Gyes vagy munkanélküli (beszélgetés)
Ez igaz!
Aki viszont most lesz munkanélküli, az baromi nagy sz..ban van, nem irigylem őket. Mind az ellátás időtartama, mind pedig az összege miatt sem.
a 1991. évi IV. törvény
a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról
pedig itt:
a gyest az 1998. évi LXXXIV. tv-ben találod
sok helyen utána tudsz nézni, de leginkább a jelenleg hatályos törvény szövege a mérvadó
1997. évi LXXXIII. tv. a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól
Két feltétele van annak, hogy GYED-et kapj: (először TGYÁS):
az elmúlt két évben 365 biztosított napod legyen ÉS a szülés vagy a megigénylés pillanatában is biztosított légy. Vagyis állj munkaviszonyban.
Azt hiszem, az is jogosult, aki40 nappal azután szül, hogy megszűnik a munkahelye.
De ha beírod a Google-be, hogy TGYÁS vagy Gyed jogosultság vagy vmi hasonlót, akkor kidob egy csomó helyet, ahol utána tudsz nézni.
Tudom,hogy baromi kevés és valószínűleg nyugdíjunk sem lesz. De még annyit tennék hozzá. Míg a GYES szolgáltai időnek számít vagyis nyugdíj számításnál figyelembe veszik addig a munkanélkülit, vagyis az álláskeresésit nem.
S még valami ha még meg van a munkahelyed a GYES lejártát követően kiveheted a felgyülemlett szabadságot aminek idejére teljes bért kapsz ennyivel is hosszabba a munkaviszonyod. s utána leszel jogosult állás keresésire. Tudom,hogy sokat számít a pénzt de amennyire lehet told az időt:)
Sziasztok!
Egy furcsa kérdésem lenne, szeptembertől gyesen vagyok a harmadik kislányunkkal, a kérdés sz lenne hogy mehetnék e munkanélkülire, vagy ha nem akkor ennek mi lenne a feltétele. hogyan működik?
Köszi a válaszokat előre is!
További ajánlott fórumok:
- GYES után mehetek-e munkanélkülire?
- Holnap lesz a Kislányom 3 éves! Gyes egész hónapra jár, vagy csak holnapig? Utána irány a munkanélküli?
- Gyes lejárta után jár a munkanélküli, ha nem volt előtte bejelentett munkahely? Vagy valamit adnak, ha nem lesz munkahely mindjárt?
- Gyes alatt munkanélkülit lehet kapni, vagy tanfolyamra járni?
- Ha valaki 3 hónapos terhes, és jelenleg munkanélkülin van, kapni fog gyest, vagy gyedet?
- A tegnapi nappal letelt a gyesem, mehetek rögtön a munkanélkülibe vagy meg kell várjam az igazolást a tavalyi gyeses évemről?