"Félig sült" kalács menthető? (tudásbázis)
Mennyi ideig kelesztetted a tésztát a formázás, sütés előtt?
(Legalább duplájára kell megdagadnia, időben ez - ha nincs túl meleg a konyhádban - lehet akár 1-1,5 óra is.)
Szerintem nem kel meg eléggé. Elvileg mindenhol fél órát írnak, én ennek ellenére 40 percig sütöm 180 fokon (a gázsütő 4-es nem tudom mennyi lehet), de az első 10 perc után letakarom, mert ha végig úgy hagyom a teteje megég...
A recepttel szerintem nincs baj, igaz, én csak 8 dkg vajat teszek bele, de nem hinném, hogy a plusz 2 deka sokat oszt-szoroz. Egyébként kalácsfelfújtnak is tökéletes lehet, ha pirítva mégsem jó...
Szerintem is több idő kell neki.
A múltkor muffin tortát csináltam, 30 percet írtak, én végül 50 percig sütöttem, ugyanígy jártam, mint FI, először csak a teteje sült meg, azt csináltam, amit leírtam, fogalmam nem volt, mi lesz vele. Jó lett :).
FI: A tésztát sütés végén meg kell szurkálni, hogy belül átsült-e, ha nem tovább kell kisebb lángol sütni, amíg nem marad tészta a beleszúrt pl. fémnyárson/villán.
Igen, picit fura a recept, bár én a vajat sokallom inkább.
Én "Gábor a házi pék" receptjét követem, mint a szentírást.
Amit az a srác leír, mond, mutat az úgy van. Ha követed elronthatatlan.
Oh, értem.
Szerintem próbáld meg szeleteiben pirítani. Lekvárral tök jó lesz, bár a cukor mennyiségből ítélve sonka, tojás mellé szántad. Ki biztos nem dobnám.
Azt nem értem, hogy ennyi élesztővel, hogy nem nyíltak meg a fonások. Miután összefontad hagytad pihenni?
Kalácsot én úgy szoktam sütni - mennyiségtől függően - hogy elkezdem 175 fokon sütni 15-30 percig, majd visszaveszem a hőt 155 fokra és még úgy sütöm 20-25 percig.
Pont azért mert a kalács nagyobb tömegű tészta kell a hőcsökkentés, hogy a belsejének is legyen ideje átsülni.
Kihűlt már?
Mennyi lisztből készítetted?
További ajánlott fórumok:
- Mentsük, amíg menthető? Vagy?
- Hogyan tudom a monitorra köpött (véletlenül) kakaós kalácsot eltávolítani?
- Szerintetek hosszabb ideje ellaposodott párkapcsolat még menthető?Vagy az újdonság varázsa semmivel nem pótolható?
- Elrontottam. Valahogy újra kéne kezdenem. Menthető még vagy...
- A háromágú dracénámat túlöntöztem, lehullottak a levelei, menthető még?
- Kislányom nubuk bakancsát kimarta a Domestos, menthető?