Hathónapos kisfiam mostanig szopizott, mostmár szeretném bevezetni a szilárd kaját, mivel kezdjem és folytassam,? (tudásbázis)
6 hónapos kortól/tápszeres babáknál 5.hónapostól/:
alma,öszibarack,meggy,burgonya,sárgarépa,sütötök,cékla,gesztenye
7 hónapos kortól/tápszeres babáknál 6.hó/:
banán,körte, NARANCS,CITROM,PARADICSOM
HA A CSALÁDBAN ELÖFORDULT ALLERGIÁS MEGBETEGEDÉS
CSAK EGY ÉVES KOR UTÁN, gabonapelyhek /búza,zab,rizs,kukorica/
cukkini,saláta/fözeléknek elkészítve/,brokkoli,fehérrépa,pasztinák,
zeller,spárga,tök,uborka sütve vagy fözve,
passzírozott zöldborsó /héj nélkül/, csirek,pulyka,étolaj egy kávéskanál/1dl fözelék,petrezselyem,zellerlevél,kapor,metélöhagyma
8 -9 hónapos kortól:
gesztenye,szilva,ringló,sárgabarack,görögdinnye,
sárgadinnye,cseresznye,zöldborsó,
karalábé,kelkáposzta,karfiol,csicsóka,
vörös-és fokhagyma,/sütve vagy fözve/,
MARHA,SERTÉS,CSIRKEMÁJ LEGFELJEBB HETI EGY ALKALOMMAL,
kefír,natúr joghurt,túró,sajt,kis mennyiségben,
ha a családban nem fordult elö allergiás megbetegedés,
árpapehely,rozspehely,bazsalikom,kakukkfü,
borsikafü,borsmenta,szurokfü,citromfü,lestyán /igen kis mennyiségben/
10-11:
káposzta,padlizsán,zöldbab,rebarbara,mángold,
valamint legfeljebb heti egy alkalommal spenót vagy sóska
12 hónapos kortól:
uborka,nyersen vagy savanyítva/reszelve/,
retek,vöröshagyma és fokhagyma nyersen,
szójatofu,szójatej,lencse,sárgaborsó,
felesborsó,bab,csicseriborsó,szójabab,parpika
édesvízi és tengeri hal
tehéntej,vaj,tejszín,tejföl,kecsketej és kecskesajtok,juhtúró, juhsajt
teljes kiörlésü gabonák,köles,hajdina
méz,tojás,mandula,mogyoró,napraforgómag,tökmag,
gyümölcsteák
18hónapos kortól:
kivi,ribiszke,feketeribiszke,szeder,egres,csipkebogyó,
áfonya,som,málna,eper,szamóca, déligyümölcsök
/ananász,mangó,grapefruit...stb./
FEKETELISTA:
KÉTÉVES KORIG LEHETÖLEG NE ADJUK!
-cukor,babapiskóta,keksz,ropi,chips,csoki,cukorkák,
tartósítószerek,ízfokozót,mesterséges színezéket,
aromát,édesítöszert tartalmazó bármilyen ételt
felvágottat,virslit,majkérmet,szalonnát,kolbászt,füstölt húsokat,
zsír,velö,pacal,köröm
kóla és egyéb szénsavas üdítöket
nem tudom! nekem mindkettő egész pici korától eszi, nagyon szeretik...és még soha semmi bajuk nem volt tőle.
A Lana (14 hós lesz) most vacsira is gombalevest evett...a nagylányom meg képes akár 2 napig is csak azt enni...;)
mondjuk nem 4 hósan kaptak először! (kb 9 hósan!)
Szia!
Szinte ugyanúgy csináltam mindent, mint Arika, kivéve a spenót és a banán.
Úgyhogy hajrá! :-)))
én is szopi előtt adtam nekik mindig a kaját.
Én én is úgy kezdtem hogy először délelőtt gyümölcs, majd mikor már kétszer evett akkor délelőtt (11 körül) főzelék, és délután gyümölcs
.
majd 11 kor főzi, 16 körül gyümi és estére olyan 19 körül kapott a lányom anyatejes Sinlacot.
majd mikor erről leszokott akkor virslit!;)
Sziasztok!
nekem két lányom van, az egyik 5 éves a másik meg 1.
Én mindkettőnek igy csináltam:
-őszilé
-őszibarackpüré
-alma
-banán
-meggy
(a kicsi nem szerette a nyers almát, neki egy kicsit megpároltam, hogy puha omlós legyen!)
mikor ezt a 4 féle gyümit már ették akkor kaptak főzeléket is.
-krumplit
-répát
-céklát
-sütőtököt
Én soha nem adtam gyümölcsöt ,krumplival...szerintem az egyik főzelék, a másik meg gyümölcs.
Mikor túl voltunk a 4-4 fajtán..akkor kezdtem el bővebb irányban mozogni.
azaz gyüminek adtam: pl körtét, ananászt,
(a piros bogyósakat mi 10 hóig ki sem próbáltuk!)
és szinte mindig főztem valami zöldség levest, amibe mindig tettem nekik 1-1 krumplit ami volt az alap, és kaphattak hozzá
-petrezselymet
-gombát
-borsót
-spenótot (külön főztem)
és egy csomo mindent...nekem a kicsi is már mindent megeszik (most lesz 14 hós már), de még ő is szopizik mellé.
a nagy pedig 2 éves korig szopizott..
gyorsan ez jutott eszembe, de ha van kérdésetek szívesen válaszolok!;)
:D Na én erre írtam, hogy nálunk nem sok vizet zavart a szopi előtt kínálás, ugyanis az én lányom most, 26 hónaposan volt hajlandó leszokni a ciciről, de nem önszántából. :))
A mohóságát vissza kell fogni, igazából csak az első 1-2 hónap az, ami ebből a szempontból fontos, ha már a pocója megszokta az újfajta "terhelést", akkor már bátrabban lehet kínálni. Talán ezért is jobb szopi után, mert eltelítődik a tejjel és kevesebb fér a másik hamiból :) - kivéve, ha a picúr olyan rafinált, hogy "helyet tartalékol". :))
Én is próbáltam a szopi után kínálni... Először teljes visszautasítás, pár napja bármikor elfogadná már a szilárd kaját. Mindegy hogy szopi előtt, közbe vagy utánna. Új ízt mindenképpen utánna adok...sajnos a kicsim nagyon mohó és nem igazán akarja betartani a fokozatosságot.
Egyébként én is úgy tudom, hogyha sokáig akarod szoptatni, akkor semmiképpen nem szabad szopi előtt kínálni a babát.
Szerintem-mint mondom nem vok túl tapasztalt- az teljesen mindegy, mikor. Gina Ford szerint este 6 órás etetésnél. Nekem ez nem vált be, mert ha fájt az újtól a pocakja, akkor nem tudott aludni. Volt aki azt mondta, hogy deles etetés helyett. Akkor meg az én gyerekem lusta kanállal enni. Én du. 3 körül szoktam neki adni praktikus okokból: ha fájna a pocija, estig még megnyugszik, kicsit jobban jóllakik, este már kevesebbet eszik, ekkor a 'legéberebb', leg érdeklődőbb az új kaja iránt.
Végül is akkor adod , amikor akarod, elrontani biztos nem fogod.
Szia. Ha eddig kizárólag szopizott, akkor gyümölcslevekkel kezdj - először almalével, majd baracklével, esetleg meggylével. Átlag 4 napig egyféle "ételt" tanácsos adni, a kezdetekben úgy, hogy a léből 1-2 (bébi)kanállal adsz, majd fokozatosan minden nap megemelheted az adagot újabb 1-2 kanállal. Elképzelhető, hogy nem ízlik a bébinek, kiköpi a levet, akkor is várj néhány napot és úgy próbáld újra. Az is előfordulhat, hogy egyáltalán nem óhajt még anyatejen kívül mást enni, ilyenkor 2 hét szünet, majd újra próbálkozás (ilyen nemszeretem szünet egyébként később is előfordulhat, nem kell kétségbe esni tőle).
