Fukar vagyok? (beszélgetés)
Odaadnám, nyugodj meg, ő is ember, mi ez a nagy ellenségeskedés, mintha te sosem esnél gödörbe, na és akkor majd ki fog kihúzni onnan?
Érdekes dolgok ezek. Mikor még kicsi volt a gyerekem, volt egy Nintendo Mario videojátéka. Imádta. Eljött a férjem barátja, ő is játszott egyet-kettőt vele. Aztán később cigizni támadt kedvük a férfiaknak az erkélyen. A vendég nem volt hozzászokva a földön tekergő vezetékhez, így kifelé vágtatva beleakadt a lába, és borította az egészet. Meg sem mukkant utána a játék, de a vendég sem. Egy szó sem hangzott el a továbbiakban, hogy akkor ki állja a javíttatást. Nem nagy ügy, de bosszantó.
Egy nőért nem kár, jut is, marad is belőle, és nem kopik.
A kocsi az más tészta.
Egyetlen alkalommal kaptunk kölcsön egy ósdi 60 literes fagyasztót, pár átmeneti hétre gondoltam, míg helyet szorítok a dolgaimnak. Már a berakodás után nem volt jó, és tulaj verte magát, hogy márpedig nem volt semmi baja. Meg kellett csináltatnunk, lett egy új hűtője, amit rövid időn belül eladott.
Ott romlott meg a viszony.
Az első mondatod nagyon-nagyon igaz!
Kellenének...Jön kérni, de a cigaretta a kezében van....Nem vagyunk kölcsönző kft.
ráadásul borzasztó ravasz is volt,vitt egy üveget a szomszédba,hogy ez másfél literes,mire rá jött az asszony,az bizony kétliteres volt.a boltokban átragasztotta a címkéket,kinek jutna ilyen eszébe?
az anyám szomszédja volt ilyen.sírva ment kenyeret kérni,de a fia dettó,baltát,fűrészt,ásót,holott ezek minden háznál kellenek.
kölcsön nem kérünk,nem adunk.Régimódi történet.
Szerintem meg mindenki gazdálkodjon a saját javaival.
A fiad majd eldönti, kölcsönadja-e a kocsiját a szomszédnak, aki neked tesz szívességeket.
Egyébként szerintem ez nagyon neuralgikus kérdés. Nálunk nem nagyon szokás a családban, és nem azért mert irigyek vagyunk (vagy nem bízunk egymásban), hanem mert nap mint nap közlekedünk az utakon, és tapasztaljuk, mennyire rossz a morál. Ebből kifolyólag nem kérjük kölcsön egymás autóját, mert baromi car érzés, ha épp akkor történik valami.
Biztos nem adnám oda.
Ahogy már írták, bármi történhetne, és ki fizetné meg a károtokat?
Mi egyszer úgy jártunk, hogy egy ismerősnél voltunk, akinek volt egy olyan számítógépe, amit a munkahelye selejtezett le. A fiam kicsi volt és szeretett volna játszani a gépen. Meg is engedték neki, de az kb. 5 perc után elromlott.
A PC tulajdonosa szerintem inkorrekt volt, hiszen a gyerekem, aki kb. 5-6 éves volt, csak a klaviatúrát nyomkodta, semmi mást nem csinált, de még is azt mondta, hogy mivel a gyerekem rontotta el, a javítást nekem kell kifizetnem. Már nem emlékszem, hogy mi baja lett a gépnek, de az nem attól lett, hogy a fiam lenyomott 3 billentyűt, hanem azért, mert egy agyon használt gép volt, amit nem véletlenül selejtezett le a munkahelye. Én meg nem kevés pénzért megjavíttattam.
Ez nem fukarság, én sem adnám oda. Ez nem egy poló kölcsönbe, ez egy autó. Bármi történhet, baleset, bármi.
Tök mindegy mennyit segít, háláld meg máshogy.
Még jó, hogy fel nem ajánlottad, már bocs, de még az ötleg is agyrém.
De egyébként miért lennél smucig, ha más dolgát nem adod oda. A fiad autójához igazából semmi közöd...
A szülők sokkal jobban féltik a gyerekeit értékeit, in -góságait, mint maguk a tulajdonosok. Édesanyámmal rengeteget veszekedtünk, ha valakivel szivességet akartam tenni, volt gk kölcsönadás is, minden esetben lebeszélt, és sajnos idővel kiderült , hogy igaza isvvolt.
