Hogy csökkenthetjük az adalékanyagok fogyasztását? (tudásbázis)
Te honnét tudod hogy a biokertészet a világ kamuja?
Általában nem a női magazinokból okosodik akit ez a téma érdekel .
Az adalékanyagok azért vannak hogy az ehetetlenből ehetőt csináljanak- a bőrkéből, zsírból stb ízletes felvágottat- mert az üzlet az üzlet. MIndenki kis befektetéssel nagyot szeretne kaszálni. Elnézést de fűrészporból előállított eper íztől is lehet valami finom, de attól még az nem biztos hogy jó, tegyenek bele valódi epret és akkor nincs gond. Ne terjesszék ki az eltarthatóságot, hanem maradjon normálisan romlandó az étel- elmegy a kedvem a kuglóftól, amelyik 3-4 hónapon át "friss" a rajta lévő dátumok alapján. Inkább sütök minden nap frisset.
Egyáltalán nem értek egyet a véleményeddel.
Kislány koromban azt sem tudtuk mi az az allergia, most meg minden második ember az- tasrósítószer, adalékanyag stb. De legalább a gyógyszergyárak jól megélnek, az biztos.
Személyes véleményem szerint ez a téma fel van fújva egy kicsit, sőt...
Először is természetesen megoldható ha valaki magának szeretne mindent elkészíteni, azzal nincs is baj.De viszont időigényes, nem mindenki ér rá ezekkel foglakozni.
Azt kell először is megérteni, hogy adalékanyagok nem azért vannak, hogy téged megöljenek :)
Egyszerűen a modern világban, ahol fontos szempont az is,hogy egyrészről biztonságos legyen a termék,eltarthatóságot ki lehessen terjeszteni, emellett ki is kell néznie valahogyan,emellett ízletesnek is kell lennie.
Nem utolsó sorban üzlet is, nem vöröskereszt, és kívánságműsor, és csak a többség igényeit tudja kiszolgálni.Nem kötelező vásárolnunk.
Ráadásul a médiumoknak nem kell elhinni mindent, meg a nagy női magazinoknak, mert a fő vonaluk a félelemkeltés.
Ha egy anyag még a megfigyelési listán is van az azért van,mert szerencsétlen egeret (ami rágcsáló)több kg anyaggal teletömtek :)
Úgyhogy persze megvan a lehetőség a választásra, de nem kell félelemben élni sem.Ha valaki mindenáron ezzel van elfoglalva nem lesz hosszú életű, már juszt se....
Ami meg azt a tévhitet illeti, hogy ne együnk felvágottakat, meg húsipari termékeket a nitrit miatt,akkor az krumplit,se céklát se társait ne egye,mert elárulom még abban is több van :)
Igazából az van kihasználva a félelemkeltésre, hogy laikusként az emberek minden idegen szótól meg tudnak ijedni,vagy pont fordítva elhinni.
A nagy biokertészet meg a világ legnagyobb kamuja :)
Rendelkezik valaki egy tippel, hogy vásárláskor milyen táblázatot vigyek magammal az adalékanyagok értelmezéséhez ??
(Sok esetben más néven tüntetik fel és csak később jövök rá, hogy mit vettem. Sajnos nem tudok mindent megoldani házilag, pláne amikor hamarosan visszamegyek dolgozni.)
Örülök, hogy találtam egy fórumot amely ezzel a témával foglalkozik, de szomorúan látom, hogy milyen keveseket is érdekel.
Nekem egy éves lányom kapcsán lett különösen fontos, hogy mit teszek az asztalra... (Saját készítésű befőtt, lekvár, kolbász és most tanulok kenyeret sütni. Tekintve, hogy kutyán kívül más állatom nem volt a baromfi tartástól ódzkodom, de most gondolkom rajta.)
Nem kell késztermékeket venni és enni! Pl. ha májkrémet akarsz enni, vegyél májat, süsdd meg, daráld le és csináld meg májkrémnek. Ne egyél vegetát mert az tele van E-vel.
