Ha egy átutalásosnak kiállított számlát készpénzben kiegyenlít a cég és erről nyugtát kap, akkor a könyvelésben ez milyen számlának minősül? (tudásbázis kérdés)
:)))
Én kértem volna számla javítást. :)
Egyszeres könyvvitelben akkor könyvelünk, amikor a számla kiegyenlítésre került kp-val vagy banki utalással.
A kifizetésről kapott nyugtát hozzátűzöd a számlához, és mivel kp-ben fizetted, a pénztárból könyveled ki. Ez esetben teljesen mindegy, hogy a számla kibocsátó milyen fizetési módot írt a számlára.
Kettős könyvvitelnél: a számla beérkezésekor könyveled: T = költségszámla K = szállítói követelés.
A kifizetés, ha kp-ben történt, akkor a nyugta alapján a pénztárból: T = szállítói követelés K = pénztár.
Ha valóban átutalással lett volna kifizetve, akkor csak annyi az eltérés, hogy nem a pénztárban, hanem a bankszámlán csökken a pénzed.
Sziasztok!
Szerintem az átutalásos számlát, le kell könyvelni az átutalásos beérkező számlák között.( itt kerül költségre, és szállítóra) Készpénzes kifizetéskor a nyugta alapján a cég kiadási pénztárbizonylaton kiadásolja a kifizetést a nyugta alapján hivatkozva az átutalásos számlára.(Itt meg a szállító kiegyenlítésére könyvelik.)
Én így gondolom :)
Át. És nyilván ha pénztárból lett fizetve akkor ott is fel kell tüntetni.
Nem lesz máshol nyoma, lásd pl. bankszámla kivonat vagy ilyesmi.
A könyvelés készpénzesnek fogja könyvelni.
Ha kp, akkor az kp és nem átutalás.
Főleg, ha nyugta is van róla.
További ajánlott fórumok:
- Mi kell tennem a pszichiáter által kiállított császáros papírral?
- E-bayről rendelt áru a vámhivatalban landol? Levelet kaptunk, hogy faxoljunk valami átutalásos számlát...
- Hol és mire használható a Magyar Államkincstár által kiállított Hatósági Igazolvány?
- Mennyi a havi könyvelési díja egy átalányadózással működő egyéni vállalkozásnak?
- Sikertelen bankkártyás fizetés esetén mennyi a könyvelési idő?
- Bt. tulajdonosa megcsinálhatja saját maga a könyvelését, vagy mindenképpen szükség van könyvelőre?