Gyes alatt táppénzre menni lehet-e? (tudásbázis)
Szerintem kérdezz meg TB tanácsadót, a neten is van olyan ahol ingyen is lehet kérdezni pl nlc cafe szakértők rovatban.
Mindig az igénylést megelőző évet veszik alapul a táppénz, tgyás és gyed számításnál, és attól is függ mennyi időt dolgoztál az első gyerek előtt, mennyi volt a bejelentett béred, mennyi szabit tudnál kivenni, mennyi a gyeses időszakod stb.
Ez elég összetett, annak idején én is több helyen érdeklődtem, hogy érné meg, végül nekem a munkahelyemen nagyon segítőkészek voltak és a szabadság kivétele és a táppénz mellett döntöttem.
Aki idén szül, annál még nem nézik a ledolgozott napokat ha gyesről megy..vagy valami ilyesmit hallottam.
De örülnék, ha erről már végre valami konkrétat lehetne olvasni valahol, hogy az ember úgy tervezhetne. Még a helyi tb-nél is csak hümmögtek.
Remélem tud valaki segíteni, 2008. novemberében szültem kisfiamat, most múlt 2 és fél éves, itthon vagyok vele GYESen.
Novemberben telik le a Gyes, de én októberre várom a következő baba érkezését.
Szeretnék elmenni ha lehet betegállományba, már most 21 hetes terhes vagyok, mivel ott többet kapnék (elvileg) mint a Gyes ami (25.000,-Ft körül van havonta)
Mi a teendő ilyenkor? Lehet-e ilyet?
Félek attól ha bejelentem a munkahelyemen (nem várnak szívesen vissza, többször mondták, hogy szüntessük meg a munkaviszonyomat gyed alatt, de nem hagytam magam.) akkor nem tudnak valahogy kirugni, ezalatt a váltás alatt?
Olyanokat hallottam, hogy Gyes után és táppénz előtt kikell vennem a 3 év alatt felhalmozódott szabadságomat, vissza kell mennem dolgozni (papíron) és ezalatt esetleg kirugnak?
Remélem valaki tud segíteni, hogy mi lenne a jó?
Köszönöm szépen előre is!
További ajánlott fórumok:
- Mennyire lehet problémás próbaidő alatt két héten belül egyből táppénzre menni?
- Felmondási idő alatt lehet táppénzre menni?
- Felmondási idő alatt táppénzre el lehet menni?
- Lehet-e GYES alatt gyermekápolási táppénzre menni?
- GYES alatt lehet menni táppénzre?
- Próbaidő alatt, ha megszűnik a munkaviszony el lehet menni passzív táppénzre?