Esküvői hagyományok Plauenben (Németo., Sachsen) (beszélgetés)
Kacérkodom a gondolattal, hogy egy Drindl legyen a menyecskeruhám... Olyan szépek! Bár ha pirosat akarok, az elég furcsán fog majd kinézni a vörös hajammal...
Most majd megyek "haza" nyaralni a szülővárosunkba, és anyóspajtinál fogok lakni. Majd beszélgetek vele ezekről a dolgokról, hátha neki lesz valami épületes ötlete... :) A német rokonságot úgyis ő írja össze, mert párom kijelentette, gőze sincs, kit kéne/illene meghívni...
Jujj, nagyon köszike!
A fordítással tényleg nem lesz gond, nagyjából értem, az apraját meg majd Apára bízom! :D
a lonk lemaradt
Szia! Próbálok segíteni és keresgélni neked neten a témával kapcsolatban, bár nem sok sikerrel...de azért amiket találok, azt belinkelem,hátha tudsz belőle hasznosítani dolgokat.
Találtam még egy oldalt ahol le van írva az összes esküvői hagyomány, persze németül, de jó kis dolgok vannak...gondolom ha a rokonság egy része német,akkor le tudjátok fordítani ;)
Sziasztok!
Az esküvőnket tevezgetjük. A vőlegényem édesanyja Plauenből származik, és az ottani rokonságból is fogunk meghívni embereket. Belegondoltam a helyzetükbe és rájöttem, hogy ennyivel arrébb biztosan nagyon más minden, ezért szeretnék egy kis nekikhazait (de szép szó:) ) is belecsempészni a mi nagy eseményünkbe. Ha jól meggondoljátok, országhatáron belül is mekkora különbségek vannak! (Pl. tudtommal Zalában a leves és a főétkezés között rétest adnak, míg Hajdú-Biharban töltött káposztát...) Akinek van ezirányú tapasztalata, kérem, írja meg! Igazából annak örülnék a legjobban, ha a régi hagyományokról tudna valaki írni, mondjuk úgy a mai 60-70 évesek fiatalkorában volt szokásokról, de máskorit (akár mait is) elfogadok, hisz nem hiszem, hogy minden tizedik fórumozó Sachsenbe jár lagziba... :D
Jah, és minden érdekel ezzel kapcsolatban: kaja, italok, ceremóniák, asztaldíszítés, ruha, meg mittomén...