Joghurt: natur joghurt + gyümölcs bele
Gyümölcslé: facsard ki a gyümölcsöt
Egy csomó mindent lehet úgy csinálni ahogy régen. Kérdezd meg anyukádat, nagyszüleidet. Anno sem volt vegeta meg minden szirszar kaja mint most!
A tartósítószer mentes ételekkel havi 5-6 kg-ot lehet fogyni. Én mindennap találkozok olyan emberekkel akiknek a szervezete telítődik a sok káros anyagokkal és hozzánk jönnek mert kiüti őket. Ez olyan mint egy pohár víz. Teleeszi magát tartszeres kajákkal és végén kiüti.
Szia Kea!
Érdekelne milyen jó minőségű, teljes értékű táplálék kiegészítőt fogyasztottok?
tojáskrémet, zölségpástétomot, zölségből (pl. vöröslencse) készült fasírtot elég gyorsan lehet megcsinálni, egyszerű alapanyagokból.
Salátadresszing is egyszreű, ezerféle recept van, mindig van ittthon bekeverve 2-3 féle, csak rádobom a zöldsalira (vagy egyéb salira) és kész is.
Tofut is sokféleképp lehet ízesíteni, pácolással.
Azután elég jó kaja alapanyag lehet.
Én ezt csinálom, de sajnos nem tudunk mi sem E-mentesen élni...
Nekem összesen ennyi ötletem van, amit leírtam, de ezek nagyon beváltak.
Plusz még annyi, hogy kozmetikumokat is csak természeteseket használok, legyen az hajfesték, rúzs, sampon, stb.
A biotermék egyáltalán nem biztos, hogy bio. Nem ellenőrzik folyamatosan amíg a termelőtől eljut az asztalodig. Én ezért sem veszek bioterméket.
Nem tudom, hol laksz, de próbálj meg a piacon összebarátkozni egy nénivel és vedd tőle a húsokat. Mi minden évben egyszer vidékről vásároljuk a háztáji baromfit - bár egyre kevesebb húst eszünk, de ha mégis, akkor ilyet.
A múltkor olvastam egy tanulmányt, hogy évente kb. 50 kiló testidegen anyagot eszünk meg, adalékok, vitaminok kapszulái, vegyvédőanyagok, stb. Na, ez tényleg rettenetes mennyiség.
Ezt az egy megoldást látom, megbízható helyről beszerezni a dolgokat. Valamint jó minőségű, teljes értékű táplálék kiegészítőt fogyasztunk, semmi szintetikus vitamin. Azóta a gyógyszerekre költött pénz igencsak megcsappant :)
Nem szeretném démonizálni azokat a bizonyos E-anyagokat, de azért valószínűleg nem tesznek nagyon jót a testünknek, főleg nagy mennyiségben, és össze-vissza kombinálva. Jó lenne minél kevesebbet enni ezekből, de hogyan? Én minden nap frisset főzök nyers alapanyagokból, gyakran sütök kenyeret, mégis tele van a szekrény, a hűtő adalékanyagtól hemzsegő élelmiszerrel. Számunkra (és gondolom, ezzel sokan vannak így) a bio termékek mindennapos fogyasztása megengedhetetlenül drága lenne. Adjunk ötleteket egymásnak, hogyan válthatók ki egyes kész élelmiszerek házilag készült, adalékanyag mentes ételekkel!
Nekem főleg azzal van gondom, hogy mit tegyünk a kenyérre.
További ajánlott fórumok:
- Kinek hogy alakult az idei áram fogyasztása?
- 40. szülinapra meglepetés partit rendeznék, hogyan tudassam a meghívottakkal, hogy a fogyasztás önköltséges lesz?
- Albérletben lakunk (32 m2), a tulaj szerint sok a rezsi. Megírnátok, hogy nálatok mekkora lakásban, hány fővel, mennyi a fogyasztásotok?
- Vérzékenység /hemofilia/ esetén hogyan csökkenthető a vérzés és mire kell vigyázni? /foghúzásra gondolok/
- D vitamin milyen ételekben található, és mennyit kellene fogyasztani naponta hogy egészségesek legyünk?
- Székrekedéskor a lenmagot hogy érdemes fogyasztani? Egészben vagy darált formában?