Egy gondnokság alá helyezett személy, jövedelmi és vagyoni viszonyaira miért kíváncsi a gyámhivatal? (tudásbázis)
Tisztelt Forumozok!
Segitseget szeretnek kerni egy kerdesben. Edesanyam demens, igy gondnoksag ala kell helyeztetnunk. Egyutt elunk egy csladi hazban mar 19 eve, a haz anyukam neven van. es van rajta hitel is, ahol o adostars. Szeretnenk a hazat eladni- koltsegcsokkentes celjabol, amihez nyilvanvaloan a gyamhivatal hozzajarulasa lesz szukseges. A kerdes az, hogy ha Anyukamat otthonban kell elhelyezni a betegsege sulyossaga miatt, a gyamhatosag engdelyezi azt,hogy a nevere masik ingatlant vasaroljunk? Mert kulonben nem tudom, mi a csaladtagjai ( lanya vagyok es a fiam el meg velunk ) hol fogunk lakni.
Koszonom a valaszt elore is !
Igen!!!!
A gyámolt olyan jogilag, mint egy 14 éven aluli gyerek. Semmiben nem határozatképes, még az orvosi vizsgálatait, műtéteit is a gyámnak kell engedélyezni. Ő viszont csak a Gyámhivatal engedélyével határozhat szinte mindenről.
És az is igaz, hogy minden, a gyámolt részére vásárolt áruról ÁFÁ-s, az illető nevére szóló számlát kell kérni és azzal, a Gyámhivatal által maghatározott időnként, tételesen el kell számolni!
Először a Gyámhivatallal egyeztess, mielőtt elvállalod a kinevezést!
Én több. mint 10 évig csináltam, ha kéred, priviben próbálok segíteni.
Valószínű abból a prózai okból kifolyólag, mert a jogszabály ezt így írja elő :) úgyhogy jogos a kíváncsiság.
Egészen pontosan ez a feladata a 2013.évi V.törvény, a Ptk VII-X.címében foglaltak szerint.
Például a Ptk.2:31.§ (1) bek.szerint eleve ő rendeli ki és felügyeli(!) a tevékenységét a tisztsége teljes időtartama alatt beleértve a gondnok elszámoltatását is.
olvasnivaló:
Jah, és a gondnokság nem az illető haláláig szól ám!
Ha nincsnek veletek megelégedve, vagy úgy dönt valaki a családból, rokonok, ismerősök, barátok közül, neki nem tetszik amit tesztek, akár mást is kinevezhetnek a helyetekre.
Azért, hogy ne adjanak el mindent a "feje" fölül.
MÉg azt is be kell majd mutatni, hogy mire költöttetek a pénzéből és az fontos volt-e.
Tegyetek el minden egyes árcédulát, még ha azt a bevásárlóközpontban vettétek és az illetőnek.
Mindenről el kell számolni.
További ajánlott fórumok:
- Mit a véleményetek a magyar olimpiai helyezettek díjazásáról?
- Milyen kötelezettségei vannak a gyámnak, egy felnőtt, gyámság alá helyezett személlyel szemben?
- Mi a menete a gondnokság alá helyezésnek?
- Ebben az esetben kell-e gyámhivatali bejelentés?
- Az ügyvédi letétbe helyezett pénz abszolút biztonságban van?
- Kórházi italautomatákba helyezett árucikkeknél is kötelező egyenként a magyar nyelvű tájékoztatót szerepeltetni a terméken?