El szoktátok olvasni a hálós narancson lévő kis cédulát? (beszélgetés)
Sziasztok.
A meddőség sajnos mástól van...
Én is olvastam, vagy tv-ben hallottam kb 3 éve, hogy ezek a védőrétegek károsak. Jó alaposan meg kell mosni minden gyümit. Mert hiába hámozod meg a narancsot- a kezedre rátapad a vegyszer- .
Nekünk van két citromfánk, pont erre célra. Nem volt occsó, de terem, évente 15-20 db hatalmas citromunk van. Ha kell a héja, akkor ebből származtatjuk. Egyébként sokkal édesebb a leve, mint amit a boltban lehet kapni. Natúr ehetők a gerezdek. Egy kisebb fajta még a panelban is elfér...
Ajánlom mindenkinek!
Nagyon kell vigyázni. Ezek után nem csodálkozom, hogy olyan sok az allergiás megbetegedés.
Bevonatot lehet érezni más gyümölcsökön is, így ezután azt hiszem, gyakrabban hámozok. És még azt mondják, hogy a héjában van a legtöbb vitamin. :) Ezek szerint a legtöbb méreg is. :(
én a pluszban szokatm látni, hogy kirakják a figyelmeztetést fölé külön táblára.
Általában elolvasom az abróbetűs részeket, persze nem mindig. Ezt nem csak a narancsra értem...
Köszönöm a választ,már évek óta a párod által ajánlott módszert alkalmazom,annak ellenére,hogy nem tudtam erről a vegyszeres "beavatkozásról"
Gondolom,nem én vagyok az egyedüli,aki rengeteg citrom és narancs héjat használ a konyhában,és reménykedem,hogy nem lesz semmi következménye a dolognak.
azt hiszem, hogy nem, mert mm-ekre beivódott a szer
de jobb lenne ennek utánajárni...a párom mosószeres szivacsos dörzsölést javasol
Most legalább tudom,mi az a vegyszer,ami a narancson,citromon található.
Köszönöm a tájékoztatást,utána néztem a bifenilnek,és nem valami szívderítő,ami írva van róla.
Azt lenne jó tudni,hogy mosószeres,forróvizes lesikálás eltünteti e valamennyire ezt a vegyszert?
Szia!
Az igen!Én sem solvastam el még soha!
És jogos a kérdés,hogy Mi meg ezt reszeljük bele a süteményekbe? Meg az italokba ezt tesszük?
Nem semmi!
Köszi a tájékoztatást!
A tengeren túlról érkező zöldségek és gyümölcsök felületén mindig található egy speciális védőréteg, ami legtöbb esetben peszticid, vagyis gombaölő. Ez tulajdonképpen a penészedéstől védi meg a terméket. A narancs héját pl.bifenillel kezelik, ugyanígy az összes citrusféle héját. Mindegy, hogy rá van-e írva vagy sem...
Hogy hol találunk tartósítószermentes ételeket? A termőhelyükön.
A hideg rázott ki, amikor egyszer a tv-ben láttam ama bizonyos angol szakácsnő mandarintortáját, ahogyan egészben paszírozza bele a mandarinokat...
Lehetséges,hogy igazad van,csak akkor az a nagy kérdés,honnan vegyünk citrom és narancshéjat az ételeinkhez,süteményeinkhez.
Mert gondolom,a zacskós,szárított is hasonlóan szennyezett.
Én hálós citromon olvastam az említett figyelmeztetést.
Egyébként a múltkor gyönyörű almát vettem kimérve (nem csomagoltat) és ez is valamilyen lemoshatatlan viaszréteggel volt bevonva.
Többszöri lemosással, törölgetéssel sem jött le róla, ezért így ettem meg.
Még élek!.....
Őszintén szólva,én soha nem szoktam elolvasni a hálós narancson lévő kis cédulát,de a napokban eszembe jutott,hogy megnézem a cédulán,honnan származik a narancs.
Míg böngésztem a mákszemnyi betűket,megakadt a szemem a következőn:"Mesterséges viasszal kezelve,a héj nem alkalmas fogyasztásra."
Mindez több nyelven leírva,egymás után folytatólagosan,szinte olvashatatlan formában.
Most kissé meg vagyok szeppenve,mert rengeteg narancs héját felhasználtam sütemény készítésére reszelt és cukrozott formában.
Kérdem én,ha a narancsok héja nem fogyasztható,miért nem lehet azt nagy betűkkel,figyelemfelkeltő formában közölni a vásárlóval?
Másik kérdésem, mi van,ha valaki lédig (kimért) narancsot vásárol,amin aztán semmi figyelmeztető iromány nem szerepel.
Maximum az ártáblára ki van írva,mennyibe kerül 1 kg narancs,és honnan származik.
Véleményem szerint,ha a narancs (és egyéb más gyümölcs,zöldség)egészségre ártalmas bevonatot tartalmaz,kötelesek lennének az árusító helyek ezt jól látható helyen egy felírattal jelezni.
Nem tudom,kinek mi a véleménye erről,de biztos vagyok abban,hogy kevesen olvassátok azokat a kis cédulákat a csomagoláson,viszont annál többen használtok sütéshez-főzéshez narancs vagy citromhéjat.
További ajánlott fórumok:
- Ti milyen zöldségeket szoktatok veteményezni?
- Ti mennyit szoktatok fúszodni?
- Ti vissza szoktátok olvasni a régi e-mailes levelezéseiteket, sms-eket? Amik azoktól jöttek, akik fontosak nektek?
- Milyen könyveket szerettek? Miket szoktatok olvasni?
- Milyen újságot szoktatok olvasni?
- Ti szoktatok blogot olvasni? Vagy esetleg írni?