Építkezés: Mi az amit másként csinálnál? Mi az amit praktikusnak tartasz? Mi az amire büszke vagy? (beszélgetős fórum)
Leült a téma, télen nem építkezünk..
Akkor mi az ellenségnek építünk. Valószínű az is hogy második már nem lesz.
Az épület nagysága, tájolása adott. Azon nem tudunk változtatni. Ebből kell kiindulni.
Messze a késztől. Sok hasznos infót leírtatok.
Pl a " villanyos kábelekkel " tuti ahova gondolod, Ott jó lesz. Beszerelik / beszereled. Elkészül, jönnek a bútorok, amire van pénz, és persze a hely is adott, na meg a méretek. Biztosan kell majd hosszabbító.
Fürdő még csak terv alatt van.
Sajna 1,5 / 1,7 m X 2,5 / 2,8 m.. ( az én számításaim szerint. De lehet hogy más méretek lesznek. Ebbe a wc, tisztálkodás, mosdó, meg az autómata be kellene hogy férjen.. Fogalmam sincs hogy oldjuk meg!
Ha csak nem kicsi mosdó, és a zuhany tálca / kabin helyett valami kis " medence " lesz. Ami lehet 0,8 X 0,8 m és max 20 cm magas.. Zuhanytálca 99 % hogy nem lesz. Sok rosszat hallottam a szifonos téma.. Azt lehet felszedni 2 év múlva.. Valószínű zuhanyfüggöny és a wc is egy függönnyel lesz eltakarva..
Konyha az szinte inkább főző sarok.. De megfelelő sorrendbe lehet hogy elég lesz.. Ez is még képlékeny..
Az tuti! A mosogató csap arra a falra kell kerüljön ahol a fürdő csapjai..
Még keresek infókat..
Minőség fontos biztosan.
Hirtelen ennyi.
Eddig csak átalakítottunk, így megvoltak a korlátaink, de az eredményre büszkék vagyunk!
Amit praktikusnak tartok, hogy a speizból nyitottunk egy ajtót a garázsba, így bevásárlás után pikk-pakk be tudunk cuccolni és a gyerekeket is egyszerű beültetni az autóba. Télen főleg nagyon jó dolog, hogy nem kell kimenni az udvarra indulás előtt.
A következő házunk már 2 szintes lesz (plusz pince, ahol a kazánház, mosókonyha kap helyet).
Most ilyenben lakunk albérletben és nagyon szeretem, hogy az emeletre senki nem jár fel piszkos cipőben! Az csak a családé, hálószobák, fürdő van fent.
Nekem fontos, hogy a konyha ajtóval elzárható legyen és a gőzök, illatok ne terjengjenek az egész házban.
A beltéri ajtók mindenképp jó hangszigetelők kell, hogy legyenek, arra jobban figyelünk ezután.
Keleti teraszt, télikertet is mindenképp szeretnénk meg cserépkályhát...
De az első - ha van szomszéd - 2m magas betonkerítés lesz, körbe!
Csak is új házat építenék, ha úra kezdeném.
Praktikus az esőviz gyüjtő amit építettünk. Locsolni,kocsit mosni tudok belőle.
Büszke vagyok a napelemes rendszerre és a napkollektorra,amivel környezetszennyezés nélkül jutunk energiához. Ez kiszolgálja a 4 tagú családomat.
Rengeteget használnak a mobil árnyékolók. De mindenképpen javaslom, hogy szánjatok időt és pénzt ebben a témában szakemberre, mert megéri, nagyon komoly szaktanácsokkal tud szolgálni.
Ez már egy tudományág, így a laikus-tanácsok nem az igaziak.
Pl. a lombhullatóval vagy lugassal az a baj, hogy nem megfelelően elhelyezett ablakok esetén lehet, hogy csökkentik a bemenő hőt, de egyúttal a napot is, így délután-este hamarabb kell világítást kapcsolni.
Tájolás: a hálószoba esik kelet felé, oda kell legkevésbé direkt napfény vagy meleg, a nappali és a dolgozószoba, meg a konyha és az ebédlő esik délnyugat ill. nyugat felé. Rengeteg ablak van, plusz a nappaliban tetőablak is.
Ez utóbbi azért is jó, mert télen is sokkal több fény jön be, mint egy falon elhelyezkedő ablakon.
A fő kérdésre válaszolva:
Mi az, amit másképpen csinálnék? Semmit. Álmaim házában élek, sok évig tervezgettük. Most pontosan olyan, ami kiszolgálja az életünket és alkalmazkodik az életvitelünkhöz.
Mi az, amit praktikusnak tartok? Minden :-) A tájolás, az elhelyezkedés, a berendezés, a helyiségek stb. Sokáig terveztettük, mire kialakult az IGAZI. Megérte.
Mi az, amire büszke vagyok? Az, hogy meg tudtuk teremteni magunknak a magunk tökéletes otthonát. A telekre, amit évekig kerestünk, mire megtaláltuk. Arra, hogy nem kötöttünk kompromisszumot, nem alkudtunk meg a vágyainkkal. És arra, hogy a miénk :-)
Ez nem egészen így van.
A tájolással kapcsolatosan szakember véleményét kell kérni, ui. ami világos, az a jó. A meleget mobil-árnyékolókkal illetve megfelelő hőszigetelésű ablakokkal kiválóan ki lehet váltani.
De ez egy szakma, kérd szakember véleményét. Komfortban is megtérül, pénzben is.
A tájolással kapcsolatosan milyen tapasztalataitok vannak? Mert ami télen jó (sok napsütés és alacsonyabb fűtésköltség) nyáron nagyon meleg...
Valamit viszont be kell áldozni?
Sziasztok!Mi már elég régen épitkeztünk(96-ban)de ennyi év után is büszke vagyok arra hogy a miénk:))Mi is másként csináltunk volna sok mindent de idővel az ember megszokja és már nem is olyan zavaró.Ha újra kezdenénk akkor tetőtér nélkül.
Mi is anno minőségi anyagokat vettünk a téglától a cserépig mindent és igazolja a tartósságát.
Igaz,hogy a villamos dolgokat jól meg kell tervezni, mert mi is utólag véstünk konnektornak.
Mi jövőre újítjuk fel a tetőteret de már most meg van mit szeretnénk és milyen anyagokat veszünk.Itt is figyelünk a minőségre.
Én az egészre büszke vagyok úgy, ahogy van.Sok éves munkával, de hitel nélkül sikerült ez a 280nm-es csodát összehoznunk.
Igaz az, hogy minőségi anyagokat kell használni, mert lehet hogy többe kerül, de kiszolgál sok-sok éven át.
Központi porszívó van nekünk is, de a klíma is az, mert így sokkal gazdaságosabb, és minden helységben hűvös van.A legbüszkébb pedig az örökpanorámára vagyunk, lábunk előtt a Balaton.Ezen a teraszon szeretnék majd üldögélni a férjemmel öreg korunkban:)))
További ajánlott fórumok:
- Mit csinálnál MOST legszívesebben?
- Mit csinálnál legszivesebben most?:))
- Mit csinálnál ma másképpen?
- Mit csinálnál most szíved szerint?(ebben a pillanatban)
- Mi az amit bármikor szívesen csinálnál?
- Mit csinálnál, ha férjhez megy a barátnőd, akiben mostanában többször csalódtál és kijelenti, hogy pénzt kér nászajándékba?