Gombás-fügés csirkemáj sütőtökös nudlival recept
A Gombás-fügés csirkemáj sütőtökös nudlival hozzávalói:2 főre:
10 dkg erdei gomba
30 dkg csirkemáj
1 tk vaj
1 ek olívaolaj
6 db füge
4 ek balzsamecet
só, bors
1 kis ág kakukkfű
A nudlihoz:
15 dkg megsült, kihűlt sütőtök
10 dkg liszt
1 tojás
1 dl víz
1 dl tökmagolaj
Só, bors, őrölt gyömbér
A tartárhoz:
1 ág szárított levendula
1 tojás sárgája
szőlőmagolaj
fél dl habtejszín
20 csepp citromlé
1 csapott mk porcukor
1 kk dijoni mustár
só, fehér bors
A Gombás-fügés csirkemáj sütőtökös nudlival elkészítési módja:
A tartárhoz a botmixer poharába teszünk 1 tojássárgáját, felöntjük annyi szőlőmagolajjal, hogy összesen 1 dl legyen. Belecsipegetjük a levendula virágait, hozzáteszünk pici sót, fehér borsot és a porcukrot, belecsepegtetjük a citromlét. Addig mixeljük, míg tartármártás-sűrűségű lesz. Megkóstoljuk, ha kell, utánasózzuk. Fogyasztásig jól behűtjük. A sütőtököt összeturmixoljuk a vízzel, hozzákeverjük a tojást és a lisztet. Sózzuk, borsozzuk, gyömbérrel fűszerezzük. Hosszúkás, vékony nudlikat szaggatunk sós, lobogva forró vízbe. Miután feljöttek, 2 percig főzzük, majd szűrővel kiszedjük. Egy serpenyőben felhevítjük a tökmagolajat, beleszórjuk a nudlikat, kevergetve átpirítjuk. A gombát megmossuk, 1 cm-es csíkokra vágjuk. A májat falatnyi darabokra, a fügét kettőbe (ha nagy, négybe) vágjuk. A vajat felforrósítjuk az olívaolajjal, rádobjuk a gombát és a kakukkfűágról lecsipegetett levélkéket. 5 perc után hozzáadjuk a májdarabkákat, meglocsoljuk a balzsamecettel, sózzuk, borsozzuk. Erős lángon megpirítjuk, hogy az ecetszag elpárologjon, ekkor beledobjuk a fügéket. Párat keverünk rajta, kész is.
Kategória: Húsételek receptjei
A receptet beküldte: Fanoli, 2014. okt. 31. 18:45
A gombás-fügés csirkemáj sütőtökös nudlival elkészítési módja és hozzávalói.