Eritrit vagy fruktóz használatát javasoljátok? (beszélgetés)
Folyékonyak érdekesen viselkednek. Pl. teába, limonádét készíteni tökéletes, sőt néha édesség helyett natúr joghurtba teszem, így ízlik. De paradicsomlevest elrontotta, salátalé borzalmas lett ugyanazzal. Nem tudom, mitől függ ez.
Több mint 3 éve használom az Eritrit-et. Nekem ez bevált.
Nagyon szépen köszönöm a sok-sok segítséget. Eritritet használ, én is azzal fogok próbálkozni, remélem sikerrel járok. Még egyszer köszönöm a tanácsokat.
Mutatnál nekem tiszta steviát? Mármint linket kérhetek, hogy melyikre gondolsz?
Én is utáltam először, sőt többször futottam neki, mire áttértem. De az igazság az, hogy nagyon nagy különbségek vannak a stevia tabletták és folyékony formája között. Némelyik kimondottan rossz, és van ami egyáltalán, pedig elvileg egyikben sincs egyéb összetevő. Nem is érteném, ha nem tudnám, hogy kelbimbó és kelbimbó között is van különbség :DDDDDDDD
Először is tévedés, hogy a cukrosok nem ihatnak-ehetnek cukros dolgokat, mert kell is nekik valamennyi szénhidrát, csak csökkentett mennyiségben. Én pl. a szörpöket mindig fele cukor fele édesítőszer arányban készítem. Épp ma délután is főzök szörpöt. Pláne a szörpöket úgyis nagy arányban vízzel vagy szódavízzel kell higítani, tehát minimális így is az a cukormennyiség, ami bekerül a szervezetbe. Én pl. nem szeretem sem az eritritet, sem a xilitet, mert érzem a mellékízüket. Nekem pl. a Pennys folyékony édesítőszer az, ami "bejön". Az szerintem elég édes ízű és nem érzek rajta semmi mellékízt. Persze az is lehet, hogy az évek alatt már megszoktam. A fruktóz gyümölcscukor tehát nem nagyon más, mint a kristálycukor, talán egy picit kedvezőbb annál.
Mindennek az ellenkezője is bebizonyosodik, csak idő kérdése. Jó üzlet ez is. Mi cukrot használunk, de nem ész nélkül. Egyikünknek sincs oka másra átállni.
Én kínait nem szoktam venni csak francia gyártmányt. Másoktól úgy tudom a kínai édesebb.
Én is sok sok éve hasznalom. Kb 10-12. Amióta bejött az eritrit. A gyártótól le lett kérve a pontos összetétel, kevesebb mint 0,1% a szukraloz benne. Mivel iszonyatosan édes elég belőle ennyi. Nekem ez bele fér de mindenki maga eldönti mi fér bele. Nekem csak ez az egy nem keserű utóizű a többi fajta az. Amit te említették fajta nekem az is keserű és sajnos nem erzem édesnek, de mint írtam én elég édesszájú vagyok. Egyébként azt is megfigyeltem hogy az édesség az adott csomagtól is függ. Volt amelyik csomagot édesebbnek éreztem? Volt amelyiket nem. 🤷♀️
Egészségügyi szempontból valóban a stevia a jobb. Sajnálom is nagyon hogy végképp nem szeretem. Az adalékmentes barnarizs fehérjémben stevia van, nagyon nehezen szoktam meg. Teljesen megváltozik minden finom étel íze tőle. Aki szereti, szerencsés.😀
Ritkán ésedítek ma már, akkor is gyümölccsel leginkább. Királydatolya, banán. Mézem is van, 1 év alatt fogy el 1 üveg.
A kettő közül mindenképpen az eritrit, de én a tiszta steviát szeretem legjobban, mármint egészségügyi szempontból...
Köszönöm ezt a cikket!
Minden hírt, mint ezt is, fenntartással kezelek, mert ugye szokás mindent megírni egy lapban és annak az ellenkezőjét is. nem azt mondom hogy nem igaz a hír, hanem hatására érzem a késztetést hogy kutakodjak ismét a témában.
Szerintem mértékkel fogyasztva sem az eritrit, sem a nagy mumusnak kikiáltott finomított cukor nem nagy ellenség. Ritkán és keveset!
