Házasságkötési hagyományok, szokások (beszélgetés)
Sziasztok!
Kis falunkban olyan szokások vannak, hogy az egészfalu menyasszony nézőbe megy ahol is megkinálják őket sütivel, borral, aztán a menyasszony barátnői verset mondanak, mielött a vőlegény kivezetné a leányszobából. /a vers szövege a naplómban megtekinthető./Vissza nézni nemszabad. Ha nem falubeli a vőlegény akkor a falu legényei mielőtt kiérnek a faluból szalagot húznak át az úton, megállásra kényszerítve a párt, és a vőlegénynek mondanak valamit (nem tudom mit) ekkor "vám" ellenében elviheti a lányt elveszik a szallagot és szabad az út. A vámot meg elisszák a kocsmában.
A mi esküvőnkőn a sogornőm a kanalat cserélte ki olyan pici kanálra amire talán 1 cseresznye mag fér rá, de én előrelátó voltam mert a tesóm táskájában ott volt 2 teljes evőeszköz készlet.
Én azt tudom,hogy régen a lányos család állta a hozományt,a lakodalmat.Aztán a nyolcvanas években volt olyan,hogy a lány vette a fiúnak az inget,a fiú vette a csokrot.A régi-új-kék-kölcsönkapott amerikai vagy angol szokásból átvett dolog.Volt olyan,hogy falusi esküvőn a násznagy ment elöl a templomig,és ahol megállították meg kellett kínálni a nézelődőket kaláccsal,pálinkával vagy borral.Azt mondják az új házasoknál aki az igenek kimondása és a csók után először megszólal a templomból kifelé,az lesz a "főnök".A nászi ágyba a párna alá rozmaringot raktak a bőséges gyermekáldás segítésére,fiúra számítva.Szoktak a vendéglátó helyre beengedés előtt egy farönköt fűrészeltetni a fiatalokkal,hogy lássák milyen az összhang.Előlünk pedig egy óvatlan pillanatban lelopták az egyik terítéket a pincérek,hogy egy tányérból együnk.
Majd írok még poénokat a lagzira,vacsorára.
én olyan játékrol tudok:
pár lány a firss feleséggel 1 sorba áll. A férjnek bekötik a szemét, és ki kell illat alapján választania a feleségét.
Ugyan ez forditva. Nagyot lehet rajta mulatni.
Szia!
Én az utolsó éjszaka anyukámmal aludtam, nem láthatott fehér ruhába a násznép csak amikor a kikérő volt.
Kék: combfodor
Régi: fehérnemű
Kölcsönkapott: kesztyű
Pénzérme: 5Ft a cipőben
Új: ruha
Férjemmel tánccal kezdtük meg a lagzit, nem volt külön keringő. Volt menyecsketánc, csak pusziért, meg a szertartás után rizsszórás a lánykikérőn meg rózsaszirmok.
Sziasztok!
Felétek milyen szokások, illetve hagyományok vannak mikor férjhez megy egy lány.
Mit tudtok a következő "szokásról":
Legyen valami kék, valami új, valami régi és valami kölcsönvett.
És persze kíváncsi vagyok a többi ehhez hasonló szokásra is.