Hideg eljárásos szappankészítés után az edényeket mivel, mikor és hogyan mossátok el? Hova öntitek a szappanelőzetes kimosott trutyit? És .. (tudásbázis)
ökokuckóból rendeltem pár dolgot, persze nálunk is vannak saját keletkezésű dolgok, de a másikat nem ismertem- köszi
én még csak 2 féle szappant csináltam, tanulom :)
Jó Neked, én sima befőttesben nyomom, amit egy régi vízzel teli tepsibe teszek.
Apropó, hol szoktál alapanyagot venni? Zsírokat, olajokat?
Őszintén szólva fogalmam sincs. Nekem van, hogy napokig ott marad az edény lent (külön van mosókonyhám, ott szoktak lenni ezek a cuccok is), és van, hogy majd egy hét múlva jut eszembe, hogy jah, takarítani kellene őket.
Nem tudtam, hogy jó az ecet rá.:)
Olvastam hogy az ecet jó, ha pl magadra folyik. Esetleg az közömbösíti egy részét, csak azt kéne tudni, hogy mennyit kell hozzá adni a maradékhoz.
Vagy mi lenne, ha akkor takarítanánk el az edényeket, amikor a szappant is használod már? hiszen addigra már nem olyan káros a lúg, mert elszappanosodik, nem? mit gondolsz?
Sajna a házi kencékkel igazából csak magunknak teszünk jót, mert kerüljük a vegyszereket, ugyanígy a házi tisztítószerekkel, de a környezetet nem tudjuk vele úgy óvni ahogyan szeretnénk.
Esetleg, ha nagyon odafigyelsz az ilyesmire, kérdezd meg egy patikában. Onnan elvileg elszállítják a veszélyes hulladékot.
Azt, hogy ők milyen eljárással semmisítik meg...hát azt ki tudja...:D
Ez épp olyan, mint a hibrid autók...azok is környezetkímélőek, de a gyártásuk során olyan erősen környezetkárosító dolgokat használnak, amelyek annyira károsak, amit egy átlagautó 10 év alatt tud állítólag produkálni, ha minden nap használják.
Bocsi, hogy idepofátlankodom, de hogy csináljátok???
Nagyon szeretnék házi szappant készíteni. Még kislány koromban használtam olyat, amibe valami szemcse (kősó talán) volt keverve, és rózsaszirmok voltak benne. Isteni rózsaillata volt, a bőröm pedig puha lett tőle és egész nap áradt rólam a rózsaillat, olyan tartós volt.
A nagymamám testvérénél voltam, egy eldugott faluban, ő mesélte, hogy egy néni csinálta neki dizsnózsírból, de 102 évesen (pár hónappal azelőtt) elhunyt, a titkát a sírba vitte.
Én egyébként soha nem fogom meg kesztyű nélkül, csak, amikor felhasználjuk. Nem azért, mert baja lenne, csak nem akarom, hogy akaratlanul is bármilyen baci kerüljön a kezemről rá.
További ajánlott fórumok:
- Zepter edényeket vásároltam, tud valaki jól bevált recepteket?
- Teszteljük a konyhai edényeket!
- Mi lehet a baj az uj mosogatogépemmel ha nem száritja meg az edényeket?
- Hogyan mossam el a jénai, illetve üveg tálakat, edényeket, hogy ne legyen foltos? Mosogatógép nincs!
- Sima folyékony flóraszepttel lehet edényeket fertőtleníteni? Persze utána elmosogatja az ember:-)
- Hideg eljárásos szappankészítésnél hogyan kell figyelembe venni a hozzáadott citromsavat, amikor a lúgot számoljátok?