Hogy kell gesztenyés bejglit csinálni? Valakinek van valami tuti receptje ami nagyon finom? (tudásbázis)
Gesztenyés bejgli:
Hozzávalók:
Tésztához:
300 g liszt
150 g vaj
0,8 dl tej
1 db tojássárgája
30 g porcukor
10 g élesztõ
1 csipet só
Töltelékhez:
40 dkg gesztenyepüré
2,5 dkg vaj
3 dkg mazsola
1 tojássárgája
Kenés:
1 egész tojás + 1 sárgája
Elkészítés:
Kevés langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, majd összegyúrjuk a többi nyersanyaggal, de vigyázzunk, hogy a só közvetlenül ne érintkezzen az élesztõvel.
A jól kidolgozott tésztát két részre osztjuk, és hűtőben pihentetjük.
A töltelék anyagait összegyúrjuk.
Kinyújtjuk a tésztát, és rásimítjuk a tölteléket, majd feltekerjük.
A kenéshez szükséges tojásokat összekeverjük, majd lekenjük a sütőlemezre helyezett beiglit. Száradás után még egyszer lekenjük, és az oldalát villával megszurkáljuk.
Gesztenyés bejgli:
Hozzávalók:
Tészta:
1 kg liszt
40 dkg vaj (margarin)
10 dkg porcukor
2 dkg élesztő
1 dkg só
3 dl tej
4 tojássárgája
1 dkg vaniliás cukor
1 dlg citromhéj reszelék.
Töltelék:
25 dkg gesztenyemassza
3 dkg porcukor
2 dl rumo
3 dkg mazsola.
Az átszitált lisztet és porcukrot, vaníliás cukrot és citromhéjat összegyúrjuk a zsiradékkal. Hozzáadjuk a tej felében csomómentesre kevert élesztőt és a maradék tejben oldott sót a tojássárgákkal. Alaposan kidolgozzuk a tésztát, de gyorsan, nehogy a zsiradék megolvadjon.
Ezt a tésztamennyiséget 8 gömbölyű részre osztjuk és formázzuk, amit legalább félórára hűvös helyre teszünk pihenni.
Majd összekeverjük a töltelékhez való alapanyagokat.
A tésztánkat 3-4 mm vastag téglalap alakúra (kb.: A/4 méret) nyújtjuk, lehetőleg liszt használata nélkül.
A tölteléket egyenletesen rákenjük a kinyújtott tésztára, ügyelve arra, hogy a szélein 1-1 cm elmaradjon.
A tészta rövidebb oldalainak szélét 1 cm szélességben behajtjuk a töltelékre, majd hosszanti oldalával párhuzamosan rúd alakúra felcsavarjuk. A bejglirudakat úgy helyezzük tepsibe, hogy a hajtás alulra kerüljön. A helyes kenési móddal adhatjuk meg a bejgli jól ismert márványos jellegét. Először simára kevert tojássárgájával kenjük le és langyos helyen érleljük. Amikorra megszárad a felületén a sárgája a kelési folyamat miatt kis hajszálrepedések keletkeznek. Ekkor a bejgliket csak tojásfehérjével kenjük le és hűvös helyre tesszük, addig amíg felületük ismét megszárad.
Sütés előtt szerencsés villával megszurkálni, hogy a fölösleges gőz könnyebben eltávozhasson, ne repessze szét a rudakat.
Közepesen erős, kb. 200 fokra melegített sütőben sütjük úgy 40 percig.
Remélem ezek a bejglireceptek már jók lesznek. :)
Pussz: Tina.
Szia
Olyan bejglit szeretnék amibe csak gesztenyét kel tenni.
Gesztenyés-meggyes bejgli (3 rúdra való):
1 doboz mirelit pozsonyi tészta, 50 dkg mirelit gesztenyemassza, 2 dl kimagozott meggybefőtt, 1 dl tej, 1 dl meggybefőttlé, 2 tojásfehérje, kevés liszt. A felengedett tésztát három egyforma darabra vágjuk. Lisztezett deszkán vékonyra kinyújtjuk az egyik darabot, és megkenjük a töltelék egyharmadával, majd szorosan feltekerjük. Két végét összenyomjuk, hogy a töltelék ne folyhasson ki belőle. Sütőlemezre rakjuk. A másik két rudat ugyanígy készítjük el. A töltelékhez a felengedett gesztenyemasszát a tejjel és a meggylével kenhetőre lazítjuk, hozzátesszük az apróra vágott meggyet. A sütőlemezre helyezett bejglirudakat a felvert tojásfehérjével bekenjük, és egy órán keresztül pihentetjük a tetejét. Villával megszurkáljuk, hogy a sülés közben képződött gőz ne feszíthesse szét a süteményt. Előmelegített, forró sütőben, közepes lángon szép pirosbarnára megsütjük. A sütőlemezen hagyjuk kihűlni, azután alufóliába csomagoljuk, lehetőleg egyenként. Hűvös kamrában vagy hűtőszekrény legkevésbé hideg polcán két-három hétig biztonságosan eláll. A mélyhűtőben is tárolható, akkor fogyasztás előtt két órával szükséges kivenni és még félfagyosan felszeletelni.
Gesztenyés bejgli:
Hozzávalók:
(6 rúd lesz belőle)
110 dkg liszt, 50 dkg margarin, 6 tojás sárgája, 3 dl tej, 5 dkg élesztő, vagy 1 cs. francia szárított élesztő (11gr), 16 dkg cukor, csipetnyi só.
Gesztenyés töltelék: 75 dkg gesztenyemassza, 20 dkg darált keksz, 3 dl meleg tej
A kenéshez: kb. 4 tojás
Elkészítés:
1, 5 dl tejben kevés cukorral felfuttatjuk az élesztőt. Közben a lisztet, a maradék cukorral, sóval, és margarinnal elmorzsoljuk.
Az összes hozzávalót összegyúrjuk, és 12 órára a hűtőbe tesszük.
Onnan kivéve 6 egyenlő nagyságú cipóra osztjuk. Kisodorjuk, és megtöltjük a töltelék felével, majd szorosan feltekerjük.Tepsibe tesszük, és lekenjük őket tojás sárgájával. Hideg helyen hagyjuk megszáradni, majd lekenjük a tojás fehérjével. Ezt is hagyjuk száradni. 190 fokos sütőben kb. 20 percig sütjük, majd letakarjuk alufóliával, és tovább sütjük még kb. 40 percig.Az így elkészített bejgli szép, márványos felületű, és nem reped szét sütés közben
További ajánlott fórumok:
- Ki tud finom gesztenye torta receptet ajánlani?
- A paleolit recepteknél feltüntetett egyes lisztek (kókusz, gesztenye, stb.) helyettesíthetők-e vagy csak az használható ami le van írva?
- Hogyan kell elkészíteni a szelíd gesztenyét?
- Tudja valaki annak a tojáskrémnek a receptjét, amilyet a napközikben szoktak csinálni?
- Házi májkrémet szeretnék csinálni valakinek van rá receptje, vagy ötlete.
- Tud valaki a Kentucky Fried Chickenéhez hasonló káposzta salátát csinálni? Szeretném a receptjét :)