Endometriózis, ciszták...Fogamzásgátlószedéssel kivédhetők? (tudásbázis)
Szia b.betty96!
Nagyon szorítok Nektek is, hogy össze jöjjön a baba, illetve meggyógyulj...
nehéz, de sok kitartás kell!!!
Sziasztok! Nekem danoval kúra után 2.5 hónapra lett egy 6 cm-res cisztám. :( Mivel nemsokára babát szeretnénk fogamzásgátló szedésével próbáljuk "eltűntetni" a cisztám. hó szedés után már csak 3 cm!!! Szóval használ és nem is görcsölök úgy! nemsokára megyek megint kontrollra remélem eltűnt! És kezdődhet a "babproject"!
Kitartás mindenkinek!!!!
kivédeni nem lehet
sőt inkább közre játszhat a kialakulásban is:(
javítani lehet vele a tüneteked de az csak kenjük be sárral módon
Szia!
Én kétszer szedtem fogamzásgátlót, és mindkét alkalommal, miután abbahagytam a szedését, a műtőasztalon kötöttem ki. Először kb. 2 évre az abbahagyás után, akkor laparoszkópos műtétem volt, másodszor kb. 8-9 hónapra rá, akkor viszont nagyműtétem volt, bazinagy (1,5 l folyadékot tartalmazó) ciszta miatt.
Soha többet nem szedek már hormontartalmű fog. gátlót, az tuti!
Volt már olyan valakinek,hogy abbahagyta a tablettát és kialakult nála ciszta?
Én most szeretném elhagyni a tablettát és kíváncsi vagyok a tapasztalatokra.
Szia Bobett!
Hát én megkaptam a haladékot. Örülök neki. Valahogy eddig nem került szóba nálunk komolyan a gyerektéma, vagy csak "Majd igen"- ként. Mire szóba jött volna, már egyik ciszta jött a másik után. Július óta 5 volt. Megszenvedtem velük, az utolsó 3-at műtötték. Most meg az endo ütött be mintha nem lenne elég bajom nélküle is. A doki azt mondta, állapotosnak lenni, vagy injekciók, -mindegy...
Próbáljuk meg, ha úgy döntünk próbálkozhatunk és ha nem esek teherbe, akkor rövid időn belül jönnek mégis a szurik. Közben figyeljük hogy vagyok, és persze nem veszítjük el a hitünket, hogy minden rendben lesz. :-)
Januárig még nem fogok dolgozni, így lesz időm rágódni, egy álmatlan éjszakát már így is bezsebeltem...
Szia!
Én az első műtétem után 6 hónapig kaptam ezt az injekciót, rendbe tett, de 2-3 hónap múlva újra cisztáim lettek! Utána jött nekem is a hasi műtét, ami után mi egyből belevágtunk a lombikba! Mire kivizsgáltak ( Kb. 1-1,5 hónap ), megint cisztáim lettek! Szóval nem érdemes húzni az időt, mert legtöbbször újra kiújul, s annak ismét műtét lesz a vége! Lehet, hogy én is hat hónapig fogom kapni, majd meglátjuk, hogy hogyan reagál a szervezetem! Én már nem félek tőle, bár iszonyatos hőhullámaim vannak és nem tudok aludni! De a cél lebeg a szemem előtt, s így egy kicsit könnyebb! Sok sikert Neked, s örülnék, ha még a későbbiekben is beszélgethetnénk!
Csinálja valamelyikőtök az Endo-diétát?
A táplálkozásról annyira kevés szó esik, pedig elég logikusan befolyásolható vele az ösztrogén szint...vagy csak úgy tűnik...használt már valakinek?? Én sokmindent megváltoztattam a konyhában, bár eddig is egészségesen próbáltam enni, most rájöttem, hogy eddig csak gyenge kísérleteket tettem, ami korántsem volt elég.
Szia Bobett!
Nekem az ősszel már 2 műtétem volt, és a második szövettana hozta azt, hogy endometriózis. Nekem is injekciót kell kapnom hamarosan, de még lábadozok a műtét után, mert felvágták az egész hasam. Nekem fél évet mondtak a gnrh-ra, de látom, hogy van aki csak 3 hónapig kapja...
Te is fél évig fogod kapni? Nem féltél tőle? Nincs olyan lehetőség, hogy a dokitól 1-2 hónap haladékot lehet kapni, hogy hátha rögtön spontán baba lesz..és csak utána elkezdeni az injekciókat? Vagy ez csak még inkább rontja az esélyeket?
Sziasztok!
Túl vagyok a negyedik műtétemen, s már meg is kaptam az első gnRh injekciómat! Eléggé fáj tőle a fejem, de a cél érdekében mindent!
Nálunk ez anyukámnak, a húgának, és a mamámnak is volt.
Így nem is keresték az orvosok az okát...
Ez az!!! a legszemetebb...
remélem sikeres lesz a műtét és lesz babátok!:)
Szia!
Nekem pl. fogamzásgátló mellett alakult ki! 17 éves korom óta folyamatosan fogamzásgátlót szedtem, s egyszer csak ott voltak a ciszták! Már háromszor műtöttek vele, most várok a negyedikre, átestem már azon a 6 hónapig tartó injekciókúrán is, de az sem segített! Négy sikertelen lombikprogramon vagyunk túl, de most megint cisztáim vannak! Most fogamzásgátlót kell szednem, mert az kiiktatja a peteérést, ami az orvos szerint nem jó az endos cisztáknak! Azóta nincs is panaszom, előtte a peteérésnél a falat vakartam éjszakánként! Most addig kell szednem, amíg nem kerül sor az újabb műtétre! De azért kíváncsi lennék, hogy mentek e össze a ciszták, mert most mintha kisebbeknek érezném őket! Eddig 5 cm-es volt mind a két petefészkemen! Állítom, hogy ez a legszemetebb nőgyógyászati betegség!
Sziasztok!
Nekem két szülés után jött ki a csokiciszta, a hüvelyfalon, kitapintható volt így vettem észre.
szövettan nem készült, nem tartotta indokoltnak az orvos... no comment.
azóta mikor menstruálok - és a műtét előtt is - erős görcseim vannak, de nem mindig és általában egyszer. kb. 20 percig erős folyamatos görcs és elmúlik magától.
Amit elevensors írt a 2. bejegyzésben...attól félek ekkor kerül a hasüregbe a vér, mivel sokszor az utolsó napon jönnek ezek a görcsök.
Szia.
Nekem sokszor találtak cisztát,összenövéseket,és egy műtét után a szövettanból derült ki.
Szedtem hormonokat,egyszer fogamzásgátlót,csak sajnos nálam már túlságosan elterjedtek belül az endos szigetek,az összenövések,mert sokáig nem tudták mi a bajom,miért vérzek erősen,mitől vannak erős görcseim stb..
Szia!
Megkérdezhetem, hogy neked hogyan derült ki a betegséged? Te szedtél rá valamit?
Voltak, és vannak.
Szedtem gyógyszert, de folyton hánytam tőle. Vagy-vagy. Én a cisztákat választottam.
A dokim mondta, hogy gyerek szempontjából mindegy, mert mire kiürül a gyógyszer a szervezetemből - ha majd szeretnénk babát -, addigra visszajönnek a ciszták.
Szia.
11éve vagyok endometriozisos,4 hónapja a méhemet is ki kellett venni.
Nekem a fogamzásgátló nem segített..Vannak hormonkészítmények,amik 6 hónapra megállítják ezt a folyamatot,ma már azt mondják nagyon eredményes,kevés nőnek tér vissza az endometriózisa,és ezzel együtt a teherbeesésnek is sokkal nagyobb az esélye.
Persze ez függ a betegség súlyosságától is.Van akinek a fogamzásgátló is segít.
Szia!
Neked is cisztáid voltak? És most szedsz fogit?
Szia!
Kivédhető, de ha abbahagyod, visszajön.
Nekem vannak folyamatosan. Míg gyógyszert szedtem, eltűntek, abbahagytam, visszajöttek.
A doki azt mondta, csak egy terhesség tüntetné el végleg.
Azt nem tudom a fogigátló segít-e, de ezt is jóha tudja az ember:
A hasüregi ciszták kialakulásának egyik oka a vér elsavasodása. A savasság miatt a méh belső felületét borító erecskék sérülnek és véreznek, ez a vér megalvad és nehezen távozik a szervezetből. A menstruációs görcsöket nem a normális tisztulási folyamat, hanem a pangás során keletkező alvadt vérrögök kiürítése okozza. A vérsavó pedig a petevezetéken keresztül kifolyik a hasüregbe, ahol ciszták keletkeznek.
Endometriózis esetén az előbb említett módon kerül a vérsavó a hasüregbe, és ha tartalmaz a savasság miatt roncsolódott méhnyálkahártyából akár egy gombostűnyit is, már ott a csokiciszta. Ha megműtik, de az egészségtelen életmód folytatódik, bármikor visszatérhet.
Policisztás ovárium akkor jön létre, ha a petefészek az anyukajelölt vérének savasságát észlelve beburkolja magát egy vékony hártyával. A havi ciklus hormonjainak hatására keletkezett petesejt ott marad a hártya alatt, és funkcióját vesztve, élettelenné válva elnyálkásodik."