Flambírozott almáslepény recept
A Flambírozott almáslepény hozzávalói:27,5 dkg liszt,
15 dkg vaj,
10 dkg porcukor,
1 tojás,
1 kg savanykás alma,
2 db citrom,
5 dkg mogyoró,
1 dkg őrölt fahéj,
1 dkg vaníliás cukor,
5 g őrölt szegfűszeg,
8 dkg őszibarackíz,
Calvados vagy jó minőségű konyak a lambírozáshoz.
A Flambírozott almáslepény elkészítési módja:
A lisztet egy keverőtálba szitáljuk, hozzáadjuk a szobahőmérsékletűre felengedett vajat, a porcukrot és a tojást, jól összedolgozzuk, másfélkét órát pihenni hagyjuk. Közben a citrom héját lereszeljük, s a levét egy tálba felfogjuk. Ebbe a citromlébe szeleteljük a hámozatlan almát tetszetősebb lesz, ha két színű; zöld és piros héjú almát használunk. Durvára daráljuk a mogyorót, összekeverjük az őrölt fahéjjal és az ugyancsak őrölt szegfűszeggel, a citrom reszelt héjával és a vaníliás cukorral. Ezt követően elővesszük a tésztát, és belisztezett nyújtódeszkán a sütőlap méretére nyújtjuk, majd a nyújtófa segítségével rátesszük a sütőlapra, és megszórjuk a mogyorós keverékkel. Az almagerezdeket a citromléből kivéve, sorban, a zöld színűt alulról, a pirosat felülről téve, beborítjuk a tésztát. 200 °C-os sütőben húsz percig sütjük, majd kivéve bekenjük a kissé felhígított és kikevert őszibarackízzel és visszatesszük a sütőbe, de a hőfokot 160-170 °C-ra mérsékeljük. Ha megsült, ezt a mennyiséget húsz darabba szeleteljük, és tűzálló edényben az előmelegített alkohollal meglocsoljuk, és meggyújtva adjuk asztalra.
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: 4b6a2525df, 2017. márc. 15. 07:53
A flambírozott almáslepény elkészítési módja és hozzávalói.