Hálapénz - paraszolvencia (beszélgetés)
Nem vagyok híve én sem
Viszont az elmúlt hetekben voltam egy vizsgálaton ahol az asziszetens azt mondta nem jó a beutalóm
Káromkodva vonultam el, amikor ismerős főorvos jött, kérdezte mi a gond és elvégezte a vizsgálatot
Nem volt nálam több mint 2ezer, amit odaadtam
Nem várta el mert régóta ismerem, de nekem jól esett hogy kompenzálhattam a hozzáállását
Máskülönben legalább ujabb egy hónap várakozás.
Az emberek maguk generálják a jelenséget. Még soha nem fizettem hálapénzt.
Sőt! Borravalót sem adok. Éttermekben már beszámítják a végösszegbe és kiszállítás során is.
Nekem sem fizet senki. Majd ha számlát is adnak róla.
amikor baj van, akkor tömjük az orvos zsebét."
Én csak előny esetén tömöm, már amennyire
Ha valami sürgős, kifizetem, számlát kapok és nem kell"szégyenkeznem", dugdosni a pénzt a doktor zsebébe.
Nem, nem fiatalka vagyok, ugyhogy a "majdmegtudod" szöveg nem áll meg nálam :)
Ezeket a biztosításokat nem is igazán hirdetik.
Amikor néha mondom, hogy egyik banknál fizetett x Ft (választott összeg) hamarabb mehet CT-re, MR vizsgálatra, csak néznek rám, hogy nem is hallottak róla még.
"És a minimálbéren élő lakosság egy része,aki már ételt sem tud adni a gyerekének-- ők mit mondanak."
Azt, hogy mocsok a világ. Nem gondolom, hogy valaki is, akibe szorult némi emberség, azt gondolná, ez így helyes, de amikor a szükség úgy hozza muszáj az előny, azt gondolná,ez erkölcsileg helytelen, beállok a sorba, aztán vagy szerencsém lesz, vagy nem.
Olyan dolgot feszegetsz, ami a társadalmat is megosztja és az orvosi kasztot is.
Volt erről már több cikk, riport. Volt ahol arcát felvállalva mondta el az orvos, hogy nem fogadott el hálapénzt, a saját főnöke, kollégái utálták ki emiatt. Amíg egy klinikán a vezető elfogadja, sőt elvárja, addig sajnos nincs miről beszélni.
A beteg, meg amíg anyagi helyzete megengedi, adni fog, hiszen egy élete van. Nem fogja nézni, hogy Mariska nem tud adni, ezért őt mögé sorolják a kezelésnél, vagy Barbi gyereke olyan súlyos beteg, mint az övé, de az nem tud adni pénzt, igen az ösztönei azt diktálják, adok, hogy meggyógyuljon a gyerekem.
De hidd el, nyugaton is van kiskapu. A németeknél az adomány kassza, az is egyfajta hálapénz, és nem mindegyik orvos az adományokra költi azt sem, annak ellenére, hogy klasszisokkal jobban keresnek. Angliában is előbb kapsz időpontot, pedig akár az állásával is játszhatna hivatalosan. Az orvosok is emberek, jók, alázatosak és gyarlók.
Nyugaton is létezik, ha nem is ekkora