Erdő, mező termései, növényei, virágai- gyűjtöd, felhasználod őket? (beszélgetés)
Köszönöm ! :-)
Közben én is találtam (tartósítószeres) :
3 kg dércsípett somot váltott vízben megmosunk 1 kg cukorral üvegekbe rétegezzük,vízzel felöntjük, tetejére tartósítószert teszünk, jól lezárjuk. 80 C fokon félórát dunsztoljuk.
Tartósítószermentes:
1 liter vízhez 80 dkg cukrot számítva cukorszirupot főzünk, ezzel öntjük le az üvegekbe rakott somot (annyira, hogy a som 1 cm-re kiálljon a szirup alól). Lezárjuk, 90 C-on 20 percet dunsztoljuk.
Jó étvágyat! :-)
Sombefőtt
1kg som
40 dkg cukor
5 dl víz
A somot alaposan, többször megmossuk.
Szárazra csepegtetni
Üvegbe tesszük
A vizet sziruppá kell főzni
A gyümölcsre önteni
Üveget lezárni,dunsztolni
A csipkelekvár a legfinomabb.
Sombefőttről még nem hallottam, de a kereső oldal biztos kiad valamit ha beírod.
Tudja valaki, hogyan kell somból befőttet készíteni?
Megmosom, üvegbe rakom, megcukrozom, kidunsztolom, vagy kell még valami trükk?
Én is oda járok gombászni - bár ez egy kicsit erős kifejezés. Minden évben ott nyaralunk/őszölünk, és a háziak segítségével gombászunk, amit aztán megszárítva hazahozunk (vargánya, galambgomba, rókagomba). Egyedül nem merek gombászni.
Itthon csipkebogyóból és bodzából főztem már lekvárt. Bodzavirágból készítettem szörpöt.
Arrafelé van mogyoró is. Gyűjthető, vagy túl kukacos hozzá?
Én sem merek főzni belőlük...
Inkább csak díszítek velük :-)))))
További ajánlott fórumok:
- A gonosz felhasználó...ti is találkoztatok ilyenekkel?
- Ha rántott húst készítetek, a fennmaradó használt olajat felhasználjátok még vagy már nem?
- Mi alapján választottad a felhasználónevedet?
- Van alföldi felhasználó közöttünk?
- Mik azok a bevált pózok, technikák ötletek, tippek amiket felhasználva ki lehet elégíteni egy nőt!(akár többszöris)
- Te észrevetted, hogy a naplók címe alatt megjelent, mennyi felhasználónál "kedvenc"? Mit szólsz hozzá?