Pl. Sokan - és már majdnem én is azok közé tartozom, akik egyáltalán nem használnak édesítőt se cukrot. (kávéba teszek 2 mokkás kanállal, havonta, két havonta sütök eritrittel valamit, de a naponta abból fogyasztott mennyiség is minimális. Nem érzem magamat veszélyben akkor sem, ha igaz a hír, de ezt még lenyomozom.😀
Az újabb kutatások szerint az eritrit már nem annyira jó.
[link]
De nem is egy mokkás kanálnyit ettél belőle.🙂
Óóó, amikor először találkoztam a xilittel, úgy megörültem. Addig, míg olyan hasgörcsöt nem kaptam, majd' leestem az ágyról.
Én tényleg sokat olvastam az édesítős témában, és oda jutottam hogy tényleg az eritrit a legjobb minden szempontból. Az emberek elenyésző %-ának okoz gondot, de fokozatos fogyasztással hozzá lehet mindenkinek szokni.
Rengeteg egyéni érzékenység van.
Kérdezd meg a célszemélyt, hogy mit használ.
Ha cukorbeteg akkor eritritett javaslok.
Az eritritnek kicsit sincs kesernyés íze, és a cukor alig édesebb nála. Megkülönböztetni csak úgy lehet a cukortól, hogy az eritrit szájba véve hűs érzést ad.
Szörpben valóban nem tudom hogy viselkedik, én csak sütök-főzök vele kb. 6 éve. A szukraloz veszélyes. Elhízást és cukorbetegséget okoz. Bár az utóbbi már megvan.
Én készíteni akartam birssajtot édesítővel. Nem lett jó az állaga, sem a színe. Lekvároknál is folyósabb az eredmény. Éppen szörpöt nem próbáltam, bodzába bizonyára tartósító kell, vagy maximális csírátlanítás, mert a bodzás víz önmagában hamar megbuggyan.
Az eritritre van aki érzékeny. Konkrétan hasfájással megfosat egyeseket.
Meg kellene kérdezned az ismerősödet, hogy ő bírja-e.
Bár én nagyon körültekintően választottam meg milyen édesítőt használjak, mert ez is hozzátartozik a jól-léthez.
Ezért azt mondom neked hogy ne nekünk higgyél, hanem olvasd el azok írásait (mint én is tettem) akik jobban értenek ehhez. [link]
Én annyit tennék mint cukorból kell. A szörpnek üdítően hűsítenie kell, nem kell hogy összeragadjon tőle az ember szája.😀
Fruktoz elavult édesítőszer. Kiderült hogy komolyan máj károsító ráadásul nem is jobb mint a cukor. Az eritrit jó, de sokan éreznek keserű mellékízt, ráadásul úgy számolj hogy kb 60%-a az édesitö ereje a cukorhoz képest, tehát sok kell belőle. Emiatt végképp keserű lehet. A rokonod mit használ? Ha van számlámra bevált amit szeret azzal keszitsd. Ja és szörpöt nem nagyon fogsz tudni édesitőszerrel csinálni, mivel nem úgy viselkedik hő hatására mint a cukor. Nem sűrűsödik be. Inkább bodza italt készíts neki. Amit sokan szeretnek az a dia wellness négyszeres erejű édesítőszer. Ennek is eritrit az alapja, de van benne sztevia meg kis szukraloz amik miatt édesebbek mint magában az eritrit. Na meg ez legtöbbünknek nem is keserű mellékizű. Neten vagy bio boltban kapható. De mondjuk nekem ol már nem négyszeres az edesito ereje, sajnos változtattak rajta de azért kb fele annyi kell bele mint a cukor. Én elég édesszájú vagyok.
Én évek óta eritritet használok. Nem kínait!!!! A neve Xukor zéró. 0 kalória, 0 GI. Egyáltalán nem emeli a vércukor szintet.
Mivel én szörpöt nem iszom, ezt nem tudom megmondani. Ha sütök, ugyanannyit teszek mintha cukor lenne. Bár az a híre hogy nincs olyan édes mint a cukor, én nem igen érzek különbséget. Hát, mondjuk talán egy egész kicsivel édesebb a cukor. De jelentéktelen.
Bodzaszörpöt szeretnék készíteni édesítőszerrel cukorbeteg családtagom részére. Ez az első próbálkozásom, légyszi segítsetek, hogy eritritet vagy fruktózt vásároljak. Melyik jobb? Melyik egészségesebb? A receptben cukor szerepel, az édesítőszerből mennyit kell tenni bele? Köszönöm a segítséget.
További ajánlott fórumok: