Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Halászlé készítés fórum

Halászlé készítés (beszélgetés)


1 2
50. 9892d65728 (válaszként erre: 49. - 1680254855)
2013. dec. 24. 20:35

köszönöm, ritka dícséret..


küldök is egy szál virágot.

49. 1680254855 (válaszként erre: 47. - 9892d65728)
2013. dec. 24. 03:44

"öreg pasi vagyok, tehát hülye.."

Öreg pasi vagy, tehát, bölcs és okos...

48. forrest2010 (válaszként erre: 46. - Roreliyh)
2013. dec. 24. 03:38
A sűrű halászlének valót 1 órát paszíroztam az éjjel , a férjem kedvéért , meg a lányomért , a fiam meg én nem szeretjük , nem esszük meg . Mindig készülök rá , h megoldom sűrítménnyel , de még nem jutottam odáig , majd jövőre .
2013. dec. 23. 19:09

öreg pasi vagyok, tehát hülye..de a jó halászlevet szeretem.

rémísztő dolgokat olvastam, most veszem a bátorságot, és elmondom és mivel csábítom vályúhoz a családot...


szóval..a mennyiség annyi lesz, amennyi kialakul...

mondjuk a szándék nyolc éhes száj..mivel a halászlé nem tápláló, általában kétszer szednek...


nagy lábasba 3 db nagyobb, laskára vágott vöröshagymát 2 db nagyobb tv szerű paprikát(mondjuk csumázva), 3 db paradicsomot szórok 8x5=4 liter vízbe.ezt addig főzöm, amíg meg nem únom, tehát cca 40 perc...ekkor le a lángról, és botmixerrel finomra darálom az egészet...vissza a lángra, és bele a fél kilós halsűrítmény(a kiskőrösi sajnos megszűnt), kóstol, majd ha sótlan, akkor halászlékockák...addig amíg majdnem jó...ekkor bele az ikra, de óvatosan, és szétaprítva, mert tömbbé áll...ugyanígy a haltej...kever kóstol..most az édesnemes pirosparika egy nagy evőkanállal, picit kever, majd a pontyszeletek..a sűrűség az ugye beállt, amilyenre szeretném..erőspaprikát nem teszek bele, mert a kákabélűekre vigyázok...gyufatésztára hasonlító akármit főzök mellé...


ha baj van, és híg lett, akkor esetleg egy-két krumpli szétmixerezve, de erre még nem került sor...


hát kérem, jó nézni, ahogy esznek, mint vett malac a vályúnál...



egyszerű, akár egy barlangrajz.

2013. máj. 1. 11:04

Bár már régi a téma... Egy ismerősöm mondta, hogy ha kiszedegettük a nagyobb szálkákat a megfőtt alapléből, akkor át kell tolni kétszer húsdarálón.

Kipróbáltam, működik, azóta ha sűrű halászlé a kívánság, akkor ezzel a módszerrel készítem, és biztos a szálkamentesség...

2012. máj. 16. 09:26
tudod hogy Isteni finom a halaszle?en mindig vegyesen fozom szalkamentes halbol/sima halbol es fustoltbol ugy 50-50 es isteni ize van.
2012. febr. 20. 11:47
Igazán ugy szeretem a halászlevet, hogy szép piros legyen de átlátszó, sok hal legyen benne nem szeretem az át paszirozottat.
2011. febr. 6. 22:57
Ha már átpasszíroztad és feltetted főni ,önts bele egy jó decinyi fehérbort és úgy tedd bele a halszeletet - nem fog szétfőni ! persze amúgy 8 percnél tovább ne főzd !
2009. márc. 20. 19:07

Krumplival sűríteni? Jaj, megijedtem.


Én Szeged mellől származom, ott a halászlében csak hal van, de az jó sok, a lé is rengeteg szétfőtt haltól sűrű, plusz még halszeleteket is teszünk bele.


Amit danu írt az szerintem nagyon jó alap, csak mi paradicsom nélkül szoktuk.

2009. jan. 5. 07:27

A krumpli nagyon gáz.

Savanyodik tőle.

40. Rozália (válaszként erre: 39. - Mókicaaaa)
2009. jan. 5. 06:53

Lehet, hogy borzasztó, viszont finom sűrű leve lesz a halászlének és nem lesz benne - vagy csak kevés - szálka.

Én is átpasszírozom, de krumplit azért nem teszek bele...

