Felmentési idővel töltöm a felmondásomat, ilyenkor mikor kell a pénzt és a papírokat megkapnom? (tudásbázis)
Én nem vitatkoznék, csak azt írom le, amit a felmentési idejüket töltő kollégáim esetén tapasztaltam.
Volt egy utolsó munkanapjuk, aztán töltöttek x idő felmentést, közben fizetést kaptak, mintha kb. szabin lettek volna, majd mikor az lejárt, megszűnt a munkaviszonyuk, és 5 napon belül elszámoltak velük.
A munkajoghoz nem értek, csak a gyakorlati tapasztalatom van.
Akkor jogszabályot sértenek, beperelhetőek.
Persze pl. egy felszámoláson lévő céggel szemben nem sokat lehet kezdeni.
A munkaviszonya valóban akkor szűnik meg, de ettől függetlenül korábban el kell számolni vele.
Egyébként szívesen vitatkozom munkajogról - tanultam. 😊
Látom, nem hisztek nekem. Akkor olvassátok ezt el :
"Felmondás esetén a munkavállalónak a munkabérét és egyéb járandóságait az utolsó munkában töltött naptól számított ötödik napon ki kell fizetni. Fontos, hogy az utolsó munkában töltött naptól kell számítani, hiszen pl. akit végleg felmentenek a munkavégzési kötelezettség alól, mondjuk a felmondási idő ötödik napján, annak ez a nap lesz az utolsó munkában töltött napja, vagyis a felmentési ideje még javában fog tartani, mikor az ő összes járandóságára jogosulttá válik."
Szerintem nem vagy tisztában a "felmentési idő" fogalmával.
Arra az időre munkabért fog kapni, és ha az letelik, akkor szűnik meg a munkaviszonya.
De neki már megvolt ma az "utolsó munkában töltött napja", mivel mentesítették a további munkavégzés alól. Azaz január 21-ig nem várhatnak a leszámolással, az legkésőbb január első hetében esedékes.
A munkaviszonya pedig munkáltatói felmondással szűnt meg, tehát az "egyébként" rész itt lényegtelen.
Tévedsz :
"Amennyiben a munkaviszony felmondással szűnik meg, a munkabér és egyéb járandóságok kifizetésének határideje az utolsó munkában töltött naptól számított ötödik munkanap. Az igazolások átadása is ezen a napon esedékes."
Jogszerű. Az utolsó napon kell elszámolnotok, ami a felmondási idő vége. Korrekt, hogy a teljes felmondási idő alól felmentett, a jog csak a felére kötelezi. Így lesz időd kipihenni magad, és új munkát keresni.
Sok szerencsét!
További ajánlott fórumok:
- Albérlet felmondása
- Kisállat biztosításánál milyen papírokat kell beküldeni a biztosítóhoz?
- Azonnali felmondás (jogászok, kérlek, segítsetek!)
- Barátnőm el szeretné vinni a gyermekemet 2 hétre Németországba nyaralni, mert ők ott élnek.Milyen papírokat kell ehhez beszereznem?
- Munkaszerződés nélkül felmondás?
- Rossz felmondási papírokat kaptam, mit lehet tenni ilyenkor?