Gombával és sonkával töltött csirke recept
120 perc
740 kcal
6 személyre:
25 dkg szikkadt kenyér, 25 dkg sonka vagy angol szalonna, 12.5 dkg vaj, 1 vöröshagyma, só, bors, 1 nagy csirke, 1 citrom, 18-20 dkg barna csiperke (vagy rókagomba), 1-1 csokor kakukkfű és zsálya, 2 dl csirkealaplé, 1 dl olívaolaj, 5 ek citromlé, 3 gerezd fokhagyma
A Gombával és sonkával töltött csirke elkészítési módja:
A kenyeret kockákra vágjuk, és a meleg sütőben kiszárítjuk. A csíkokra szeletelt sonkát a vaj felén majdnem ropogósra pirítjuk, majd szűrőkanállal kiszedjük, és félretesszük. A zsírján üvegesre dinszteljük a felkockázott hagymát, azután a sonkához adjuk. Ugyanebben az edényben megolvasztjuk a maradék vajat, és megpároljuk benne a gombát. Hozzáadjuk a felaprított zöldfűszereket, és a levével együtt ezt is a hagymás sonkához öntjük. Beletesszük a kenyérkockát, öntünk rá 1 dl alaplét, majd addig kevergetjük, amíg a kenyér egyenletesen beszívja a folyadékot. (Szükség esetén adhatunk hozzá még egy kis levet.) Sóval és frissen őrölt borssal ízesítjük. A csirkét a félbevágott citrommal kívül-belül átdörgöljük, a belsejét bedörzsöljük sóval és borssal. Lazán belekanalazzuk a tölteléket, azután összekötözzük. Mellével lefelé a pecsenyesütő tálban lévő rácsra tesszük, megszórjuk sóval és borssal. A locsoláshoz az olívaolajat összekeverjük a citromlével meg a késsel szétnyomott fokhagymával, egy-egy teáskanálnyi finomra aprított kakukkfűvel és zsályával, csipetnyi frissen őrölt borssal. A csirkét a 190 fokra előmelegített sütőben 45 percig sütjük, közben időnként meglocsoljuk a fenti keverékkel. Ezután a hátára fordítjuk, és tovább locsolgatva addig sütjük, amíg megpuhul és megpirul. Pirított burgonyával és házi kompóttal adjuk asztalra.
Kategória: Húsételek receptjei
A receptet beküldte: moncsicsi83, 2010. dec. 17. 23:29
A gombával és sonkával töltött csirke elkészítési módja és hozzávalói.