Hogyan készül a jó házi bejgli és zserbó, ahogy a nagymamák készítik? (tudásbázis)
Ezzel, mikor elkészült megkínáltam a szomszédasszonyomat. Rögtön elkérte a receptet. :-)
Épp ma sütöm meg, tegnap már elkészítettem a tésztát, a lisztet és a porcukrot egy tálban összekevertem és a 10 dkg csokira már rá van öntve a 4 evőkanál étolaj. Eddig még nem tároltam hűtőben a tésztát, remélem, nem ártott neki.
Zserbó szelet
nagy gáztepsiben sütni
nagyon finom
Tészta
50 dkg liszt
25 dkg Rama
1 tojássárgája
1 csapott mokkáskanálnyi szódabikarbóna
4 ek porcukor
1 cs vaníliás cukor
1 dl tejföl
csipet só
élesztő tejben felfuttatva (2,5 dkg élesztő, 2 mokkáskanál kristálycukor, 8 evőkanál langyos tej)
A lisztet a margarinnal, szódabikarbónával, 4 evőkanál porcukorral, 1 cs. vaníliás cukorral, csipet sóval egy nagyobb tálban összemorzsoljuk, majd hozzáadjuk a tojássárgáját, tejfölt és a felfuttatott élesztőt.
Kizsírozott, vagy vajazott tepsiben sütjük (nem kell meglisztezni).
Krém
25 dkg diót és
25 dkg porcukrot összekeverni, majd két egyenlő részre osztani.
Kb. 650 gr szilvalekvár, vagy bármilyen lekvár, ez is megfelezve.
Máz
15 dkg porcukor
2 ek kakaó
diónyi Rama
2 ek forró víz
Vagy ami egyszerűbb:
10 dkg ét- vagy tejcsokoládét kisebb darabokra törünk és egy lábosba tesszük, 4 evőkanál olajat öntünk rá.
Egy fazékban, melyre a lábos kényelmesen ráfér, annyi vizet teszünk, hogy a lábos alja ne érje a vizet és lehetőleg a csoki masszába se kerüljön víz.
A lábost a fazékra tesszük és forró gőz fölött kevergetjük a csokoládét, míg fel nem olvad.
Elkészítés
1.A tészta hozzávalóit összedolgozom, 3 cipót formázok belőle, majd egyenként kinyújtom.
2.Az elsőt megkenem a szilvalekvárral. Erre kerül a diókrém. A diót és a porcukrot előzőleg összekevertem. Ezután jön a második tésztaréteg, erre a lekvár majd a dió és a tetejére a harmadik tésztalap.
3.A máz hozzávalóit összemelegítem, de csak annyira, hogy épphogy buggyanjon egyet és rásimítom a megsült süteményre.
(Ez a kakaóval készült mázra vonatkozik.)
A csokisnál nem kell félni, hogy bugyogni fog.
Ha még sül a sütemény, nem baj, ha a csoki gőz fölött tovább melegszik.
Mikor ráöntjük a tésztára, a tészta közepétől kezdjük ezt a műveletet.
Ajánlatos hideg helyre tenni, hogy a csokoládémáz megdermedjen.
Ezt a netről másoltam ki, de még nem készítettem el. A jól nyújtható tészta miatt küldöm tovább.
BEIGLI
Először a tölteléket készítjük el: 35 dkg mákot (vagy diót), 7,5 dkg zsemlemorzsát, összekevertem mazsolával, reszelt citromhéjjal, egy kevés fahéjjal és szegfűszeggel. Két és fél deci vizet felforraltam 25 dkg kristálycukorral, összeöntöttem és jól elkevertem. Megvártam, míg kihűl (A hűtés miatt a keveréket elkészíthetjük előző este is.)
A tésztához összegyúrtam 45 dkg lisztet, 12,5 dkg vajat, 5 dkg porcukrot, 1,25 dkg élesztőt, 6,25 dkg sertészsírt, egy tojássárgáját, csipetnyi sót, fél dl tejszínt, gyúrás közben öntöttem hozzá kb. egy deci vizet is. Pár perc múlva könnyű, rugalmas tésztám lett, pedig fel voltam készülve hosszan tartó, verejtékes melóra. A tésztát három részre osztjuk és lemérjük. Ez azért fontos, mert ugyanannyi tölteléket kell szétsimítani rajta, amilyen súlyú a tésztánk. A tészta nyújtása egyébként maga a csoda, nem ragad, nem szakad, nem lyukad, öröm vele dolgozni. Miután megkentük és feltekertük, a tésztának 5-8 fokon pihennie kell. Három-négy órát. Ezt tartsuk be, szobahőmérsékleten túlkel és reped. Hűtőbe nem jó tenni a recept szerint, oldjuk meg, én volt, hogy bunkert építettem a bejglinek kartondobozból az erkélyen, bevált. A sütésre kész bejgliket jól szurkáljuk meg hurkapálcával, teljesen, koppanásig, hogy a süléskor el tudjon belőle távozni a gőz. Előtte kenjük meg a tetejét tojássárgájával, hogy szép márványos legyen és légkeveréssel, 180 fokon kb. 30-35 perc alatt készre sütjük. Hát nem egy vasziszdasz, ugye?
Frank Júlia híres karácsonyi bejglijét kerestem, de az nincs a gépemben. Ha érdekel, akkor bemásolom. Azt már elkészítettem pontosan ugyanúgy, ahogy le van írva és nagyon finom lett.
Sikeres bejgli sütést és boldog karácsonyt kívánok. :-)
Nagymamám receptje szerint szoktam készíteni a bejglit. Így megosztom :)
1 kg liszt
50 dkg vaj vagy margarin
5 dkg élesztő
2 egész tojás
6 dkg cukor
csipet só
1 citrom reszelt héjja
kb. 4 dl tej
Lisztet és a vajat összemorzsolni, majd mehet bele a tojás, a cukrost tejben felfuttatott élesztő - kb. 2 dl tej -. Majd a maradék langyos tejből amennyit még felvesz s a többi hozzávaló. Ezt jól kidagasztani, hogy az edény falától is meg a kézről is elváljon, de mégis lágy tésztát kapjunk.
Fél órát meleg helyen keleszteni/pihentetni.
6 egyforma részre osztani - 6 rúd lesz belőle -.
Kinyújtani téglalap alakúra, de csak olyan hosszú legyen mint a tepsi :)
Megtölteni, feltekerni villával megszurkálni.
1 tojást + 1 tojássárgáját felverni és ezzel megkenni, meleg helyen szárítani, majd mégegyszer megkenni és ismét szárítani kb. 20-30 perc, újpróbáig - ne ragadjon -.
Előmelegített sütőben kb. 160-170 fokon megsütni míg szép barna lesz a teteje.
Diós töltelék:
40 dkg darált dió
20 dkg cukor
2 dl tej
1 ek méz
8 dkg mazsola - ha valaki nem szereti elhagyható
1 kk fahéj - ez is elhagyható
1 citrom reszelt héjja
A tejet a cukorral felforralni, majd mikor elkezd forrni mehet bele a dió, mazsola és fűszerek, méz. Ha túl híg lett akkor prézlivel lehet süríteni vagy még darált dióval. 1-2 kanál baracklekvárral lehet még gazdagítani.
Ez a töltelék 3 rúdba elég. Sajnos a mákos töltelék nincs meg :(
Szia.
No Salty oldalán A neve Bejgli 8.Keresd ki.Nagyon finom omlós,akár 2 hétig is eláll becsomagolva.
Tuti recept. Nekem éppen most pihen a hűtőben.
Egy kicsit macerás,de megéri hozzáfogni!!
Jó sütést!
És Kellemes Ünnepeket kívánok!
Sziasztok!
Nekünk sajnos nincs nagymama aki segítene ebben ezért kérlek titeket segítsetek hogy a gyermekeim legalább rajtam keresztül megkóstolhassák a mamás sütiket.
Finom omlós házi bejgli és zserbó receptet keresek.
Minden jó ötletnek,tippnek nagyon örülök!!