2008. dec. 29. 22:10
Fú így bajaiként borzasztó olvasni ezt a paszírozósdit...
38. mmanoka (válaszként erre: 23. - Davider)
2008. dec. 8. 15:40
Fejlemény?
37. davider (válaszként erre: 33. - Bódiné Anikó)
2008. nov. 13. 13:14
Köszi majd igy krumplival is kiprobálom:)
36. davider (válaszként erre: 32. - E584b61b26)
2008. nov. 13. 13:11
Én szerintem szeleteket veszek vagy megmondom az eladonak filézze ki:)
35. davider (válaszként erre: 31. - Mmanoka)
2008. nov. 13. 13:10
Mindenképp megnézem:)
34. davider (válaszként erre: 29. - D@nu)
2008. nov. 13. 13:10
Ma már képzeld eszem csipőset......:)
2008. nov. 13. 11:15
Én az alaplébe teszek egy kevés krumplit is azt is jól szétfőzöm/az egész alapot só nélkül főzöm/ és átpaszirozom tésztaszürőn.
32. e584b61b26 (válaszként erre: 30. - E584b61b26)
2008. nov. 13. 11:08
és a ha kifilézed tetszöleges darabokra vágod ezt elfelejtettem!:)
2008. nov. 13. 11:06
A halat én sem szerettem ,féltem a szálkától de ma már szívesen eszem. Sőt ha kedvet kapsz majd a halhoz próbáld ki Attila halát recept az adatlapomon :) nagyon finom egyszerű és szálkamentes.
30. e584b61b26 (válaszként erre: 28. - Davider)
2008. nov. 13. 11:05
Én sem halszeletet teszek bele hanem ki szoktam a pontyot filézni!Lefejtem a hust a gerincröl és jó sürün éles késsel barázdákat vágsz bele szimmetrikusan,ha nem bizol benne hogy tényleg szálkamentes akkor a másik irányban is irdeld be az elözö iránynak elletétesen,arra ügyelj hogy a börét ne vágd át mert akkor szétesik,ezt tedd az átpaszirozott alaplébe,ugy eheted mintha csirkemell lenne benne!Persze nem árt az óvatosság mert azért mégicsak hal!!
29. d@nu (válaszként erre: 22. - Davider)
2008. nov. 13. 11:05

Tehát: fogod az apróhalat, fejet, farokrészt, ilyesmit (ha mondjuk egész halat veszel, akkor a szeletek mellett ugye lesznek mindenféle "hulladék" darabok). A szeleteket besózod (van, aki irdalja szeletelés előtt), hűtőbe teszed (ha van ikra, tej, azt is hűtöd), az aprólékot fazékba teszed, teszel hozzá karikára vágott hagymát, paprikát, paradicsomot és annyi vízzel öntöd fel, hogy ellepje. Sózod, majd felforralod, lassú tűzön főzöd jó sokáig - legalább addig, amíg a csontról leválik a hús. Nagy csontok kihalász, kuka, kicsik maradni fognak benne. Én ilyenkor szoktam először egy nagyobb (cca. 3 mm-es) szűrőn átküldeni, közben kidobálom a szálkát, amit találok, majd egy sokkal kisebb lyukún újra (ilyenkor jöhet a paradicsompasszírozó, ha van).

Utána hígítod, pirospaprikát teszel hozzá (én őszintén szólva halászlé kockát is szoktam még pluszban :P), majd amikor felforrt, akkor belefőzöd a szeleteket és a tejet/ikrát. Ennyi. Ha csípősen szeretitek (tudom, te nem :) ), akkor tehetsz bele csípős paprikát (cseresznyepaprika, erős pista...), de én ezt nem szoktam túlzásba vinni (gyerek), inkább tálaláskor teszem mellé.

28. davider (válaszként erre: 25. - E584b61b26)
2008. nov. 13. 10:59

Nem pesrze csak ezt a passzirt nem értettem ,de akkor jol megkell főzni:).....komoly nem szeretem a halat de alig várom,hogy megcsináljam:)Ebből enni fogok:)


Bár én a szálka miatt nem eszek gyerekként megakadt a torkomon azota nem vagyunk barátok:-DD

2008. nov. 13. 10:58
Nagyon fincsi ha az át paszirozott halat lénélkül csak a sürüjét egy kis edénybe jól lehütöd (nem a fagyasztóba) és kenyérre kened mindha pástétom lenne. Persze ha főződ a halat akkor füszeressen só, bors, vöröshagyma,és citrom karikákkal disziteni. Különleges.
26. davider (válaszként erre: 24. - Mmanoka)
2008. nov. 13. 10:57
Oké van egy olyan nagyon apro lyuku majd azzal probálom:)
25. e584b61b26 (válaszként erre: 23. - Davider)
2008. nov. 13. 10:57
Nem nagyon bonyolult biztos finom lesz!;)
2008. nov. 13. 10:55
Nekem nincs krumplinyomóm de láttam már :). Én egy sima hagyományos szűrőn nyomom át. Van tupperes kék tésztaszűröm azon is átpaszíroztuk már a lényeg hogy viszonylag apró legyen a lyuk rajta .
2008. nov. 13. 10:55
Hétvégén teszek egy probát,mert majd karácsonyra lesz addigra csak bele jövök:))
22. davider (válaszként erre: 19. - D@nu)
2008. nov. 13. 10:53
Okés köszi majd csak megértem:):P
21. davider (válaszként erre: 18. - E584b61b26)
2008. nov. 13. 10:53
ÁÁÁÁ értem azt hittem nagy lyukunk kell oké:)
1 2

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook