Érett személyiség, kiforrott jellem, felnőttség (beszélgetős fórum)
A szüleimtől tanultam a dolgaim. Nem volt, hogy fiú/lány melok.
Te meg nem csináltál még az életben semmit.
Ez a különbség. De bármikor léphetsz.
Én is hülye voltam a magam módján, de sütöttem, főztem, takarítottam a nagyanyámra is abban a lakásban, amit részben saját kézzel újjitottam fel. Tapetaztam, gletteltem, festettem, parkettaztam, megtanultam hogy rakjunk össze egy csapot, zárat, villanyt szerelem, magam fúrtam a bútor alkatrészeit és raktam össze.
19 évesen napokra velem volt Budapesten a 6-7 éves húgom, akit előtte pelenkaztam is. És egész nap a városban csatangoltunk, mentünk állatkertezni...
Nem mindenki tök hülye, és tapasztalatlan 18 körül.
Köszönöm a videót. Én is láttam pár részét. Igen, hát nem korfüggő feltétlen.
Ti reálisnak tartjátok a 18 év felnőttségi korhatárt? Ha nem, mennyi lenne nálatok a korhatár?
Atis ezt tök jól összeszedte egy videojában. Érdekes, ha minden kritériumot megvizsgálok, én nem biztos, hogy felnőtt vagyok. :D De az a durva, hogy a 70+ anyám sem.
Szerintem ezeknél a kritériumoknál fontosabb, hogy az ember mindig tudjon fejlődni, változni, tanulni. Úgy lenne jó megütni ezeket a kritériumokat, hogy nem változik a kíváncsiság, a tanulási, kísérletezési vágy, a szexuális nyitottság, az álmodozás képessége... Mert ahogy ezek halványulnak, úgy fásul, öregszik az ember. Az meg rosszabb, mint gyerekesnek lenni. Na megkeresem neked azt a videot, jó szívvel ajánlom. Meg a többi videoját is, szuper srác szerintem.
Sokszor kaptál már kritikát azért, mert nem válaszolsz kérdésekre.
Én is kérdeztem már tőled. Választ nem kaptam. Csak szólok.
Nem lehet korral magyarazni mikor felnott valaki az en velemenyem altal. Van, akinek idejekoran kell felnonie, mert meghalt valamelyik szulo/ arvahazban el/ kihajitjak vagy elmegy otthonrol.
Ertelmi szinten felnoni talan osszefugg ezzel-ezt nem tudom. Mennyire voltak kemenyek valakivel az elet tortenesei, mit kellett atelnie. Kik vannak a kornyezetben . Az elet tortenesei mennyire valtoztatjak a sorsat.
1: Nem igazán.
2: Nem
3: Nem
4: Igen, de kevésszer.
5: Ehhez még sokat kell fejlődnöm.
Vállaltál már felelősséget emberért?
Neveltél gyereket?
Ápoltál szülőt?
Hoztál egyedül kemény döntéseket?
Meg tudsz állni a lábadon teljesen egyedül?
Nem?
Akkor nem vagy felnőtt.
Te a saját forumodban nem válaszolsz, és nyitsz egy újat.
Nem ez volt a pillanat, amikor kiforratlan gondoltalak.
"...Amikor már tud valaki felelősségteljes döntéseket hozni és felelősséget vállalni az életéért. ..."
Kb. ekkor. És ez nem korfüggő. Van aki egész életében gyermeteg és gyerekes marad. Persze a jellem az kialakul, de gondolom, hogy az ilyen embereknél az is eléggé képlékeny lesz, és inkább a pillanatnyi helyzethez igazodik. Talán. Nem tudom.
Az biztos, amit egy régi bölcsesség mond ezzel kapcsolatban:
"Egy ember akkor válik igazán felnőtté, amikor már senki nem mondja neki azt, hogy: gyermekem."
A kérdésem az lenne, hogy szerintetek mikor alakul ki az embereknél az érett személyiség? Egyáltalán: mik az érettség kritériumai? Amikor már tud valaki felelősségteljes döntéseket hozni és felelősséget vállalni az életéért. Ez hány éves kortól kezdődik, mi ennek a korhatára? Vagy beszélhetünk a szexuális érettségről, ez mikor alakul ki?
Vagy amikor kialakul a stabil egzisztencia, pénzügyileg is stabil lábakon áll valaki, magánéletileg, személyiségileg, szexuálisan, mindenhogy. Szummázni úgy tudnám, mikor lesz ténylegesen felnőtt az ember? A nők, vagy a férfiak érnek később? Nemek szerint is van ebben különbség?