Hallott már valaki olyan esetről, hogy a terhes kismama a terhessége alatt szoptatta az előző babáját? (tudásbázis)
Szia!
Nagyon irigyellek, hogy neked sikerult. Es egyben gratulalok is.:D
Sziasztok!
A lányom még szopizott napi egyszer este, amikor teherbeestem. Végigszopizta a terhességet és amikor a fiam megszületett utána még 5 hónapig együtt szopiztak.
A terhesség alatt figyeltem magamra, ha nem volt jó, akkor szóltam neki (2 éves volt), hogy most hagyjuk abba és majd holnap megint lehet cicizni. Fájdalmam vagy ilyesmi nem volt. Inkább csak amolyan kényelmetlenség volt. Nem csak fizikailag, hanem pszichésen is figyelni kell magadra.
Amikor a pici megszületett, akkor eleve volt tejecske az első pillanattól fogva és nem is durrant be a cicim a hirtelen sok tejtől, persze több lett. Nem volt mellbimbó kisebesédem sem, mint az elsőnél. A féltékenység miatt a nagyobb visszaállt napi 3-5 szopira pár hónapig, de aztán megint jött a régi napi 1. Aztán, mivel kezdődött az ovi és a lányom már nagyon várta, elég volt neki mondani, hogy az ovisok már nem ciciznek és akkor 1 hónap alatt lassan leszoktunk róla. Ő még akarta volna, de nekem akkor már nem esett jól vele, valahogy túl nagy volt, vagy a hormonjaim nem engedték, nem tudom. A kicsi pedig azóta is szopizik és most tervezzük az újabb kistesót.
Igen, ezt hivjak tandem szoptatasnak. En is ezt szerettem volna, de sajnos nem jott ossze.:(
Ilyenkor a tej osszetetele a kicsi igenyeihez igazodik, de mennyisegre van eleg mindketto szamara. Es ez mar a szules napjatol igy van, a kicsinek az elso pillanattol dol a rengeteg tejcsi.
Azt is megfigyeltek, hogy azokban a csaladokban, ahol az anya tandemszoptat, nem fordult elo tesverfeltekenyseg, az idosebb gyerek sokkal kozelebbi kapcsolatban volt a kicsivel.
Ha vki olyan szerencses, hogy vegig van teje, es persze energiaja is, azt csak biztatni tudom, mert a sajat dolgat is megkonnyiti ezaltal.:)
Koszonom, ezt eddig igy teljes egeszeben, meg nem is hallottam.
Jo tudni, Koszonom!
Szia!
En is szoptattam es ugy terveztem, hogy egesz terhesseg alatt fogok is. De sajnos a termeszet kozbe szolt, es a hormonok miatt elapadt a tejem egyik naprol a masikra.:(
Viszont mindent elolvastam ebben a temeban es szoptatasi tanacsadoval is konzultaltam, igy tudom, hogy nyugodtan lehet, semmi problemat nem okoz. (Nem veszelyeztetett terhessegrol beszelek, nyilvan ott mas a helyzet.)
Szoptatas kozben oxitocin nevu hormont termel az agy, ennek hatasara jon letre a tejleado reflex. Sokaig aggodtak, mivel az oxitocin hormon felelos a szules megindulasaert is. Viszont ma mar tudjak, hogy a mehben talalhato, oxitocin hormonra erzekeny receptorsejtek szama a terhesseg alatt elenyeszo, csak nem sokkal a szules elott valik a meh erzekennye erre a hormonra. (Tobbek kozott ennek koszonheto az is, ha a szules meginditasara oxitocint hasznalnak, es meg nem volt itt az ideje, akkor nem halad megfeleloen a tagulas, az ilyen inditott szulesek nagyresze csaszarral vegzodik.)
Igen hallottam!
A sogornöm a legelsö gyerekét még szoptatta mikor már a 2. gyerköc a pocakban volt.
Szeniko!
Koszi! Te meddig szoptattal terhesen?