Hogyan csináljátok a milánói makarónit? (tudásbázis)
Én is a raguhoz a piritott hagymára reszelek sárgarépát, fehérrépát, zellert, paradicsompürével fokhagymával és fűszerekkel a darált húst lassú tűzön sokáig rotyogtatom. aztán makaróni és sajt. Azt olvastam, hogy az olaszok is lassú tűzön sokáig hatalmas adagokat főznek, aztán abból vesznek, amikor csak kell.
Egyébként nagyon finom. És még finomabb, ha mustáros hút is adunk mellé. Érdekes, lehet, de nagyon finom.
Ha rám hallgatsz, olyan MŰŰŰŰ izéket ne nagyon rakj bele! Már a hullák is lassabban bomlanak, annyi tartósítószert zabálunk:o(
Hagyma, fokhagyma, só, bors, öreganyó és összeáll az ÍZ :)
külföldön azért óvatos vagyok a kajákkal :)
a pizza kb."felismerhető"
A gugliban az első tíz monnyuk sonkás, utána pedig jönnek a darálthúsos verziók.
Lényeg a lényeg, olyasmi,mint a töltött káposzta, ahány ház, annyiféleképpen csinálják.
Mindensetre fincsi kaja.
Remélem,a topikindítónak sikerült vmi ehetőt alkotni...?!
:)
Nálunk pedig a vendégek nem bírták, de ezt nem tudtuk, így tök jól jött ki, hogy pont nem kaptam gombát és darálhusos-paradicsom-olaszos szósz lett végül, amit mi "milánói"nak neveztünk el, közben nem az:o)
Ja és ők is azt hitték, h. a darálthusos, gombanélküli a milánói.
Ha már gomba, akkor erdei.
bocsi az eredetit nem annyira bírjuk...de igazad van
Eredeti milánói makaróni recept
"A makarónit a szokásos módon megfõzöm. A vöröshagymát tisztítás után nagyon finomra aprítom, a megmosott és letisztított gombát a fõtt sonkával együtt metéltre vágom. A vajat felforrósítom, ráteszem a hagymát, és fedõ alatt megfonnyasztom, majd hozzáteszem a gombát. Megsózom, megborsozom, és ismét fedõ alatt, saját levében, puhára párolom. Ha már zsírjára sült, hozzáadom a paradicsompürét és a sonkát, ezután együtt pirítom tovább még néhány percig. Rászórom az összes fûszert, és másfél dl vízzel felengedem. Kevergetve összeforralom, ezután beleforgatom a fõtt makarónit. A fele reszelt sajtot rászórom és jól összekeverem."
Nálam szinte ugyanez, csak több a hagyma és a tejföl helyett jön a tejszín:)
Ja, de nem rakom a sütőbe, hanem a lapon rottyantom össze a végén a tejszínnel és tálaláskor sajt a tetejére.
tészta, szószos motyó, sajt.
Öreganyóval vigyázz, mert nagyon intenzív az íze!
"A hagymát nagyon apróra összevágom, és olajon megdinsztelem. Ráteszem a darált húst, és fedő alatt puhára párolom a fűszerekkel. Ha a hús puha (fedő alatt 20-30 perc alatt megpuhul), belekeverem a mustárt, a citromlevet, a cukrot és a vízzel kicsit felhígított paradicsomot (a 2 paradicsomhoz kb. 2 dl vizet adunk). Együtt főzöm még kb. 10-15 percig, ezalatt az ízek összeérnek.
Ha szükséges még, a fűszerekkel utána ízesítünk. Addig főzzük, míg elég sűrű lesz az állaga, akkor jó, mikor már rotyog, szinte lövöldöz.
Közben a tésztát sós vízben kifőzzük, leszűrjük, a kész szósszal elkeverve tálaljuk.
A sajtot teszünk a tetejére.
Lehet, hogy furcsán hangzik a mustár és a citromlé, mi így szeretjük. Van, amikor gombát is teszek bele"
hozzávalók:
* 1 cs makaróni tészta
* 1 fej hagyma
* 1/2 kg darált hús
* 1/4 kg gomba
* 1 ü paradicsompüré
* 1 kis pohár tejföl
* só
* bors
* oregánó
* fokhagyma
* sajt
* olívaolaj
elkészítés
1. Feltesszük a vizet melegedni a tésztának, ha felforrt, kifőzzük benne a makaróni tésztát.
2. Apró kockákra vágjuk a hagymát, majd olívaolajon üvegesre pirítjuk.
3. A darált húst megpirítjuk a hagymán, sózzuk, borsozzuk, fokhagymával ízesítjük.
4. Amíg a hús pirul, mepucoljuk, és felszeleteljük a gombát, majd a húshoz adjuk.
5. Ezután hozzáadjuk a paradicsompürét, oregánóval ízesítjük.
6. Miután összeforrt, a megfőtt tésztával összekeverjük, a kis pohár tejfölt a tetjére öntjük, és mehet a sütőbe épp csak annyi időre, hogy a tejföl pirulni kezdjen.
7. Tálaláskor reszelt sajttal megszórjuk.
Nekem ez a recept vált be:)
További ajánlott fórumok:
- Hé, pasik, tudtok Ti szeretni? És ha igen, hogyan csinaljátok?
- Minimálbérből családban egyre nehezebben jövök ki, vagy talán már ki sem jövök.Ti hogyan csináljátok?
- Diétakérdés! Hogyan csináljátok, hogy egészséges legyen?
- Hajvasalás.. Ti hogyan csináljátok, hogy szép legyen. Nekem hullámos :-(
- Házilag gyártott arcmaszkok, pakolások, krémek - Miből, hogyan csináljátok?
- Gyakorló anyuka vagyok, de még mindig nem tudok rendesen félbevágni egy lázcsillapító kúpot!!Ti hogyan csináljátok, hogy ne törjön?