Folyadékfogyasztás - immár sokadszorra, de új szemszögből (beszélgetés)
Nem, ha tartalékolásra áll be a szervezet, akkor a többletvíz nem ürítődik ki egyből, a visszaállás nem történik meg ilyen gyorsan (órákon belül), jóval több idő kell.
Hozzáteszem, én ezt egyelőre nem látom teljesen megalapozottnak, mert ehhez elég durva hipovolémia kell, amit azért szabad vízfelvétel és normális szomjúságérzet mellett nehéz összehozni, ez inkább a vízhajtózókra jellemző.
Más központ az agyban, más érzet.
Szerintem legfeljebb úgy lehet összetéveszteni a szomjúság- és az éhségérzetet, hogy az ember szomjas, és mondjuk, lédús gyümölcsöt kíván enni. Persze ha iszik, ez a gyümölcs uténi éhség elmúlik.
Meg az ember úgy is lehet éhes vagy akár szomjas, hogy semmi szüksége enni vagy inni, de unatkozik vagy egyéb okból kell valami, ami leköti.
Ha tehetem és itthon vagyok, akkor pl amíg megy a tv, vagy gép mellett ülök, stb. iszom 1-2 litert.
Máskor suliban, vagy ha épp a városban rohangászom, alig iszom aznap fél litert vagy talán 1-et. Se idő se hely nincs, elmenni pisilni..
A világ legegyszerűbb dolga. Ha keveset iszol, krónikus szomjazásra kényszeríted a szervezetedet. A szervezet reakciója: kevés a víz, tartalékoljunk! Elkezdi visszatartani azt a kevés vizet is, amit kap, tudván, hogy ha "elengedi", kiszárad mert nincs utánpótlás.
Ha viszont elkezdesz többet inni, hamar észreveszi a szervezet, hogy nem kell tartalékolni. Tehát "kiengedi" amit eddig visszatartott meg még egy keveset, attól függ, mennyire "sokkoltad" (jó értelemben) az extra folyadékmennyiséggel, mennyire volt neki szokatlan az a plusz pohár.
A vízvisszatartás legjobb ellenszere a fokozott folyadékfogyasztás. Rá kell ébreszteni a testet, hogy nem a sivatagban van! Anyámnak évek óta mondom, hogy igyon többet (napi kevesebb mint 1 literen él és már nagyon régóta, szedi is a vízhajtót...). A válasza: de hát azt nem tudná kipisilni. Dehogynem tudná. Csak adna a szervezetének egy kis esélyt.
Nagy szakértője én sem vagyok a témának, de keresek és kutatok :). Eddig az alábbiakra jutottam:
ha túl sok olyan dolgot eszik az ember, ami savasít, azért, hogy a savak ne marják szét a szerveket, a zsírsejteket növeszti és azzal körbeveszi. Így aztán vitamin és ásványi anyag legyen a talpán, ami átjut ezeken, kvázi nem szívódnak fel. Aki nagyon túlsúlyos és nem tud lefogyni, lehet, hogy el van savasodva, előbb azt kell megoldani, aztán jöhet az egyéb tuning :DD.
De összefüggésbe hozzák egy csomó betegséggel, pl. Bechterew kórral, érrendszeri betegségekkel, korai öregedéssel.
Drága egyetlenem épp tegnap libbent haza PH csoda című könyvvel. Remélem, abból majd jól kiokosodom :DDD
A kávét én azért ittam, mert imádom, kávéscsészével a kezemben is elalszom még a nyolcadik után is.
Mert túlzásba vittem a kávézást. Annyira szeretem, hogy volt, hogy reggel leültem e-maileket olvasni még pizsiben, kávéval. Aztán mire észrevettem, már a harmadikat ittam. Akkor úgy döntöttem, hogy aki nem képes mértéket tartani, annak toll a fülébe :DDD
Nem a citromlé, a táplálék kiegészítő, amit eszem, az élénkít, illetve amióta eszem, mérhetően kevéssé fáradok el.
De most találtam itt egy hirdetést, Ganoderma kávéról, ami a ganoderma gombának köszönhetően inkább lúgosít, mint savasít és állítólag még finom is. Lehet, hogy ezt megsasolom.
Erről már én is olvastam, lehet benne valami. Legközelebb, ha nasizni támad kedvem, megiszom egy pohár vizet.
Fejfájás ellen pedig tényleg bevált. Amúgy én is keveset iszok.
nálam is az a baj, hogy nyáron lazán lecsúszik 3 liter víz.. ilyenkor meg :o)
de gondolkoztam a dolgon és gyorsan le is főztem másfél liter teát. Az a baj, hogy a hétköznapi loholásban eszembe se jut az ivás, de majd most, ha már szem előtt van, csak csak megiszom :o)
én is észrevettem már magamon, hogy gyakran ivás helyett eszem. ez biztos azért van, mert enni jobban szeretek mint inni :)))
bár szeretem az ásványvizet, azért ha valamivel ízesítem (tea, citromlé) sokkal több lecsúszik, mintha üresen innám a vizet.
szerintem ez általános probléma nagyon sok embernél!
Egy kicsit magunkba nézünk , tényleg igaz hogy észre sem vesszük azt hogy inni kellene és akkor kevesebbet ennénk/ennék :)
NAgyon érdekes, hogy sok idős szellemileg leépül amikor kiszárad, majd infúziós kezelések után nemcsak testileg lesz jobban, hanem szellemileg is. Ugyanis az idegrendszert is megviseli a vízháztartás felborulása.
És ez a folyamat a diétázókat, nem elég folyadékot fogyasztókat is érinti.
Én szédülni szoktam, ha nem iszom eleget.
A természet felkészül a globális felmelegedésre, és a vízkészletek hiányára.:DDDD
Vicc volt. Igyatok többet. Napi másfél liter elég, de szerintem megvan annyi kávé nélkül. ebbe minden folyadék beleszámít.
További ajánlott fórumok:
- Csevegjünk erről- arról, ami Neked éppen problémát jelent, és lássuk új szemszögből a kérdésed.
- A megfelelő folyadékfogyasztás...egy kicsit másként.
- Forgalmi vizsga sokadszorra sem :(((
- Vajon mitől működik jól egy párkapcsolat? (Férfi szemszögből)
- Fogyókúra lelki szemszögbõl
- Szerelmi háromszög - más-más szemszögből