Hány hónap munkaviszony kell ahhoz, hogy álláskeresési járadékot kapjak, ha elbocsátanak? (tudásbázis)
Sziasztok!
Bár rég nem írt ide senki, azért megpróbálom, mert segíteni szeretnék egy ismerősömnek.
A következőt olvastam a HR portálon:
"Álláskeresési járadékra jogosult az a személy, aki álláskereső, és az álláskeresővé válását megelőző három éven belül legalább 360 nap jogosultsági idővel rendelkezik, és kereső tevékenységet nem folytat, tehát munkaviszonyban nem áll."
Gondolom, a 365 nap naptári napra vonatkozik és nem munkanapra, továbbá az 1 év munkaviszonynak nem kell folyamatosnak lenni.
A kérdésem a következő lenne:
- a közfoglalkoztatás is munkaviszonynak számít?
Bár magam is sejtem a válasz(oka)t, azért egy kis megerősítés nem ártana.
Ha megkapod a hatóságit, akkor már jár, az a függvénye, hogy az egy főre jutó ne legyen több a megállapítottnál. Ezt sajnos nem tudom neked megmondani, hogy mennyi, mert sok mindentől függ. Attól is, hogy egyedülálló vagy-e, mennyi az egy háztartásban élők jövedelme, stb.
A folyósítás addig tart, míg nem találsz állást. De ha fel tudnak ajánlani az önkormányzaton belül (takarítónő, közmunkás, stb.), akkor azt el kell fogadnod, és 1 évig dolgozhatsz minimálbérért. Utána jogosult vagy újra munkanélkülire.
Utána kaphatod a RÁT-ot, igényeld az önkormányzatnál.
Fogsz kapni egy hatósági bizonyítványt, és egy megszüntetőt, ezzel kell menni az önkormányzathoz.
Ha biztosan tudnám, nem lenne olyan idegesítő, mint így, hogy csak utalásokat tesznek rá, hogy számítsak ilyesmire is, mert ki tudja....
:S
ott alatta írja. :)
Jogosultsági idő: amely alatt az álláskereső az álláskeresővé válást megelőző négy év alatt munkaviszonyban töltött, vagy egyéni illetőleg társas vállalkozói tevékenységet folytatott, feltéve ez utóbbi esetben, hogy vállalkozói tevékenysége alatt járulékfizetési kötelezettségének eleget tett.
tudom ....a google a barátom: :P
Jogosultsági idő: amely alatt az álláskereső az álláskeresővé válást megelőző négy év alatt munkaviszonyban töltött
:)
Elnézést a faggatózásért, de kissé ideges vagyok ma.
Ki jogosult álláskeresési járadékra?
Az a személy, aki:
* álláskereső, és
* az álláskeresővé válását megelőző négy éven belül legalább 365 nap jogosultsági idővel rendelkezik, és
* rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjra nem jogosult, továbbá táppénzben nem részesül, és
* munkát akar vállalni, de önálló álláskeresése nem vezetett eredményre, és számára az illetékes munkaügyi központ kirendeltsége sem tud megfelelő munkahelyet felajánlani.
Jogosultsági idő: amely alatt az álláskereső az álláskeresővé válást megelőző négy év alatt munkaviszonyban töltött, vagy egyéni illetőleg társas vállalkozói tevékenységet folytatott, feltéve ez utóbbi esetben, hogy vállalkozói tevékenysége alatt járulékfizetési kötelezettségének eleget tett.
További ajánlott fórumok:
- Pályakezdő álláskereső vagyok. 4 és fél hónapos munkaviszonnyal nem vagyok jogosult munkanélküli segélyre. Másra sem?
- Tavaly egy hónapig kaptam álláskeresési járadékot, utána sikerült elhelyezkednem. Önadózó vagyok, be kell-e írnom az adóbevallásba?
- Ha az álláskeresési járadékot január 19-én számfejtették a munkaügynél, akkor leghamarabb mikor érkezik meg a pénz?
- Ha kilépek a közmunka programból, kaphatok álláskeresői járadékot?
- Aki Németországban dolgozott, mennyi munkaviszony után tudja igényelni onnan a munkanélküli járadékot?
- Az álláskeresői járadékot mikor utalják?