Munkaszerződés nélkül felmondás? (beszélgetés)
Sziasztok!
Szerintetek lehetszéges valakit visszamenőleg kijelenteni? A férjem április végétől dolgozik egy cégnél (amúgy munkaszerződése nincs, de be van jelentve - már ezt sem értem hogy). Külföldön dolgozott öt hétig ettől a cégtől, kb. három hete onnan hazajöttek, azóta a munkáltató dolgozni nem hívta, úgyhogy itthon van. Ma a főnöke felhívta, hogy mivel nincs munka, így kijelenti visszamenőleg, június tizenvalahanyadikától (ma 27-e van). ??? Lehetséges ilyet csinálni? Hogy tudja visszamenőleg kijelenteni? Eleve, a felmondást írásban kellene közölnie, még akkor is, ha - feltételezem az van - próbaidőn van. És akkor is jár a felmondási idő (mármint próbaidő alatt)? Gondolom ilyenkor nem. De a legfontosabb az, hogy lehet tényleg visszamenőleg kijelenteni? Köszi a válaszokat!
Szerintem egy munkajogászt kellene megkérdezned.Elég érdekes,hogy nincs munkaszerződésed...Elképzelhető, a Munka Törvény-en alapszik a felmondás,ami 30 nap.
Munkaszerződés nélkül (írásos) is alkalmazvalehetsz, (PTK ráutaló magatartás) satóbbi, szóval ebből hátrányod nem lesz:)
Tényleg úgy tűnik, nem valami rendes cég ez, nem lehet könnyű a döntés..Sok sikert!
Ilyenkor az van, hogy kifizetteti a munkáltató a felmondási időre járó bért..101. §.
Én nem vitatkozom...Legalábbis nem állt szándékomban. Csak próbálom a tényeket közölni, a törvény alapján. Ha viszont nem szabit kapott a barátnőd, akkor nagyon rendes volt a cége.
Sok sikert! Azért még gondold át,mert a munkanélküli a fizetésed töredéke. :-(
Hát, köszönök minden hozzászólást, mindenkinek.
Még kitalálom, de ez így nagyon nem jó.
Szép Napot
Hát,ahogy kiveszem a szavaidból,nem túl rendesek a főnökeid,szóval ha ki akar szúrni veled,akkor megtalálja a módját. :-( Nem tudom,hogy mi van,ha nem mész be ledolgozni a felmondási időt,de erre is biztos van törvény.
Ledolgoztathatná.. De mit csinál, ha nem jövök be? Nem adja ki a papírjaimat...
Nem tudom teljesen elmondani mi folyik itt, de semmi nem stimmel. Hiába dolgoztam teljes erőbedobással, 1-t léptem előre, 2-t hátra. Úgy csináltam mintha a sajátom lenne.. Feleslegesen. Elkeserítő ez. Ez jár a szorgalmas, kitartó, becsületes munkáért. : (
Ezek szerint ezt már eldöntötted. Akkor viszont tényleg várd meg a fizudat. De sztem mindenképp ledolgoztatja majd a felmondási idődet. mivel neki kell helyetted találni valaki mást.
Én ugyanezt csináltam 60ezerért! Igaz csak 3 hónapig,mert elegem lett. De azért ha kétszer ennyit adtak volna,akkor még mindig ott lennék. :-)
Igen, ezt tudom. De akkoris annyit kapnék, ha rendesen előre szólva mondanék fel. Ezért gondolkodom a fizetés utáni felmondáson.
A plussz pénzen aggódsz? Ha egyik napról a másikra felmondasz,akkor szted mennyi pénzt fogsz kapni? amennyire be vagy jelentve!
140.000-t keresek. Ebből 40, télen 50 Ft a benzinem. Plussz a városba is szaladgálok a cégnek. 2 cég munkáját csinálom, a Kft-t ami alkalmaz, és a nyúlós főnököm egyéni vállalkozását is. Soknak, vagy jónak tűnhet a 140, de ebbe gondoljátok bele a szőnyegtekercseléstől kezdve, az áru átvételt, pénztárat, revíziót... Mindent. Többször próbáltam leülni velük beszélni... Nincs értelme, ez nem fog változni.