Én is tigrisanyaként védem a fiam értékeket, cuccait
FI nem fukar, csak pontatlanul fogalmazott.
...a kutyájával!
Egyébként még az autó előtti időkben ezt mondták; asszonyt és biciklit nem adunk kölcsön!
Mint a "A kis ködmön" mese.
Mire fel? Szerintem te sem adnád oda a szomszédnak az autódat, csak a szád jár. Ez nem kölcsön só a levesbe és mástól sem várható el hogy vadidegennek bármit is kölcsönadjon.
Nincs ilyenről szó. Talán meg sem fordul a fejében. Mivel azonban segített párszor, előfordulhatna. Nem volt ez olyan fontos kérdés a részemről, hisz megvan már az esze és tapasztalata a fiamnak, nála ez fel sem merült. Beszéltünk róla, hogy esetleg itt megkérdezem. Kíváncsiságból em tiltakozott. Engem pedig megnyugtatott már az első néhány hozzászólás is.
Miből gondolod, hogy el fogja kérni? Ő ilyen kölcsönkérős típus?
Semmi nem fűz. Ahogy írtam is, bennem motoszkál ez a gondolat mindig. Nem szeretném, ha smucignak néznének, és az ellenkezőjét sem. Ha ajándékozni kell, akkor is azon töröm a fejem, hogy vajon elég-e az összeg, amit rászánok. Ezt már nem tudom levetkőzni, bennem maradt.
Ez a fiatalember már segített néhányszor. Meg még fog is. Ő jobban ért a kétkezi munkához: segített néhány nehéz tárgyat szállítani, zárat javítani…Ezért jutott eszembe ez az eshetőség
Na úgy már érthetőbb, a fukar tényleg mást jelent. Férjed jófej 🙄 Amúgy miért kellene kvázi idegennek kölcsönadni? Mondjuk lehet én is irigy vagyok, de legfeljebb családomnak adnék bármit is kölcsön, meg a legközelebbi barátaimnak. Főleg így hogy nem egy alkalomra, hanem azzal járjon munkába...
Nem értelek, valami érzelem fűz a fiatalemberhez?
Azt szokták mondani, kocsit, feleséget, de férjet sem adunk kölcsön.
Mi van, ha karambolozik, van CASCO, ami téríti a kárt? Egyébként is hivatalosan, csak kölcsönadásival adhatnád át a gépkocsit.
Komolyan nem értem miért lenne irigy valaki, aki nem ad kölcsön egy értékesebb tárgyat?
Eredetileg az irigység szót választottam címnek, de a Hoxa nem fogadta el, mondván, már létezik ilyen téma. A fiam velem él, és a kocsi árát tőlem kapta. Nyilván ugyanolyan rosszul érintene, ha az ő pénzéből vett autó menne tropára. Egyébként valójában fel sem merült – csak bennem -, hogy oda kellene adni. Mivel hozzászoktam, hogy régen a férjem mindig azzal ugratott, hogy irigy kutya vagyok, biztos nem alap nélkül, így ez a kérdés frusztrál mindig.
Azt hiszem, értem mire gondolsz, csak a "fukarság" szónak semmi köze ehhez az egészhez. Ha valaki nem adja kölcsön az autóját, nem jelenti azt, hogy fukar. A fukar szó egészen mást takar.
Egyébként tényleg úgy van, ahogy írod: előre problémát gyártasz egy nem létező dologból. Eleve miből gondolod, hogy a szomszéd srác egyáltalán kölcsönkérné a fiad autóját? "Egyébként nem adná oda." - ezt honnan tudod? Rákérdeztél a fiadtól, hogy mi lenne ha kölcsönkérné a szomszéd az autóját? Vagy ezt is csak feltételezed, hogy úgysem adná oda?
Tényleg nem jön le, hogy miért foglalkoztat téged ez a kérdés. Mondom, köze sincs a fukarsághoz.
Autót nem adunk csak úgy kölcsön, csak abba gondolj bele, hogy kinél fog landolni pl egy gyorshajtási bírság.
Bármikor bárkit elfuvarozunk,de nem adjuk kölcsön.
Anyámnak, vagy a fiamnak bármikor odaadnám, és ők is nekem szó és kérdés nélkül. De szerintem ez így természetes, kire számíthatunk, ha nem a családra...
További ajánlott fórumok: