Epertorta glutén- és cukormentes változatban recept
Az Epertorta glutén- és cukormentes változatban hozzávalói:22 cm átmérőjű tortaformához
a tésztához:
3 tojás
12 dkg xilit (nyírfacukor)
12 dkg zabpehelyliszt (vagy finomra őrölt mandula, mogyoró vagy dió)
1 csapott kávéskanál sütőpor
3 evőkanál olaj
3 evőkanál víz
a krémhez:
30 dkg tejföl
10 dkg xilit (nyírfacukor)
4 dl tejszín alaposan behűtve
1 citrom leve
40 dkg eper
20 g zselatin
a torta oldalára és tetejére:
kb. 60 dkg eper
citromfűlevelek
Az Epertorta glutén- és cukormentes változatban elkészítési módja:
Bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra, alsó-felső sütésmódban, a tortaforma aljába sütőpapírt vágunk. Habosra keverjük az egész tojásokat a xilittel, legalább 10 percen keresztül, végül beleöntjük az olajat és a vizet is. A sütőporos zabpehelylisztet kézi habverővel óvatosan a tojáshabba forgatjuk. Beletöltjük a tésztát a tortaformába, és a sütő legalsó sínjére téve nagyjából 25 perc alatt megsütjük. A formában hagyjuk kihűlni, majd körben késsel elválasztva a formától egy tálra csúsztatjuk. Ha van állítható tortakarikánk akkor azt a tészta köré rakjuk, ha nincs, akkor elmossuk a tortaformát és visszatesszük bele a tésztát. Az epret megmossuk, megtisztítjuk és 40 dekányit a citromlével pürésítünk. A feléhez egy kis lábosban hozzákeverjük a zselatint, és félretesszük. A tejfölt elkeverjük a xilittel és a maradék eperpürével. Kis lángon kevergetve feloldjuk a zselatint, hozzávegyítünk néhány kanállal a tejfölös krémből, majd ezt az egészhez adjuk, jól elkeverjük. A tejszínt habbá verjük és beleforgatjuk az epres krémbe. A tésztát körben kirakjuk félbevágott eperszemekkel és beleöntjük a krémet. Hűtőbe tesszük legalább 3-4 órára dermedni. Tálalás előtt egy késsel körben elválasztjuk a formától, eltávolítjuk a tortagyűrűt. A torta tetejét kirakjuk eperrel, és néhány citromfűlevéllel díszítjük.
A zabpehelylisztet saját magunk is elkészíthetjük, kávédarálóval megőrölve a zabpelyhet.
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: MRG1, 2014. máj. 5. 16:51
Az epertorta glutén- és cukormentes változatban elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.