Ha túl vagy az alma- és baracklén, folytathatod ezek püréivel. Először még inkább lé, mint püré, azaz minél levesesebb legyen, másnap már lehet sűrűbb, harmadnap még egy picit... Itt szintén visszamész az alapokhoz, kezded 1-2 kanállal, majd minden nap emeled egy picit az adagot. Ha már megy a püré, akkor jöhet a párolt burgonya és répa.
Ami fontos, hogy van olyan is, hogy a babának nagyon ízlik az új étel, ám a fokozatosságot ilyenkor is be kell tartani! Nem szabad egyből egy fél üveg pürét adni neki, ugyanis ez hihetetlenül leterheli a gyomrát.
Ha a bébi kapott már korábban gyümölcsleveket, akkor kezdheted a pürével a fentiek szerint.
Szia!Egy könyvet ajánlanék én abból"tanultam" mindent!Konczné Bakos Mária:Baba született
De almával szokták kezdeni a szilárd ételt/reszelve!és mindent apránként,fokozatosan,egyszerre csak egy ételt szoktatni egy hétig.Bár én nem így csináltam!:)
Szia!
Én nemrégiben kezdtem a kóstoltatást a babócámmal (már kinézte a kaját a szánkból). Először almalevel illetve almapürét adtam neki, ami a nem tetszés mellett hasgörcsöket is okozott neki (hozzáteszem 1,5 kiskanállal kapott). A védőnő javasolta ezt az indítást, és ő is meglepődött a fogadtatáson. Megnézte az almát is amit adtam neki, és azt mondta, hogy ennél ártalmatlanabb, gyengébb almát nem is adhattam volna neki. Valószínűleg az a minimális sav, ami benne van, az is bántotta a kis pocakot. Az őszibaracklevet és a sárgarépát viszont boldogan fogyasztja és semmi baja nincs tőle.
A lényeg a fokozatosság. Első nap 1-2 kanál, utánna nagyon lassan emeled napról-napra az adagot. Ami még fontos: egyszerre csak egyféle új dolgot ízleltess, ha bármi probléma lenne, tudd, hogy mi okozza azt.
Én almát adtam a lányomnak először, nyersen, viszont ismerősöm hasfájós kislányának előtte megfőzte.
Ezzel egyidőben elkezdtem a főtt krumplit és répát is adni neki. Állítólag jobb a zöldségekkel kezdeni, mert ha először édeset adsz, nem biztos, hogy a krumplit vagy egyéb zöldséget később elfogadja majd. Nekem nem volt ilyen gondom. :)
Először nagyon keveset fog enni, csak pár kanállal, ne ijedj meg! :)
Szia!
Én is nemrég kezdtem el a hozzátáplálást. Először almát, krumplit, répát adjál, eleinte csak keveset, hogy ne terheld meg a pocakját!
Az enyém még csak 5 hónapos, viszont ő hamarabb kapott már tápot, és főzelékezik.
Én csak annyit mondanék neked, hogy érdemes először csak 1 nap 1x adni főtt ételt, aztán lehet több szopit kiváltani vele, mert először meg kell szokja az új állagot és ízeket. Főzelék : alma-krumpli, sárgarépa-krumpli, gyümölcspépek:alma-banán pép, őszibarack, ilyesmi. A többit majd a tapasztaltabb kismamák megírják, én is várok ötleteket,majd benézek.
További ajánlott fórumok:
- Hogyan folytassam?
- Ugye nem lehet komoly baja a kiskutyának, ha gyulladt ciciből szopizott?
- Tini hugom gyógyíthatatlan májbeteg, hogy vehetném rá, hogy folytassa a kezelést?
- Hogy itatnátok a babátokat aki eddig szopizott, és sem a cumisüvegből, sem a pohárból nem fogad el semmit?
- Milyen sorrendben lehet adni a babáknak a zöldségeket, gyümölcsöket?Mit mikortol lehet bevezetni?Sehol nem találtam ilyen listát.
- Hogyan és mikor kell bevezetni a tojást?