Ezt kened a pirítósra: (beszélgetés)
Nagymamám a következőt kente:
a házi csirke vágásakor a nyers májat késsel elkaparta úgy, mint a májgaluskához szokás, sózta, borsozta, apróra vágott zöldpetrezselyemmel fűszerezte. Isteni a pirítóssal!
Nálunk két sztár van a piritóson.
1. Paradicsomkazal
Kemény paradicsomokat apró kockákra metélek.ehhez jön még egy karika olaj (lehetőleg olivaolaj, de jó a szotyiolaj is), apróra vágott (én inkább fokhagymanyomón átpréselem) fokhagyma, vöröshagyma (vagy lilahagyma),só _ízlés szerint_, mehet még jó marék apróra vágott petrezselyem.
Alaposan összeforgatom és már lehet is belapátolni piritott kanyérrel.Óriási adagot készítek és 1-2 napig rájárunk.
2. Szardíniakazal: a lecsöpögtetett halat megtöröm villával, 1 karika olivaolajat csurgatok rá, és belekeverek fokhagymával leturmixolt nyers paradicsomot,pici sót.Ne legyen túl latykás !Ennek a tetejére mehetnek a keménytojás karikák.
Ha rákeresel a BRUSCHETTA szóra (magyar nyelvű oldalak)rengeteg csodás kombinációt találtok erre a témára. Egészségesek, fogyisak és nagyon finomak
vagy kikeverek vajat fűszerekkel és sóval és fokhagymával :) esetleg paprikával
vagy
negyed juhtúró, negyed vaj és hozzá a hagymi :)
vagy
újhagyma nagyon apróra, és puha vaj és halkonzerv.
Juhtúrós-kolbászos krém
7 dkg kolbász
15 dkg juhtúró
6 szelet kenyér
1 tojás
elkészítés :
A kolbászt apróra vágjuk, elkeverjük a nyers tojással és a juhtúróval.
A kenyerekre kenjük a masszát.
200 fokos sütőben 8-10 perc alatt megsütjük.