Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Eper, ami a fán terem-mit készíthetek belőle? fórum

Eper, ami a fán terem-mit készíthetek belőle? (tudásbázis)


21. b4c06bc553 (válaszként erre: 18. - A14deb9047)
2011. máj. 15. 01:16
Felénk most is lehet pálinkát kapni belőle. Isteni finom!
2011. máj. 14. 23:11

Ha zselét csinálsz, tegyél bele egy pici leszűrt citromlevet is.


Lehet a kipréselt levet lefagyasztani és nyáron gyűjteni hozzá más gyümölcsök levét, húsát, szintén fagyasztva. Ősszel nagyon finom vegyes lekvárt lehet belőle készíteni.

19. hte23
2011. máj. 14. 18:47
Régen egy nylon-t teritettek alá, arra hullot az eper. És továbbiakban mint Zsóka54 irta.
18. a14deb9047 (válaszként erre: 16. - Mmacus)
2011. máj. 14. 16:48

Régebben ezzel etették a sertést, a baromfit, a fájából készül az egyik legjobb minőségű hordó (lásd gönci hordó). És ezen termesztették a selyemhernyót is. Nagy árnyat adott az udvarban.

És persze pálinkát főztek belőle...

17. hte23
2010. jún. 11. 11:48

Gyerekkoromba de sokszor ültünk az ágai között és ettük a finom érett epret.


Ha az utcán látok, még ma is megdézsmálom.



De pálinkán kivül nem tudom mit lehet belőle késziteni.

16. mmacus
2010. jún. 11. 11:18

A szeder nekünk olyasmi cserje, mint a málna és nagyon fimnom, nagy gyümölcsei vannak.

Ami fán terem, az eper. Nekünk fekete van, én nagyon utálom, mert rengeteg szemét van belőle, ahogy lepotyog. Hatalmas fa, leszedni lehetetlen. És szerintem semmire nem jó.

15. Angel9
2010. jún. 11. 10:50

Szeder fajták



Gyümölcsében nagy mennyiségű A-vitamin, ásványi anyag és gyümölcssavak vannak.

Friss fogyasztásra, valamint zselé, édesmust, deszertbor készítésére is alkalmas gyümölcs.


Ez a szeder. Szerintem nagyon finom.

2010. jún. 11. 10:35
pálinkát vagy szörpöt, de a pálinkát ajánlom :)
13. salabakter (válaszként erre: 4. - 13c32dc80a)
2010. jún. 11. 10:18
Nem szeder,eper.Tölgyfa mnagyságú hatalmas fán termett nekünk az udvarban,de értéktelen volt,nem csináltunk belőle semmit.A szeder az kúszónövény,alig lehet kiirtani.
12. Dina2 (válaszként erre: 5. - Szilvamama)
2010. jún. 11. 09:57

mag a szeder az más.

9,Freny-nek van igaza gondolom, mert a fát (a levelét) a selyemhernyó tenyésztésnél is használják.

frissen imádom én is, bár a feket változata igencsak festékanyaggal teli, amellett hogy a szájamat befogja, annak a ruhának is annyi, amelyikre rácseppen a leve...

2010. jún. 11. 09:54
szörpöt:D
2010. jún. 11. 09:51

Nézd meg ezt a linket:


[link]

2010. jún. 11. 09:50
Morus alba - Fehér eperfa, Eperfa, Selyemeperfa, Szederfa - ezek a megnevezései, én nagyon szeretem aszalva is, szörpnek nem az igazi, még piskótába szoktuk tenni.
2010. jún. 11. 09:50
Nyersen fogyasztható, bár a leszedett gyümölcsöt néhány órán belül fel kell használni, mert hamar elveszíti friss zamatát. Befőttként, vagy mélyhűtve tárolható, gyümölcslevek, mártás, lekvár, szörp, a fehér eperfa termése pálinka és aszalványkészítésre, a fekete eperfáé gyümölcsborkészítésre is alkalmas.
7. bnedora (válaszként erre: 3. - Dina2)
2010. jún. 11. 09:49
ez nem igaz, nekünk több fánk is volt, és iható pálinka készülhet belőle
2010. jún. 11. 09:48
pálinkát
2010. jún. 11. 09:48
Az nem a szeder?
2010. jún. 11. 09:47
Szeder a neve. Bálint gazda a honlapján azt írja, hogy kiváló zselé, íz, szörp, sőt bor is készíthető belőle.
3. Dina2 (válaszként erre: 2. - A14deb9047)
2010. jún. 11. 09:41

nagyon tuti, bár a hozzáértők azt mondják, borzalmasan rossz pálinkája van :)

de nem ilyesmire gondoltam, inkább hogy dzsemet, szörpöt vagy hasonlókat készitette e már valaki belőle?

vajon mi a rendes neve? van fehér is meg lila (fekete) is.

2010. jún. 11. 09:34
pálinkát
2010. jún. 11. 09:33
Eper, ami a fán terem-mit készíthetek belőle?

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook