Hogyan készíted a rizses húst? (beszélgetés)
Pörköltet készítek kicsit több lével és mostanában tasakos rizst öntök bele. 10-15perc és kész. Imádjuk
Így van. Nálam az jött be, hogy sosem hideg vízben teszem oda a rizst, hanem leöntöm forró vízzel ès azzal főzöm . Mèg sosem tapadt így, gondolom mert nem ázik mint a hideg vízben, hanem egyből fő.
Szerintem marhaság, hogy ha nem pirítod meg a rizst, akkor ragacsos lesz. Én sosem pirítom meg a rizst, és a felszívott víz mennyiségével állítom be, hogy mennyire szeretném pergősre, mert sokszor jobban szeretem ha összeáll picit. Ha több a víz, akkor ragacsosabb, ha kevesebb, értelemszerűen pergős. Igaz én mikoróban főzöm, és nem szűröm le soha, annyi vizet teszek rá, amennyit felszív...
Pörköltöt kèszítek kockára vágott sertèshúsból, paradicsompürèt is teszek a pörköltbe, amikor majdnem kèsz akkor felöntöm ès hozzá teszem főni a rizst, amíg meg nem puhulnak . Akinek èpp húshányó kedve van , de hasonlóan jót szeretne enni, próbálja ki a bácskai gombás rizst ,van egy jó recept itt a hoxán.
egyszer próbáljátok ki.
rendes rizseshús, de nem kell bele pirospaprika,
kell bele gomba,amikor majdnem kész,akkor átönteni jénaiba jó sok sajt a tetejére,be a sütőbe amig rápirul a sajt,
nagyon finom,
Én is így készítettem, de volt olyan rizs, ami ellagyult.
Mostanában már előgőzolt (parboiled) rizst használok.
Azt nehéz elrontani.:)
Soha nem lesz az enyém ragacsos, ha a pörkölthöz teszem főni.
Gondolom azért, mert eleve van már zsiradék a pörköltben, ami bevonja a rizsszemeket, másrészt meg pont annyi vízzel öntöm fel, hogy ne legyen szétfőve a végén.
Én is jobban szeretem, ha nem ragacsos :)
A rizses húsba én is ugyanúgy megpirítom a rizst.
Miért? Én a rizst egy bögrében kimérem, aztán kétszer annyi vízzel leforrázva főzöm, ha B rizs.
Soha nem pirítom előtte. Ha szűrőben alaposan lemossa az ember (a rátapadt rizslisztet gyakorlatilag), és lecsöpögteti-rázogatja, akkor felesleges azt is zsírozni.
Nálunk a "rizses hús" pörkölt alappal nem fogyna, így csak simán wokban megpírítom a csirkemellet fűszerekkel, esetleg kis hagymával, gombával. Közben megfőzöm a rizst, beleöntöm a wokba, összekeverem, majd ráöntök egy nagy pohár natúr joghurtot. ezzel felforralom, és lefedve hagyom kb fél órát állni.
Lehet.
Mondjuk a pörkölt eleve nem sok lében főzendő, mindig egy kevés vizet öntünk rá, hogy a végén sűrű szaftja legyen.
Ha nagyon jó rizses húshoz van kedvem, akkor meg szoktam piritani ahhoz is a rizst, mint a lúdas kasahoz.
Szerintem azért, mert könnyebben ki tudja számítani a folyadékot.
Nekem is mindig ragacsos lesz ez az étel, pedig a sima párolt rizsem hét nyelven beszél. Igaz, azt pirítom, mielőtt felengedem, ez meg csak "lében fő"...
Teljességgel logikátlan számomra, hogy miért leönteni, aztán visszaönteni.
Biztos szeretsz mosogatni. :)
en a rizsat megfozom kulon a szokasos modon es a porkoltet is es ha kesz a porkolt osszekeverem a rizzsel,ennyi.
Én elkészítek egy pörköltet a szokásosnál több lével.
Mikor kész a pöri, akkor leöntöm a a levét egy másik edénybe és abban készítem el a rizst természetesen úgy, hogy a folyadék és a rizs aránya stimmeljen.
Ha kész a rizs, akkor finoman belekeverem a húst.
Pont így, csak még egy kis apróra vágott petrezselyem is, és miután a rizst is beleraktam, utána félrehúzni, beborítani és úgy tanultam, hogy nem szabad megkavarni. Akkor nem lesz mázgás a rizs, nem ragad össze, hanem szép pörgős lesz.
Úgy is szoktam, ahogy a korábbi bejegyzésekben szerint, de akkor annak a neve nálunk nem rizses hús, hanem pörkölt rizzsel, vagy éppen tarhonyával, akármivel.
Nálam a rizses hús: elkezdem sütni a húst, jobban szeretjük a pipi húst mint a disznóval. Teszek bele paradicsomot, foghagymát, paprikát, cukorborsót, répát fehér répát, ha van gombát cukkinit, brokkolit vagy karfiolt. Bors, vegeta, kakukkfű, még foghagyma por, felöntöm húsleves alaplével majd mikor megpuhult a hús a zöldségeket természetesen igyekszem nem szarrá főzni akkor teszem bele a rizst.
Az elnevezésbe belefér. Mármint hogy "rizses étel". :D
Rég nem főztem már pörköltféleséget, véletlenül úgy alakult, hogy nagyon meguntam. :D A paprikás üveg tetejéről azért néha letörlöm a port...
Ezzel az elkészítés móddal Guruljka rizottófélesége lesz az eredmény, nem rizottó.
Ha meg ugyanezt nem pörköltalappal indítom, akkor egy rizottó lesz az eredmény. (Épp most ettük meg.)
Belepárolom, ahogy a többiek is írták: mikor a hús már majdnem kész, beleöntöm a rizst és a rizshez való két-két és félszeres forró vizet.
Pillanat alatt felforr, ekkor jól lefedem és az indukciós főzőlapon 80 fokra állítom az edény alatt, 25 percre. Persze ez edénytől is függ,de már elég csak lassan párolódnia.
Én is belefőzöm, így ízesebb a rizs. És egyszerűbb is. Ha felforrt a rizzsel, akár le is lehet kapcsolni, megpárolódik. Néha zöldségeket is rakok a hús mellé. Úgy gazdagabb, egészségesebb ételt kapok. Ja és rizs helyett kölessel is ugyanúgy működik.
Én.
Mikor majdnem kész a pörkölt, akkor hozzá teszem a rizst megfelelő mennyiségű vízzel és sóval.
Szia! Én csinálok egy pörköltet,mikor már majdnem puha a hús hozzáteszem a rizst és felöntöm vízzel 25 percig (takarék lángon) főzöm még fedővel letakarva.
Szia! Én csinálok egy pörköltet,mikor már majdnem puha a hús hozzáteszem a rizst és felöntöm vízzel még egy 25 percig (takarék lángon) főzöm még fedővel letakarva.
További ajánlott fórumok: