Hamburgerzsemle (beszélgetés)
Grillserpenyőben sütöm a husit, előtte a zsemlét is megpirítom picit, ezzel nincs is baj:)
Azt hiszem, megtaláltam a végleges receptet, jobb úgysem lesz. Kívül-belül puha, bár puffancs jellegű. Amint írtam, évek óta keresem az igazi receptet, most feladom :D Megtartom az utoljára kipróbáltat, maradunk ennél :)
Egyet kell értenem Veled sok tekintetben. Én már akkor magam sütöttem a kenyerünket, péksüteményeket, amikor itthon még nem volt divat a kenyérsütés, és a kenyérsütőgép, mert Finnországban ez természetes volt, ott tanultam meg. De vannak ízek és állagok, amiket itthon nem lehet elérni. Mint ahogy az igazán finom nagymama-féle házi süteményt meg a cukrászdák nem bírják összehozni.
Az adalékanyagokon túl egyébként a sütési körülméyek, technológia és technika sem ugyanaz. Gondolj csak a kemencében és a sütőben sült kenyérre, vagy a serpenyőben és a grillrácson sült húsra.
Szóval olyan, mint a mekiben, sajnos nem lesz. De az ízbéli haosnlóságban szerintme nem a zsömle a döntő: kettévágva pirítsd meg a grillrácson a zsemlék két felét is, a húspogácsa ne magyaros "fasírt" legyen, mert az a legjobb zsemlét is elrontja, és ne a nagyi csalamédáját tedd rá meg olcsó trappistát, hanem hasonlóan fűszerezett ecetes uborkát, hagymát, sajtot. Tapasztalat, hogy ezek így együtt felelnek az élményért, nem csak a zsemle számít.
Nem írtál hülyeséget csak azt, amit másoktól hallottál. Másképpen készítik a tésztát a pékségekben, másképpen a pizzériákban és megint másképpen házilag, ráadásul 2 háziasszony, 2 pékség vagy 2 pizzéria sem ugyanazt a receptet használja. Nálunk van olyan pékség, ahol reggel összedobják a kovászt, kb. 12 órája van, hogy beérjen, ezalatt felügyelik, hogy ez meg is történjen, majd este dagasztják, kelesztik, formázzák, újra kelesztik és fatüzeléses kemencében reggelre kisütik. Eszerint kb. 1 nap egy kenyér elkészítése, de régen ez még hosszabb folyamat volt. A háziasszonyok ezzel szemben többnyire "nem állnak" egy napot egy kenyér vagy egy kalács fölött, más technológiákat, alapanyagokat használnak és másak a körülmények is.
A tönkölyt nem ismerem (nem használtam még), így ezügyben nem tudok véleményt mondani, de ha fehér tönköly, akkor a beltartalmi értékein túl nem hiszem, hogy nagy különbség lenne a folyamatokban.
600-650 g liszthez 20 g friss élesztőt szoktam tenni. Lehet hogy sok...
Ma este majd kipróbálom kevesebb élesztővel és reggelig hagyom kelni. Van tippetek mennyi élesztőt tegyek?
Nem hiszem, lehet túl sok élesztőt teszel bele?:)
Egyik haverom pékségben dolgozott, ő mondta, hogy a normális kenyeret 8 órán át dagasszák, a pékek este 9 kor nekiálltak tésztát gyúrni, és hajnalra lesz belőle kenyér. Az auchanos zsömle azért olyan levegős, mert ők nem várnak annyi ideig, hogy megkeljen a tészta, inkább különböző adalékanyagokkal helyettesítik az élesztőt.
A legtöbb receptet csak olvasgatom, mert nálunk kevés édes sütemény fogy.
Már az olvasás is hízlaló! :DDD
Igazából meleg konyha kellene a tésztának a pihentetésre. A pizzatésztát is több órán át pihentetik 25 fok körüli melegbe, hogy jól belevegősödjön. Gyúrd meg délelőtt a tésztát és majd délután kisütöd:) (Ha van időd rá)
De az élesztő miatt ügyelni kell arra, hogy melegben legyen. Pl ablak elé téve ahol süt a nap és fekete ronggyal letakarva.
Sok sikert;) Remélem jobb lesz az állaga.
További ajánlott fórumok:
- Miért nem bomlik le a McDonalds-os Happy Meal hamburger?
- Hát ez jó! Hamburger-adó!
- Hogy csináljunk hamburgert házilag?
- Tuti jó hamburger hús recetet tudtok?Vacsira szeretném megcsinálni!
- Műfogsorral bele lehet harapni a hamburgerbe?
- Kóstoltátok már a Lidl amerikai hotdog és hamburger szószait? Érdemes kipróbálni?