Év elején mondott fel,szóval nem hiszem,hogy volt 10nap szabija(időarányosan),de felesleges ezen vitatkozni. Itt amúgy is más a gond.
Gondolom akkor nem keresel rosszul,ha kézbe kapod a pénzt. Nagyon sok ám a munkanélküli,biztos vállalod,h.talán nem találsz munkát egykönnyen? Nem olyan sok ám a munkanélküli járadék. Sztem ne azzal kezd,h.fel akarsz mondani,hanem mond el a problémáidat,és keressetek megoldást rá a főnököddel. Ha rendes,és tényleg meg van elégedve a munkáddal,akkor nem kell felmondanod. :-)
Ha szabit kapott, az spórolás a cégnek, mivel azt mindenképpen ki kellett volna fizetni. Tehát végül is nem felmentették a munkavégzés alól, hanem kiadták a szabadságát. Nem ugyanaz!:-)
Itt csak az a lényeg, hogy 30 napig reklamálhatsz, hogy nincs szerződésed, ha letelik a 30 nap, akkor már nem és minden úgy működik, mintha lenne.
Én nagyon korrekt ember vagyok. Nem teljes összeggel van a bejelentés, hanem valamennyivel + valamennyi kézbe.... De a céget ismerve a plusszt nem kapnám meg ha előre szólnék, hogy felmondok. Illetve akkor borulna a bili a két ügyvezető között is. Ki akar olyan légkörben tovább itt maradni?
Nekem barátnőm nemrég rendes felmondással mondott fel,amit egy humánerő kölcsönzőnél dolgozó nő javasolt neki,és az 1hónap felmondási időből csak 2 hetet kellett ledolgoznia a többit pedig kiadták szabadságba.
Még egy adalék:
Ha munkaviszonyt a munkavállaló rendes, illetve a munkaadó rendkívüli felmondással szüntette meg, az álláskeresési járadék a munkaviszony megszűnését követő 90 nap elteltével folyósítható feltéve, hogy a folyósításához szükséges feltételeknek az álláskereső megfelel.
Ez nem egészen így van. Ha a munkavállaló mond fel rendes felmondással, akkor nincs felmentési idő a felmondási idő felére, csak akkor, ha a munkáltató mond fel. De szerintem ezzel ne keverjük össze a kedves kérdezőt, inkább azt javasolnám, próbáljon meg emberi módon odaállni a főnök elé és mondja el, mit szeretne. vagyis azt, hogy közös megegyezéssel szüntessék meg a munkaviszonyt. Én javasolnám, hogy ne azt mondja, hogy mondjuk akkor én már holnap nem jövök, hanem mondjuk 31-ével szűnjön meg a munkaviszony. Ez korrekt ajánlat, ha normális a munkáltató, nem gördít akadályt.
De ha szeretik a munkád,akkor lehet hogy meg tudnál velük egyezni,hogy vegyenek fel a fizikai munkára mégegy embert,mert te nem bírod. Lehet megteszik. Meg azt a munkát,ami nem tartozik a munkakörödbe,azt megtagadhatod. Mondjuk munkaszerződés nélkül nehéz meghatározni a munkaköröd. .-(
De azt írtad,hogy már küldtek egyet,hogy irasd alá,azt csinád meg,aztán csak utána mondj fel. De jól olvasd át,h.mit írsz alá. Ne ám utólag töltsék ki a munkabéred összegét...
Egyenlőre még keresgélek. Azért akarok felmondani, mert titkárnő - irodista -ként fizikai munkát is elvárnak tőlem, mert nem lehet másként megoldani. És mert két ügyvezető igazgató van, az egyik nyúlja a cég pénzét.... Én sehogysem tudok ebből jól kijönni....
Ha nem volt munkaszerződésed,és fel akarsz mondani,akkor nagyon kiszúrhatnak veled.
Igen,akkor nem kapsz munkanélkülit. Nem azért akarsz felmondani,mert találtál másik állást?
A munkaügyi hivatalt hívd fel,ők tudnak segíteni,hogy ilyenkor mi a helyzet.
Most összezavarodtam. Rendes felmondás: a munkavállaló rendes felmondása. Akkor ha úgy alakul munkanélkülit sem kapok... stb. Ugye, jól értem, hogy erre gondoltál?
További ajánlott fórumok: