Házi vagy bolti tej? (beszélgetés)
Régen kétnaponta hoztunk az utcából egy kedves idős pártól, de mostanában csak a bolti. De azt is ritkábban, mint régen.
Én már megint elkezdtem hordatni a házi tejet.Mert házhoz hozzák ha akarom mindennap.
Én spáros tejet szoktam venni, pirosat.
Bocs, hogy nekem állatízű és büdös, a zacskóshoz vagyok szokva.
osztom ezt a véleményt.
a tehéntej anyatej.
Én városi csaj vagyok,de gyerekként megitatták a házi tejet,sőt,még a kecsketejet is.Itt vagyok,semmi bajom sincs.....Tinédzser koromtól kezdve 11 évvel ezelőttig én nem ittam semmilyen tejet,esetleg nagy ritkán kakaót.2000-től hordtuk januárig a házi tejet(megszünt a házi tejet árusító pavilon sajna),de minden bajom van,hogy nem tudok inni a jó friss tejet.
Fúúúú de finom lehet a jó meleg tejcsi ha lefejik...Nyam-nyam.
Állatízű????A tehénbőgést nem hallod meg benne?????
Ezen hangosan felnevettem :DDDDD
Ez lenne a normális egyébként, de ez van, sok városlakónak furcsák már a természetes dolgok, pl. nekem is.
Jaj a bocimeleg tej... hm... Gyerekként minden este az volt a vacsorám egy szelet kenyérrel. Ha most ott vagyunk fejéskor, most is kérek egy csészével!
Hát én meg falusi gyerek vagyok/voltam és én a házi tejen nőttem fel :) Egyszerűen imádom.Amúgy én meg a bolti tej szagával vagyok így...már a szagán érzem,hogy nem az igazi tej illata van és nem is iszom szívesen.Amúgy a házi erősebb is és volt olyan ismerősöm,aki először megkóstolta,aztán fájt a gyomra 1-2 napig.Én annyira szeretem,hogy mikor ált.sulis voltam és egyik oszt.táram nagyszülei tehenekkel foglalkoztak,sokszor voltam ott az esti fejés alatt és a frissen fejt tejet ittam,ami jó habos volt még.Amíg kicsi voltam,forraltuk a tejet,de ált.suliban már nem.Lehet veszélyes,de számomra a forralt tejnek se olyan az íze,mint a friss tejnek.Már legalább 13-14 éve nem forraljuk és vagy szerencse vagy erős immunrendszerünk van,de soha nem volt egyikőnknek sem baja.
Egy kisebb településen alig van néhány család, akik tehéntartással foglalkoznak. Nekik létkérdés, hogy megbízhatónak tartsák őket, különben nem veszik meg tőlük a tejet, a túrót, a tejfölt. És nem is jövedelmez olyan jól, hogy megvegyék a drága "adalékokat"...
Egy éves kor után elméletileg már lehet, de nálunk sajnos minden ilyennel vigyázni kell.
Egyetértek. Nemrég olvastam, hogy a hőkezelés során gyakorlatilag az összes fontos tápanyag, vitamin, stb. benne marad a tejben, nem pusztul el.
Én egyébként rosszul vagyok a házi tejnek még a szagától is, a gyomrom is felfordul tőle, ezért a gyerekemnek sem adnám. Városi gyerek voltam és zacskós tejen nőttem fel, nem szoktam hozzá az állatízű tejhez.
Nálunk nincs allergiás három generációt visszanézve, így meg mertem kockáztatni.
Én sem azt mondom, hogy mindenkinek baja lesz tőle, de LEHET. A mi családunkban pl. mindenkinek van valami allergiája, a férjem egy évesen tejallergia miatt kórházban kötött ki, felnőttként meg ezer dologra allergiás, éljen a tehéntej! Meg lehet nézni a mi korosztályunkat vagy akár a szüleink korosztályát, milyen sok az ilyen-olyan allergiás.
Én inkább óvatos vagyok, és nem adok olyat a gyereknek, amitől később baja lehet, minek kockáztassak fölöslegesen? Semmi baja nem lesz, ha később kap tehéntejet, ha viszont korán és érzékeny rá, akkor igen.
Hát anyukám most panaszkodott, hogy a legjobb fejőstehén beteg lett, két hétig önthetik ki a tejet. Még a disznóknak sem adják oda (két injekciót kapott a tehén, antibiotikum. Nemrég ellett)
Sajnos ma már mindenféle ártó dolgokat használnak a mezőgazdaságban. Pl.takarmányokba kevert hormonok, antibiotikumok, étvágygerjesztők, gyógyszerek, növekedésszabályozó illetve egyéb anyagok rovarírtó szerek, stb. Fel sem lehet sorolni. Régebben azért ennyi környezetszennyező anyagot nem használtak, azért sem volt akkor még annyi allergiás, rákos beteg, mint manapság.:(
Én akkor is inkább a bolti tejet részesíteném előnyben a házi tejnél. Az íz persze jócskán különbözik, az összetétel szintén, viszont a bolti tejekben (főleg a magas hőfokon kezeltek esetében)nincsenek baktériumok, miközben a fehérjék, a vitaminok és az ásványok megmaradnak.
Mármint persze a főként kajás ügyekre gondolok a könyv,meg orvost illetően...
Én 1 hós korom óta házi tehéntejet kaptam,persze forralták,de akkor is azt kaptam.Semmi bajom,tök egészséges vagyok,soha nem voltam komolyabb beteg,nem vagyok semmire allergiás.Lehet,hogy embere válogatja,de a régi öregek is kiskoruk óta azt kaptak falvakban és semmi baja nincs a legtöbbjüknek.Persze minden szülő döntse el maga,mi hogy jó a babájának..az enyémek semmi könyvet,orvost nem vettek igénybe és nagyon sok mindent úgy csinálták,ahogy jónak látták/látják és soha nem volt bajunk semmitől.
Hát a dokumentumfilmben nem öntötték ki,hanem folyt bele a tartályba a többi közé(rejtett kamerás volt)...Amúgy olvastam olyan cikket,ahol kiscicáknak adtak tejet és amelyik dobozos tartós tejet kapott,az nagyon gyenge volt és nem tudott menni,mert nem voltak erősek a csontjai.Amelyik házit kapott,az volt a legegészségesebb.Szóval nem csodálom,hogy nem találtak kalciumot benne...
Az állományt figyeli állatorvos, ha a tején megbetegszik, sebes a tőgye, akkor kezelve van. A gyógyszeres (véres-gennyes) tejet pedig kiöntik a lefolyóba.
Nekem egy tanárom mesélte, hogy a lánya csoportja (vegyészhallgató) kísérleteztek mindenféle dobozos tejekkel, hogy kivonják belőle a kalciumot.
10 doboz tejből 7ben nem volt kalcium, a másik háromban is csak elenyésző mennyiségben.
Én picinek semmiképp nem adnék házi tejet a magas zsírtartalom miatt. A mi gyerekorvosunk a 2,8-as tejet javasolta. De szerintem ekkora gyereknek egyik tej sem jó, nagyon allergizál. Én másfél-két éves korig várnék vele.
További ajánlott fórumok: