Fogak egészsége (beszélgetés)
Sziasztok! Nem tuti, hogy ide kell írnom, de talán ti is tudtok nekem javolni dolgokat, hogyyan legyenek fehérek a fogaim?nem dohányzom, sztem az étkezésem egészséges és változatos. A rendelős fogfehérítést sokalom:(
Köszike
sziasztok
Ma voltam fogorvosnál!
Sajna tegnap este még egy kis darab le is tört a fogamból! ::(
De a doki (legalább fél óráig tömte!!!) azt mondta hogy nem tudok tenni ellene semmit.Persze a fogmosáson kívül!
ezt nem nagyon akarom elhinni. De ez van....
A vasnak van köze a fogak épségéhez, nem a vörösvértesteknek. Lehet inkább, hogy a laikus összekapcsolja a kettőt (mivel a vashiány okozhat vérszegénységet).
Persze ami megfordult még a fejemben, hogy eddig miért nem, én hülye, az a relatív oxigénhiány. A különböző fogsejtek is ugyanúgy oxigént használnak (valószínűleg). Bár kérdéses mindennek a jelentősége, ténylegesen számít-e ez.
Ma voltam a fogorvosomnál, és közölte velem, hogy nem teljesen igaz a vérszegénység miatti fogromlás. Az előző fogorvosom ezt mondta, de úgy látszik nem tökéletes senki.
Szóval, akkor befolyásolja a vérszegénység a fogak állapotát, ha valaki akkor vérszegény, amikor kialakulnak a fogak. Az pedig nem gyakori.
Egyéb esetben a gyors fogromlásért a genetika a felelős.
Szia, Norci!
Gyakori hasmenés ugye nem jellemző rád (vagy valamilyen, a vékonybelet érintő gyulladás)?
Az utóbbi időben változott az életed, úgy értem, stresszesebb lett-e (a nyáltermelésed változott?)? Ha szeretnél, priviben válaszolj!
Igazán szívesen:-), bár sajnos nem valószínű, hogy érdemben fogok tudni segíteni:-/
Ez egyáltalán nem sok, hidd el nekem, de majd írok privit, csak most megyek aludni:-)
Jó éjt!
köszönöm, nagyon!
Holnap majd visszatérünk még rá!
Ha itt leszel! :)
Fogorvoshoz meg holnap bejelentkezem!
De te honnan tudsz ilyen sok mindent ezekről a dolgokról?
A Reflux lényege, hogy a meglazult záróizom miatt a savas gyomortartalom a nyelőcsőbe áramlik.
Egyelőre passz, még gondolkodom rajta. Sajnos lehet genetika is.
Fogorvoshoz jó lenne elmenni.
mosni mosom, természetesen.
Savas? Hát az már inkább jellemzőbb rám.
A tejtermékekkel nincs semmi gondom azok nélkül meg se tudnék lenni! :)
A "REflux"-OT MEG NEM TUDOM HOGY MI!
Lehet hogy tudnom kellene de ........
Először is a vérszegénységet jó lenne kezelni (nem a fogak miatt - azt az összefüggést én egyelőre kizártnak tartom).
Fogat gondolom, rendszeresen mosol.
Savas italok?
Tejterméket fogyasztasz rendszeresen?
Reflux nem áll fenn? Bár az ritkán érinti a fogakat.
Ráadásul, kiderült hogy tejfogam is volt (még 2 hónapja)
Ezt is most vették észre. ki kellett húzni a tejfogamat! :) És most el kezdett nőlni a rendes fogam!
De ezt ugy vették észre hogy letört a fogam és ki kellett műteni!
És most találtam egy lyukas fogat!
Hát azt én sem !
De gondolom aki ír annak már van v.mi tapasztalata, és biszti jó dolgokat fogok olvasni!
Én már teljesen kétségbe vagyok esve hogy miért kezdet igy romlani a fogam!
az a baj hogy nem eszem húst!
Akkor miket egyek?
Vagy lehet hogy ez attól alakult ki hogy nem eszek húst?
De annak már 6 éve is van!
Szia!
Nem egészen értem az összefüggést:-) A vérszegénységtől (a vér alacsony vörösvértest, ill. hemoglobintartalma) miként lazulnak meg a fogak?
Szia!
Attól függ, mi okozza a vérszegénységet. Lehet kül. vitaminok (B6, B12, folsav, C-vitamin) és ásványianyagok (réz, vas főként) hiánya.
Meg kell állapítani (labor, egyéb fizikális tünetek, diétás anamnézis - vagyis hogy mit és mennyit eszel), miből van hiány, és hogy miért van hiány (rossz felszívódás - akár étrendi ok is!, elégtelen bevitel, nagyobb kiürülés --> pl. rejtett vérzés).
A spenót nem különösebben jó vasforrás, mivel a benne lévő oxálsav köti a vasat (nem tud fölszívódni).
Hús, tojás, belsőségek, ezek a jó vasforrások, ill. a C-vitamin segíti a vas fölszívódását.
vérszegénység ellen mit lehet tenni?
Sok vastartalmu kaja? Spenot meg ilenek?
nekem nincs gyerekem, ugyhogy az nem lehet az oka!
Viszont vérszegény vagyok!
Az tényleg ilyen problémákat okoz???
Én a 3. terhességem alatt kínlódtam a legtöbbet, illetve azóta egyfolytában.
Nálam kiderült nagyon vérszegény voltam, ezért romlottak a fogaim óriásit. Szólni kell a fogorvosodnak.
nekem edig semmi baj nem volt a fogaimmal, és most ebben a 3 -4 hónapban katasztrófális dolgok történnek vele!
És nem tudom mit kellene vele csinálni!
Vitamin?
Genetika, és mázli, és fogápolás. Örökölhető a rossz fog, és a jó fog is.
Mázli, ha nem szereted az édességet.
Fogápolással pedig sokat tehetünk a fogak épségéért.
Én szájvizet használok reggel-este, és azóta kevésbé romlanak a fogaim.
+ meg kell találni mindenkinek a neki való fogorvost!
ki mit tesz a fogaiért?
Vagy csak minden a genetikán múlik??
További ajánlott fórumok:
- Kívánj minden nap Jó Egészséget!
- Mint egészséges ember, összejönnél mozgássérülttel?
- Fogyás az egészségért! Motiváljuk egymást, kezdjük február 14-én!
- Tartós, látványos és egészséges fogyi a testkontrollal. Hétfőtől jön valaki?
- Imádok mozogni és egészségesen táplálkozni
- Szerinted milyen étrend kell ahhoz, hogy hosszú és egészséges életed legyen?