Halászlé készítés (beszélgetés)
köszönöm, ritka dícséret..
küldök is egy szál virágot.
"öreg pasi vagyok, tehát hülye.."
Öreg pasi vagy, tehát, bölcs és okos...
öreg pasi vagyok, tehát hülye..de a jó halászlevet szeretem.
rémísztő dolgokat olvastam, most veszem a bátorságot, és elmondom és mivel csábítom vályúhoz a családot...
szóval..a mennyiség annyi lesz, amennyi kialakul...
mondjuk a szándék nyolc éhes száj..mivel a halászlé nem tápláló, általában kétszer szednek...
nagy lábasba 3 db nagyobb, laskára vágott vöröshagymát 2 db nagyobb tv szerű paprikát(mondjuk csumázva), 3 db paradicsomot szórok 8x5=4 liter vízbe.ezt addig főzöm, amíg meg nem únom, tehát cca 40 perc...ekkor le a lángról, és botmixerrel finomra darálom az egészet...vissza a lángra, és bele a fél kilós halsűrítmény(a kiskőrösi sajnos megszűnt), kóstol, majd ha sótlan, akkor halászlékockák...addig amíg majdnem jó...ekkor bele az ikra, de óvatosan, és szétaprítva, mert tömbbé áll...ugyanígy a haltej...kever kóstol..most az édesnemes pirosparika egy nagy evőkanállal, picit kever, majd a pontyszeletek..a sűrűség az ugye beállt, amilyenre szeretném..erőspaprikát nem teszek bele, mert a kákabélűekre vigyázok...gyufatésztára hasonlító akármit főzök mellé...
ha baj van, és híg lett, akkor esetleg egy-két krumpli szétmixerezve, de erre még nem került sor...
hát kérem, jó nézni, ahogy esznek, mint vett malac a vályúnál...
egyszerű, akár egy barlangrajz.
Bár már régi a téma... Egy ismerősöm mondta, hogy ha kiszedegettük a nagyobb szálkákat a megfőtt alapléből, akkor át kell tolni kétszer húsdarálón.
Kipróbáltam, működik, azóta ha sűrű halászlé a kívánság, akkor ezzel a módszerrel készítem, és biztos a szálkamentesség...
Krumplival sűríteni? Jaj, megijedtem.
Én Szeged mellől származom, ott a halászlében csak hal van, de az jó sok, a lé is rengeteg szétfőtt haltól sűrű, plusz még halszeleteket is teszünk bele.
Amit danu írt az szerintem nagyon jó alap, csak mi paradicsom nélkül szoktuk.
A krumpli nagyon gáz.
Savanyodik tőle.
Lehet, hogy borzasztó, viszont finom sűrű leve lesz a halászlének és nem lesz benne - vagy csak kevés - szálka.
Én is átpasszírozom, de krumplit azért nem teszek bele...
Tehát: fogod az apróhalat, fejet, farokrészt, ilyesmit (ha mondjuk egész halat veszel, akkor a szeletek mellett ugye lesznek mindenféle "hulladék" darabok). A szeleteket besózod (van, aki irdalja szeletelés előtt), hűtőbe teszed (ha van ikra, tej, azt is hűtöd), az aprólékot fazékba teszed, teszel hozzá karikára vágott hagymát, paprikát, paradicsomot és annyi vízzel öntöd fel, hogy ellepje. Sózod, majd felforralod, lassú tűzön főzöd jó sokáig - legalább addig, amíg a csontról leválik a hús. Nagy csontok kihalász, kuka, kicsik maradni fognak benne. Én ilyenkor szoktam először egy nagyobb (cca. 3 mm-es) szűrőn átküldeni, közben kidobálom a szálkát, amit találok, majd egy sokkal kisebb lyukún újra (ilyenkor jöhet a paradicsompasszírozó, ha van).
Utána hígítod, pirospaprikát teszel hozzá (én őszintén szólva halászlé kockát is szoktam még pluszban :P), majd amikor felforrt, akkor belefőzöd a szeleteket és a tejet/ikrát. Ennyi. Ha csípősen szeretitek (tudom, te nem :) ), akkor tehetsz bele csípős paprikát (cseresznyepaprika, erős pista...), de én ezt nem szoktam túlzásba vinni (gyerek), inkább tálaláskor teszem mellé.
Nem pesrze csak ezt a passzirt nem értettem ,de akkor jol megkell főzni:).....komoly nem szeretem a halat de alig várom,hogy megcsináljam:)Ebből enni fogok:)
Bár én a szálka miatt nem eszek gyerekként megakadt a torkomon azota nem vagyunk barátok:-DD