Evés közben "kattog" az állkapcsom. Mitől lehet? (tudásbázis)
Sziasztok!
Nekem pár hónapja jelent meg az állkapcsomnál fájdalom reggelente.Egy hete csütörtökön felkeltem, leültem reggelizni és nm tudtam rendesen kinyitni a számat, azóta sem tudom kitátani, és most már kezd fájni. Jövő hétnél előbb nem tudok lemenni orvoshoz, mert hol dolgozom, hol suliban vagyok. Tudtok rá valami átmeneti megoldást?
Köszi előre is a válaszokat!
Húú ebbe már nem akartam belemenni, de képzeld, hogy nálam is elvileg fogcsikorgatás okozta a rágási problémát és a kattogást.
ÉS ez idegi eredetű.
Évek során elkezdenek a fogfelületek kopni szép egyenesre ugye a sok csikorgatás miatt, de ha a fogak ennek ellenére szabálytalanok, akkor továbbra is fennáll a rágási probléma és továbbra is kattogni fog.
Ezért amit tehetsz, ha még fiatal vagy és számítanak a fogaid, hogy rögtön elkezded a fogszabályzót, és utána a harapásemelőt.
Ezt azért mert még ha szabályosak lesznek a fogaid, az idegi eredetű tényezőt nem tudod kiiktatni, a harapásemelő azért is kell, hogy ne koptasd el még jobban a fogaidat. És nagyon fontos, hogy cseréltesd ki az összes amalgám tömést (ha van) porcelánra, mert az amalgám még jobban hozzájárul ahhoz, hogy fogcsikorgatás közben szó szerint szétreszeld a fogaidat.
1.amalgám töméseket kicseréltetni
2.fogszabályzó
3.ezután harapásemelő vagy BITE-nak is hívják
Jó kis anyagi vonzata lesz a dolognak, de érdemes:)
tudom, gondoltam erre is. tesrmészetesen tudom, hogy minden betegség fizikai tünetét vissza lehet vezetni lelki síkra.
kb azonos ideje áll fenn mindkét gond...
s képzeljétek, tegnap éjjel azzal ébresztett a párom, hogy csikorgatom a fogamat.
fizikailag ez is okozhatja a "kattogást", igaz?
Igen az enyem is szilikonbol van de kemeny, es az elejen nem volt biztos benne hogy jol helyezkedik-e ezert 3hetente ellenorizte es csiszolgatta hogy tokeletesen illeszkedjen.
Csak most mar cseszhetem mert kihuztak egy bolcsessegfogam es igy nem passzol:(
Szia!
Nekem is kattogott régebben,aztán a fogszabályozás megoldotta a dolgokat.Nekem azt mondta a doki,hogy mivel mindenki ált. csak az egyik oldalon rágja meg az ételt ezért az az oldali fej kikopik.Próbálj meg mindkét oldalon egyszerre rágni,hátha segít a kattogáson.
ó, hát nem sok vigasz érkezett... tehát bele kell nyugodjak, vagy kezeltetnem kell.
nem is gondoltam, hogy ennyire komoly is lehet.
ÁÁÁ szóval harapásemelőnek is hívják?
Nekem 3 hetente csiszolgattak rajta, mire oké lett, és utána fokozatosan el kellett volna hagynom, elvileg megoldotta volna a problémát úgy hogy napi pár órát még bent hagyhattam volna.
Nekem egyébként fejfájást is okozott, és egy másik izület a mellkascsonton szintén ebből kifolyólag kopásban van. Mert teljesen megdől a harmónia. Ja, és nekem előre megmondták, hogy a kattogás már nem múlik el sajnos...De esetleg megállíthatom, hogy rosszabbodjon a helyzet
Ne már, neked is kattog?
Hordtál BITE-ot? Én évekig hordtam, de nem sokat javult, mert utána kevésbél hordtam és így minden eredmény kárbaveszett.
