Egreses lepény recept
Az Egreses lepény hozzávalói:25 dkg finomliszt,
2 dkg élesztő,
2 evőkanál cukor,
1 tojás,
1,2 dl tej,
1 citrom reszelt héja,
csipetnyi só,
1 kg egres,
2 karika kétszersült
a tetejére:
15 dkg vaj,
10 dkg cukor,
4 tojás,
2 dl tejszín,
csipetnyi só
Az Egreses lepény elkészítési módja:
A lisztet tálba szitáljuk, a közepébe mélyedést formálunk. Beleszórjuk a citromhéjat, a sót, a cukrot. Az élesztőt kis tálban kevés langyos tejjel, 1 teáskanál liszttel simára keverjük, és 30 percre félretesszük. A kétszersültet sodrófa segítségével összetörjük, az egres szárát lecsipkedjük, megmossuk, jól lecsurgatjuk. A sütemény tetejéhez a vajat habosra keverjük a cukorral, a tojásokkal, majd hozzáadjuk a lisztet, a tejszínt, és pici sót teszünk bele. Állni hagyjuk, amíg a tésztát elkészítjük. A felfuttatott élesztőt a liszt mélyedésébe öntjük, beleöntjük a tojást, hozzáadjuk a maradék lisztet, és az egészet alaposan összegyúrjuk. Amíg pihentetjük, kivajazzuk a tepsit. A tésztát tepsi nagyságúra nyújtjuk, és a tepsibe simítjuk. 10 percig állni hagyjuk, majd rászórjuk az összetört zsemlemorzsát, beborítjuk egressel, majd rákenjük a tojásos-vajas masszát. 200º C-ra előmelegített sütőben 50 perc alatt készre sütjük.
kb 20 szelet
Ezt a süteményt más gyümölccsel is elkészíthetjük.
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: access, 2011. jan. 15. 09:18
Az egreses lepény elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.