Házi sajt, II. recept
45 perc
A Házi sajt, II. hozzávalói:
50 dkg tehéntúró
1 l tej
6 dkg vaj
1 csokor kapor
2 gerezd fokhagyma
1-1 csapott teáskanál só és õrölt fehér bors
késhegynyi szódabikarbóna
1 tojás
A Házi sajt, II. elkészítési módja:
A tejet felforralom, és a szétmorzsolt tehéntúrót beleteszem. Még egyszer felforralom, majd szitán (vagy tésztaszûrõben) lecsöpögtetem. A visszamaradt szilárd részt 5 dkg vajjal állandóan kevergetve kis lángon addig fõzöm, amíg az egész nyúlósra nem olvad. Ekkor hagyom kihûlni, majd összekeverem a fûszerekkel, a finomra metélt kaporral, a szódabikarbónával, a tisztított, zúzott fokhagymával és beledolgozom a tojást. A maradék vajjal kikenek egy kerek tûzálló tálat vagy lábost és a sajtmasszát beleöntöm. Jól belenyomkodom, és ha teljesen hideg, akkor letakarva a hûtõszekrényben dermesztem egy napig. Ezután deszkájára borítom és szikkasztom 24 órán át. A következõ napon már fogyasztható. A fûszereket tetszés szerint változtatni is lehet.
Kategória: Nassok, sós finomságok receptjei
A receptet beküldte: elvira1, 2006. nov. 6. 08:50
A házi sajt, ii. elkészítési módja és hozzávalói.