Érzésre olyan volt, mintha teniszcipő lenne a számban, elvileg arra hivatott, hogy ugye azért kattog az állkapcsunk mert rágási problémáink vannak és rosszul is zár az állkapocs. Sokáig tartó ilyen problémák után alakul ki a kattogás, izületi kopás, és hosszútávon máshol is izületi kopást eredményez (összefüggésbe hozták akár hátfájással is)
CSak azóta kihúzták egy fogam és a BITE nem passzol, újra kéne csináltatni, és egy rakás pénz...
:DDDD
aranyos
:DDD
sőt még egy tam-tam szólóba be is ugorhatsz..:D
bár nekem rágás közben nem kattog..
ha izületi gyulladás lenne,akkor valóban érdemes felkeresni egy dokit..a későbbi fájdalmak elkerülése miatt..
valszeg belsőleg is lehet ezt kezelni..teákkal,gyógyszerrel,homeopátiával..
nekem ez kb két hete jelentkezett, először csak néha, aztán már folyamatosan, ahogy eszem-már szóltak is, hogy kihallatszik a kattogás rágás közben.
néha, főleg este, fájdalmas is, pl ásításnál van, hogy nem tudom kinyitni a számat, csak ha roppantok egyet rajta-utána meg nem tudom becsukni, csak szintén egy roppanás/helyreigazítás után.
bölcsességfogam megvan, más fájdalmat, gyulladást pl huzat miatt nem érzek.
szoktam rágózni, de nem túlzottan sokat.
:DDDDD
Ne aggódjatok!
Lehet,hogy nálatok is teljesen megszűnik.Tudom nem kellemes,de meg lehet szokni.......:((
mondtam a fogdokimnak,hogy akkor tömés lesz,és egy fejcsere..
mire ő...
-nem,nem..hozott anyagból dolgozunk..:D
nekem azt mondta a régi dokim,hogy ki vannak lazulva az izületek.Hosszú éveken keresztül "szenvedtem" vele....volt,hogy (én úgy hívtam)ki is ugrott.Olyankor nem tudtam egy nagyobb falatot bevenni a számba.Aztán egyszer csak teljesen megszűnt.Kb. 15 évig éltem vele együtt.Megszoktam egy idő után:(((((,de gyógyírt nem tudtak rá.
Nem is olyan régen láttam egy műsort(Ciki a tested?vagy vmi hasonló címmel)amiben ugyanez volt a gondja a betegnek,ő egy injekciót kapott rá.De nem figyeltem nagyon oda,mert már nem érint.
Én most,ahogy voltam fogorvosnál,és ugye ahogy nyitottam a számat..lehetett hallani a kattogást...mondtam,már régen kattog sajnos..erre elkezde mindkét oldalt összenyomni..kérdezte:
-ez fáj?/hogy a pi..ba..ne../
mondtam igen..
megerőltetéstől van,és a sok rágózástól..
így most kicsit szüneteltetem a 'ragadványt':)
mondta,időskorban elég fájdalmas lesz majd..
az tény,sokat rágcsázok,lehet nyuszi voltam,vagy egérke,és kényszerből koptatom a fogaimat..:)
majd összecsiszolódnak
na, ehhez nagy reményeket ne fűzzél :D
További ajánlott fórumok:
- Kattog a térdem...mit lehet vele kezdeni?
- A varrógépem összecsomózza a szálat alul, és hangosan kattog varrás közben. Mi lehet a baja?
- Mi lehet ez? Nagyon fáj az állkapcsom.
- Kattog az állkapcsom, ha ásítok. Ez másoknál is előfordul vagy csak nálam? Van valami bajom?:( Mit tehetnék, hogy elkerüljem?
- 5 éves kisfiam, mostanában állandóan nyújtogatja nyakát, nagyon idegesítő! Azt mondja kattog, lehet hallani is, nem fáj neki! Mit csináljak?
- Implantátumra várás miatti jobb oldali részleges foghiány miatt kattoghat az állkapcsom keményebb ételek után?