Gőzgombóc mákkal, dióval megszórva recept
A Gőzgombóc mákkal, dióval megszórva hozzávalói:• 5 dkg friss élesztő,
• 5 dl langyos tej,
• 1 + 2 evőkanál cukor,
• 60 dkg liszt,
• 3 tojás,
• 1 kiskanál só,
• 5 dkg vaj,
• darált dió vagy darált mák,
• porcukor
A Gőzgombóc mákkal, dióval megszórva elkészítési módja:
Az élesztőt futtasd meg 2 dl langyos, cukros tejben. A lisztet keverd össze a megfuttatott élesztővel, a tojásokkal, egy csipetnyi sóval, 2 evőkanál cukorral és a maradék 3 deci langyos tejjel. Gyúrd át a tésztát, ha szükséges, adj hozzá nyugodtan még 1-2 kanál lisztet is, majd pihentesd egy órán át. Egy lábosban kezdj el vizet forralni. Szorgosan fedd be konyharuhával vagy steril textilpelenkával. Lisztezett gyúródeszkán nyújtsd vastagra a tésztát, majd szaggass belőle kisebb golyókat. Gőz fölött, a konyharuhára téve főzd ki a gombócokat, majd a kifőtt gombócokat forgasd meg olvasztott vajban. Tálaláskor szórd meg cukorral elkevert mákkal vagy dióval.
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: alyce, 2008. ápr. 17. 10:23
A gőzgombóc mákkal, dióval megszórva elkészítési módja és hozzávalói.