Eper, ami a fán terem-mit készíthetek belőle? (tudásbázis)
Ha zselét csinálsz, tegyél bele egy pici leszűrt citromlevet is.
Lehet a kipréselt levet lefagyasztani és nyáron gyűjteni hozzá más gyümölcsök levét, húsát, szintén fagyasztva. Ősszel nagyon finom vegyes lekvárt lehet belőle készíteni.
Régebben ezzel etették a sertést, a baromfit, a fájából készül az egyik legjobb minőségű hordó (lásd gönci hordó). És ezen termesztették a selyemhernyót is. Nagy árnyat adott az udvarban.
És persze pálinkát főztek belőle...
Gyerekkoromba de sokszor ültünk az ágai között és ettük a finom érett epret.
Ha az utcán látok, még ma is megdézsmálom.
De pálinkán kivül nem tudom mit lehet belőle késziteni.
A szeder nekünk olyasmi cserje, mint a málna és nagyon fimnom, nagy gyümölcsei vannak.
Ami fán terem, az eper. Nekünk fekete van, én nagyon utálom, mert rengeteg szemét van belőle, ahogy lepotyog. Hatalmas fa, leszedni lehetetlen. És szerintem semmire nem jó.
Szeder fajták
Gyümölcsében nagy mennyiségű A-vitamin, ásványi anyag és gyümölcssavak vannak.
Friss fogyasztásra, valamint zselé, édesmust, deszertbor készítésére is alkalmas gyümölcs.
Ez a szeder. Szerintem nagyon finom.
mag a szeder az más.
9,Freny-nek van igaza gondolom, mert a fát (a levelét) a selyemhernyó tenyésztésnél is használják.
frissen imádom én is, bár a feket változata igencsak festékanyaggal teli, amellett hogy a szájamat befogja, annak a ruhának is annyi, amelyikre rácseppen a leve...
nagyon tuti, bár a hozzáértők azt mondják, borzalmasan rossz pálinkája van :)
de nem ilyesmire gondoltam, inkább hogy dzsemet, szörpöt vagy hasonlókat készitette e már valaki belőle?
vajon mi a rendes neve? van fehér is meg lila (fekete) is.
További ajánlott fórumok:
- Otthon készíthető, előállítható, termelhető dolgok, amiért kár lenne a hipermarketbe menni!
- Hogyan készíthetek gyorsan és finoman májgaluskát?
- Van itthon egy nagy fej nyers káposztám, mi finomat készíthetnék belőle?
- Mit készithetek nagyon gyorsan eperből?
- Túl sok lett a tejszínes tortakrém, mit készíthetnék még belőle?
- Rengeteg karalábém van idén a kertben/fehér/, milyen finom kaját készíthetnék belőle? Ötletek.