Hogy készíted a tiramisut? (tudásbázis)
Én nem teszem bele a tojások habját, mert egy óra alatt összeesik, és csupa latyak lesz.
A krémbe kerül ezeken kívül még egy kanálka fahéj. Kávé, rum :) Tetejére kakaópor.
Én is tojás nélkül készítem, kis dobozos mascarpone, 2-3 kanál cukor, 2-3 dl tejszín, ezt felverem, teszek bele kicsi fahéjat is, de ezt nem muszáj.
Babapiskótát keserű kávé + rum keverékébe mártogatom, rá a krém, rászórok keserű kakaóport, és jön a következő réteg. Tetején is keserű kakaó van.
Mi tojás nélkül csináljuk és a kávéba nem teszünk se cukrot, se tejport, semmit. :)
Mascarpone nagyon drága, én a múltkor natúr vajkrémmel csináltam...isteni finom lett. :)
En ugy szoktam,hogy lefozom a kavet,kis cukrot teszek,a DR.Oetker-tol veszek Tiramisu kremet,amit tejjel kell felverni.Egy reteg kaveba martott piskota,egy reteg krem,megint piskota,megint krem.
A tetejere tejszinhabot teszek es kakaoval megszorom.
Én nagyon egyszerűen csinálom... egy négyszemélyes kávét lefőzöl, kihűtöd, bele ízlés szerint tej-porcukor, mandula vagy rumaroma.
Mascarpone krémhez (a kicsihez) hozzáraksz 3 tojássárgát, ízlés szerint porcukrot és 1 vaníliás cukrot, majd a tojások habját.
Jénaiba rétegezed: tejeskávéba beáztatott babapiskóták, aztán krém, szitált kakaópor, majd piskóta és így tovább. A tetejére krém és kakaópor kerül. Nekem 2 réteg szokott kijönni egy normál téglalap jénaiba.
Hosszú kávét főzök, rumaromával keverem, nyírfacukorral édesítem (nem szeretjük az édeset, csak érzésre, kóstolgatva) abba mártogatom a piskótákat. A mascarponét habosra keverem a tojás sárgájával, majd beleforgatom a felvert fehérjét.
Egy réteg kávés piskóta egy réteg krém, kakaót szitálok rá, addig folytatom, amíg elfogynak az alkatrészek.
De ha lusta vagyok a rétegezéshez, poharakba tördelem a kávés piskótát és csak összekeverem a krémmel :) Ez utóbbit általában akkor, ha nem kell villantani, azaz házi hazsnálatra készül :)
Karácsonyra tiramisut szeretnék csinálni, többféleképpen is kipróbáltam már, de szívesen szemezgetek más receptjeiből is, hátha köztük lesz az "igazi".
:)