Főoldal » Receptek » Sütemények, édességek receptjei » Epertorta glutén- és cukormentes változatban recept

Epertorta glutén- és cukormentes változatban recept

Az Epertorta glutén- és cukormentes változatban hozzávalói:
22 cm átmérőjű tortaformához

a tésztához:

3 tojás
12 dkg xilit (nyírfacukor)
12 dkg zabpehelyliszt (vagy finomra őrölt mandula, mogyoró vagy dió)
1 csapott kávéskanál sütőpor
3 evőkanál olaj
3 evőkanál víz

a krémhez:

30 dkg tejföl
10 dkg xilit (nyírfacukor)
4 dl tejszín alaposan behűtve
1 citrom leve
40 dkg eper
20 g zselatin
a torta oldalára és tetejére:

kb. 60 dkg eper
citromfűlevelek


Az Epertorta glutén- és cukormentes változatban elkészítési módja:
Bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra, alsó-felső sütésmódban, a tortaforma aljába sütőpapírt vágunk. Habosra keverjük az egész tojásokat a xilittel, legalább 10 percen keresztül, végül beleöntjük az olajat és a vizet is. A sütőporos zabpehelylisztet kézi habverővel óvatosan a tojáshabba forgatjuk. Beletöltjük a tésztát a tortaformába, és a sütő legalsó sínjére téve nagyjából 25 perc alatt megsütjük. A formában hagyjuk kihűlni, majd körben késsel elválasztva a formától egy tálra csúsztatjuk. Ha van állítható tortakarikánk akkor azt a tészta köré rakjuk, ha nincs, akkor elmossuk a tortaformát és visszatesszük bele a tésztát. Az epret megmossuk, megtisztítjuk és 40 dekányit a citromlével pürésítünk. A feléhez egy kis lábosban hozzákeverjük a zselatint, és félretesszük. A tejfölt elkeverjük a xilittel és a maradék eperpürével. Kis lángon kevergetve feloldjuk a zselatint, hozzávegyítünk néhány kanállal a tejfölös krémből, majd ezt az egészhez adjuk, jól elkeverjük. A tejszínt habbá verjük és beleforgatjuk az epres krémbe. A tésztát körben kirakjuk félbevágott eperszemekkel és beleöntjük a krémet. Hűtőbe tesszük legalább 3-4 órára dermedni. Tálalás előtt egy késsel körben elválasztjuk a formától, eltávolítjuk a tortagyűrűt. A torta tetejét kirakjuk eperrel, és néhány citromfűlevéllel díszítjük.

A zabpehelylisztet saját magunk is elkészíthetjük, kávédarálóval megőrölve a zabpelyhet.


Kategória: Sütemények, édességek receptjei


Az epertorta glutén- és cukormentes változatban elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.

Ha ez a recept tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook