Ha zöldbabot szeretnék lefagyasztani, muszáj előtte blansírozni? (tudásbázis)
Én már szinte csak fagyasztottat veszek, mert azt már megpucolták, blansírozták, az érés csúcspontján szedték le és még így is olcsóbb mint a friss (amit nem mindig éretten szednek le és még bajlódni kell vele).
Ha mégis frisset veszek, akkor nyersen szoktam eltenni vagy eleve megfôzöm annak, amit szeretnék és a kész kaját.
Ha kertedbôl van és sok, megérné blansírozni, mert mégis csak jobb úgy, mert a blansírozás megakadályozza, hogy kiolvadás után plötyi legyen bármilyen zöldség és bármilyen icipici mellékíze legyen (ami a baciknak köszönhetô amúgy)
Akkor a jövőben támaszkodj a saját tapasztalatodra, vagyis: most tégy el valamennyit így is, úgy is, a csomagoláson jegyezd fel, és utána majd látod, neked melyik változat jön be!
Ezt akár még az idén nem tudod tenni egy-egy főzetre való mennyiséggel.
Egy hét, pár nap után kiveszed, megfőzöd, mindkét fajtát, és különbséget tudsz tenni közöttük.
És majd utána az egész télre szólót az ízlésednek jobban tetsző módon tudod elkészíteni.
Sohasem blansírozom, és még azt sem tapasztaltam, hogy beszálkásodik!
Megpucolom, megmosom, darabolom, nagy tálcára terítőt, azon megszárítom. Utána rakom zacsiba. Egy-egy zacsi = egy-egy főzésnek elegendő mennyiséget. Kis folpackba tekerve a megmosott petrezselymet/kaprot is rögtön beledugom a zacsiba, akkor télen az is kéznél lesz.
Minden zöldséget ezzel a módszerrel rakok el télire, a borsótól kezdve a répa-gyökérrel bezárólag.
A lényeg: hogy ne várd meg, míg kienged!!! majd amikor főzni/párolni akarod, hanem fagyott állapotban tedd a már forrásban levő vízbe! Akkor megtartja eredeti állagát.
További ajánlott fórumok:
- Ha a szerdán vásárolt húst szombaton sütitek meg lefagyasztjátok 2 napra?
- Hajam világos hamvasszőkével lett festve, előtte volt blansírozva, a töve mégis aranyló... hogy legyen jó?
- Az egy évvel ezelőtt lefagyasztott Drezdai kalács (Stollen) fogyasztható még?
- Melyik ételt, élemiszert nem ajánlott lefagyasztani?
- Miket lehet lefagyasztani? Minden ötlet jól jön!
- Zöldbabot szeretnék lefagyasztani. Főzzem, gőzöljem előtte?