Hogyan kell egy kisgyermek számára biztonságos otthont kialakítani? (tudásbázis)
Teljesen gyerekbiztossá nem lehet tenni, csak csökkenteni a kockázatot.
Pld.
Nálunk régi fajta szekrények voltak téglatest formájú fogantyúkkal.
Egyszer annak esett neki a gyerek, de pont vhogy a hegyének (a mai napig nem értem, mert a feje tetején volt a seb). Apám rögtön leszedte az összeset.
Egy év múlva a szekrény függőleges oldal élének esett neki (az egész szekrényt nem lehet élvédőzni).
Ezek közül az első megelőzhető lett volna, de a második szerintem nem.
Teljesen gyerekfüggő.
Megmondom őszintén, hogy én nem szerettem volna több ezer Ft-ot kiadni szekrény és fiókzárakra, így házilag oldottam meg, amikor már láttam, hogy kezdi nyitogatni őket.
A konnektorba sem a gyermekosztályon lévő védőt vettük, hanem az elektromos osztályon kerestünk. Sokkal erősebb, és fele annyiba kerül. Ettől függetlenül a közelébe sem engedem a konnektoroknak, bár sokszor csakazértis odamegy. :D
Sokan használnak asztalokhoz sarok és élvédőt, nekünk ilyesmik nincsenek.
Ami nekünk nagyon fontos volt, az a kandalló védelme, arra költöttünk is rendesen, hogy maximálisan megfelelő legyen.
Ugyan ez a helyzet a gáztűzhellyel, de azt úgy oldom meg, hogy ha sütök, akkor elé húzok egy széket, s magyarázom neki folyamatosan, hogy ne jöjjön közel, mert meleg.
Az asztalról a terítőt levettem, az alsó polcokat lepakoltam. A terítőt most tettem vissza, és igyekszem tanítani, hogy annak ott a helye, s pusztán dekorációs célt szolgál, legyen kedves és ne cibálja le. :)
A DVD-ket, CD-ket kénytelen voltam elpakolni, mert előszeretettel rámolta, nyitogatta, dobálta, karcolta.
Üveg felületekre érdemes még esetleg odafigyelni, de én a 1,5 éves kisfiamon azt látom, hogy már biztonsággal közlekedik, s lassan megérti, hogy mit szabad és mit nem.
Mi amit elsőnek megcsináltunk:
a dugóaljak,
a fiókok, szekrényeket, hogy ne tudja kinyitni,
ismerősömék a szekrényeket a falhozfúrták,
ami még fontos, hogy ne tudjon olyan helyekre és tárgyakhoz menni, mászni amit magára ránthat vagy eleshet, neki eshet!
Sztem ez gyerek és szülő függő is :)
További ajánlott fórumok:
- Mennyire biztonságosak a Pharmatex termékek?
- Ha egy anyuka kisgyermekkel tér be a Nemzeti Dohányboltba, kiszolgálják?
- Szerintetek melyik a nagyobb felelőtlenség, megtartani a babát ha nincs anyagi biztonság vagy elvetetni?
- Te mit tennél, ha az óvoda nem lenne biztonságos a gyerek számára?
- Melyik az a kistermetü kutyafajta amit biztonsággal választhatnék 2-6 éves gyerek mellé?
- Napirend kialakítása a baba számára az első hónapokban