Hogyan lehet megszerettetni egy 1 éves kislánnyal a tejet? (tudásbázis)
Az én lányom is extra jóevő volt mindig. A határokra tanítgatni kell, kb. 3-4 éves korra lehet elérni hogy nagyjából tudja mennyi az elég, de van hogy még msot sem.
Viszont szerintem ennyire nem kell görcsölni rajta, inkább mozogjon jó sokat, akkor nem fog elhízni.
A cukornál valószínűleg a hirtelen vércukor emelkedés pörgeti fel, erre jó lehet a fruktóz valóban.
Egyetértek :)
Később nagyon megtérül ha valaki idejében hozzászoktatja a gyerekét :)
Én csupán azért döntöttem mellette, mert a cukortól úgy felpörgött mindig. Én azért is, mert nem szeretném, hogy elhízott gyermek legyen. Sajnos mindent megeszik, képes addig enni, amíg adják neki. Nem jelez, ha elég. :-(
Ezért mindig méregetem mérleggel. És rettegek, hogy nehogy túletessem, vagy nehogy alig kapjon enni, és éhes maradjon.
Most is, hogy próbálunk már egyre több dolgot enni, olyan bajban vagyok, hogy miből mennyit adhatok.
Ó,azt nem írtam hogy elalszik magától :)
miután lefeküdt én is lefekszem mellé(az ágyunk mellett van a kiságya),a hátára húzza a kezemet,simogatom,énekelek neki.forgolódik,ő is magyaráz,énekel,utána megbeszéljük hogy ok,énekeltünk eleget,mostmár alvásidő van,csendben várjuk hogy lecsukódjon a szemünk.aztán egyszercsak elkezd szép egyenletesen szuszogni,én meg megyek a dolgomra :) ez kb egy olyan 30-45 perces dolog.de inkább csinálom ezt minden este.A te babád még csak 1 éves,egy hét sem kellene hogy átszokasd az evés-fürdés-alvás sorrendre.Nem kell sírni hagyni,keménykedni vele stb :) csak minden nap egy kicsit közelíteni a célhoz.Később sok előnye lesz a dolognak,most még minden nagyobb gond nélkül megteheted.Egy makacs 2 évessel már nekem is lennének problémáim,akkor már nem könnyű :S
Az nagyon jó, ha az ilyen nasik kimaradnak (nagyobb korban talán a túrórudi, túrókrém még bejöhet, de pufikra és társaira semmi szükség). A túró egyébként a leginkább allergizáló tejtermék, így azt kell utoljára bevezetni, 3 éves kor fölött.
A fruktóz a fogak szempontjából ugyanolyan cukor mint a többi, a különbség a glycaemiás indexben van, vagyis abban, mennyire okoz inzulin szint emelkedést, emiatt szokták cukorbetegeknek, fogyókúrázóknak javasolni + azért mert édesebb, tehát kicsit kevesebb kell belőle ugyanahhoz a hatáshoz.
VISZONT! Kisgyerekeknél óvatosan kell bánni vele, mert esetlegesen még nem diagnosztizált fruktóz-intolarnciában veszélyes lehet a nagyobb mennyiség bevitele.
A répacukor (amit általában cukorként emlegetünk) szintén tartalmaz fruktózt, tehát az sem tiszta glükóz. A fruktóz lebomlásának egyábként első lépése az, hogy glükózzá alakul. Összességében tehát nem érdemes nagy feneket keríteni a cukor elkerülésének, inkább a mérték a lényeg.
ÉN szerencsés vagyok, mert az én lányom nem szereti az édességet, ha édesre vágyik gyümölcsöt eszik, amit nagyon szeret. Néha (havonta 1-szer) megeszi a csokis Humana pudingot, de azt sem olyan hévvel, mint aki él-hal érte.
Nálunk nincs túrórudi, chips, vaníliás túrókrém, se pufi, meg a társaik. Éppen ezért a kakaó sem ízlik neki. Kevertem már tápszerbe, de nem rajongott érte...
Érdekesen is néznek rám a barátnőim, hogy miért sajnálom a gyerektől ezeket.
Én meg szépen elmagyarázom, hogy nem sajnálom tőlük, csak felesleges műkajával nem fogom mérgezni a gyerekem.
Ami folyadék terén bevált, az a ROOIBOS tea, kevés fruktózzal (mivel cukrot sem szoktam adni a gyermeknek).
Nálunk úgy van,hogy közvetlenül fürdés előtt kapja a vacsorát.Még picit rohangászik amíg engedjük a vizet,utána fürdés,pizsi.Amikor a kiságyban van megkapja az itatóban a vizet,iszik amennyit kér,visszaadja és lefekszik aludni.
Sajnos nem jobb a tej a tápszeres szájnál :((
Ha amiatt akarod minél közelebb az altatáshoz etetni hogy ne ébredjen éjszaka,akkor ettől ne félj.Ha fürdés előtt kapja ugyanolyan jól fog aludni éjszaka.
Műdrazsé? ezt még nem hallottam :) nem arra a műteára gondolsz ami ilyen szárított kukackákból áll?
a piciknek készült teák természetesebbek és tisztábbak már nem is lehetnének.Persze a jobb minőségre gondolok..nem olcsó,de sokáig elég.Nálunk meg még annál is tovább,mert mindig vizet kér :) koffeines dolgokat én még nem adnék,a zöld teával is várni kellene.
Értem én, mi akarsz mondani, csak a gyerekem nem érti. :-)
Eddig ugyanúgy aludt "tápszeres" szájjal. Szerintem annál a sima langyos tej csak "jobb".
Nálatok amúgy hogy megy?
Mert gondolkoztam ezen én is sokat. Vagy fürdés előtt adjam oda neki a tápot? Háát nem tudom...
Akkor itt nem a gyerek ízlésével van a baj ;)
Én nem adnék neki semmi cukrosat...
Persze a gyerekek könnyen megszeretik ami édes... nálunk pl. a szörpök mennének nagyon, de pl. ebéd közben nem engedem. Ha evés közben szomjas, akkor víz, ha nem kell akkor más nincs. Ebéd után ihat egy pohár háziszörpöt (citromszörpöt szoktam csinálni), így mindenki elégedett.
Kisgyereknek nem adnék zöld teát, elég magas a koffeintartalma.
A gyerektea pl. csipkebogyó-hibiszkusz már jobb választás :)
További ajánlott fórumok:
- Napi 2 liter tejet iszok! Ez normális? Miyen hatásai lehetnek?
- Hogyan lehet az anyatejet még táplálóbbá, még zsírosabbá tenni?
- Zabtejet megszerettem, láttam mennyire fogy a boltban /sok/.
- Befőttes üveg tetejét melyik szelektív hulladéktárolóba lehet dobni?
- Hogy lehet egy 2 évessel megszerettetni a fogmosást?
- Citromailomnak megszeretném változtatni a jelszavát.hogy lehet?