Gyed utáni munkanélküliség! Kérdések ezzel kapcsolatban (beszélgetés)
Tekerj le a Gyed 2019-ig.
A Kismamák szives figyelmét szeretném felhivni, aki pesti lakos azoknak szeretettel ajánlom a munkavilágába szeretnének visszamenni.
JÓL LÉT Közhasznú Alapitvány Első hazai anyabarát
Állásközvetitő és Tanácsadó Műhely 2005 óta működik.
Helye: HEGYVIDÉK Művelődési Ház ez a Magyar Optikai Művek. Bpest XII. Csörsz u.8. Ezen kivül van egyéni tanácsadás. Telefon: 319-0331.
EMAIL-cim: az info @ jol-let.com. Odalehet fordulni segitségért.
Szép napot mindenkinek Anyuci91.
Ez a kérdés azért merült fel így bennem, mert nekem azt mondták, hogy ha gyes lejárta után kiveszem a szabikat, akkor a szabi alatt már nem vagyok védett csak az első 30 napban és a szabadságon töltött időm az már benne lesz a +30 napban, ami alatt nem lehet felmondani, azaz a +30napra nekik semmit nem kell fizetniük, hanem én akkor szabin vagyok és kész.
Hogyan van ez pontosan?
Köszönöm szépen.
Szia!
Az úgy van,akkor,hogy a felmondási idő csak a gyes lejártát követő 30 napon belül indulhat, mert addig van a védettség? Ilyenkor a 30 nap elteltéig mit csinálnak a kismamákkal? Addig szabadságon vannak?
Vagy lehet ezért a 30 napért juttatást kapni abban az esetben, hogy ha a mama nem tud dolgozni, mert nincs bölcsi a családi napi meg brutál drága?
Köszönöm!
Sziasztok!
2- héten belül lejár e GYED-em Már augusztusban szóltam vissza szeretnék menni nem nagyon örültek, most azzal utasítanak el persze csak szóban hogy én kérvényeztem ,hogy 3 évig kérem a fizetetlen szabadságot.
Kérdésem én ezt bármikor vissza vonhatom és akkor fel kell venni-e vagy nincs semmilyen lehetőségem vissza menni??
Nagyon ellenségesek.
Előre is köszönöm
Első tanács:
Menj vissza és küldjenek el ők írásban, vagyis "rúgjanak ki". Amennyiben te szünteted meg a munkaviszonyodat, akkor csak az időközben felgyűlt szabidat kapod meg, illetve a felmondási időre járó béredet. Ha a munkáltató mond fel neked pl. átszervezésre hivatkozva, úgy ki kell fizetniük a szabidat, a felmondási időre járó béredet, valamint a végkielégítést és mindezt csak a 30 napos védettség letelte után tehetik meg. Szerintem nagyon nem mindeg, hogy 1-2 havi bért kapsz vagy akár 8 havit.
Hasonló helyzetben vagyok, azzal a különbséggel, hogy nekem márciusban jár le a gyesem, és én 1997 óta dolgozom a cégnél, 6 éve jöttem el szülés miatt. Nem szivesen vesznek vissza, a munkaköröm átváltozott, és betöltötték többen is, szalagmunka pedig két műszakos, nem tudom megoldani.
Most állást keresek.
de én is felkeresem a munkaügyi központot, hátha tudnak valmi jót tanácsolni, mit tehetek.
Lehet, hogy az is elég, ha leültök tárgyalni. Ügyvédet nem árt magaddal vinni.
Sok sikert!
Köszi a segítséget.Azthiszem elmegyek a munkaügyiközpontba ott van jogász,megmegnézem a munkaügyi törvénykönyvet is.Szerintem azt hiszi a fönök,hogy könnyen megszabadul tőlem.Az a baj,hogy ő nagyon rafkós és átfog vágni.
Mindegy amit lehet kicsikarok tőle.
Egyébbként amikor elmentem szülésire akkor azt mondta,hogy lesz helyem amikor visszajövök.
Amúgy műszakvezető voltam egy nagy élelmiszer boltba.
Majd megyrom a fejleményeket.
Mégegyszer köszi mindenkinek.
Szép napot nektek!!
Sziasztok!
Jól utána kell nézni a jogszabályoknak, mert sokminden változott és nem a munkavállaló javára.
Már téppénz alatt is felmondhatnak, nálunk ez is előfordult.
Ez nem így megy.
Először is, tényleg köteles kiadni a szabadságodat. Aztán ha az már letelt, akkor 30 napig felmondási tilalom védelme alatt állsz, utána felmondhat, ami azt jelenti, hogy 45 nap felmondási idő felét vagy letöltöd vagy eltekinthet (írásban kérd) a munkavégzés felől, de attól még mindkét esetben ki kell fizetnie a teljes (45 nap) felmondási idődet, plusz a végén még egy hónapnyi végkielégítést.
Amennyiben nem akarja, hogy munkába állj a szabadságod leteltével két dolgot tehet (legálisan):
1.) közös megegyezést ajánl fel, de te akkor kéred minimum a fent felsoroltakat egy összegben kifizetni a megegyezés napján
vagy
2.) a szabadság letelte után felment a munkvégzés alól, fizeti a teljes béred, a 30 napos védelem után felmond és kifizeti a 45 nap felmondási időt, valamint az 1 hónap végkielégítést egy összegben a felmondás napján, de állományban tart amíg a 45 nap felmondási idő le nem telik (i.e. neked utána szűnik meg a munkaviszonyod, de attól még vállalhatsz akárhány munkát, ha találsz).
Ne hagyd magad kisemmizni!
Ha ezzel az indokkal mond fel, hogy azt a poziciót amit te végeztél mással végezteti, akkor beperelheted, mert csak ideiglenesen vehet fel a helyedre valakit. Egyébként megteheti, de más indokkal, mondjuk, hogy megszünt a munkaköröd, leépítések vannak stb.
De ha azt írja rá a felmondóra, hogy más végzi a te munkádat, akkor az jogtalan.
Köszi!!!
Csak a szemét munkáltatónak köszönhetően éhen is halhatunk.
Sziasztok!
Szóval arról lenne szó,hogy decemberbe lejár a gyedem.Gondoltam időbe érdeklődöm a fönökömnél mire számíthatok.Hát még jó.Közölte hogy abba a pozicióba amibe dolgoztam nem tud visszavenni,mert be van töltve minden hely.Így azt a megoldást ajánlotta fel,hogy amikor vissza akarok jönni kiadja a szabimat,utánna 1 napra visszavesz és fel is mond.Kérdésem megteheti?
2004 márciustól állok munkaviszonyba ezzel a céggel.Végkielégítés jár ha felmond?
Válaszotokat előre is köszi.
Nagyon szépek a képek gratu a családodhoz.
Baranyában is rettentő nehéz munkát találni, én is keresési fázisban vagyok :(
További ajánlott fórumok:
- Kérdések és válaszok a 90 napossal kapcsolatban
- Egy topic, ahol segítünk egymásnak öltözködéssel, sminkkel kapcsolatos kérdésekben.
- Kérdések és félelmek a felnőttkori érettségivel kapcsolatban
- Állásinterjúval kapcsolatos kérdések, tapasztalatok
- Pánikrohammal kapcsolatos kérdések...
- Mennyire jelenthet problémát ismerkedésnél, párkapcsolat kialakításnál egy nőnek az, hogy már jó ideje munkanélküli?