Édesgyökér (beszélgetés)
Nagyon kedves vagy,igazán lekötelezel.:)
Ha esetleg szükséges lenne egy email cím,csak szólj!:)
Aha,ok,köszi,mindenképpen.:)
" Sokáig engem is foglalkoztatott, de most más dolgok kötnek le, így nem tudok érdemben foglalkozni vele."
Áh...azért átdobhatnád,amid van...;)
"Van azért némi tapasztalat, alkalmasint megoszthatom, mert nem szeretek semmit se kidobni az ablakon, a fiókra meg nem dolgozom már, mert az tele van:)"
Hát igen...örülnék neki,köszönöm!:D
Én azt gondolom, találsz rá irodalmat bőven a neten. Van egy SOTE publikáció, ha jól emlékszem, 2006-os.
Nekem manapság nem vág a profilomba, így nem vagyok képben az új adatokkal. Tudom, hogy az utóbbi időben megtízszereződött, vagy százszorozódott az érdemi írások száma, de nem követtem, így nem lehetek mérvadó számodra. Azt azonban biztosra mondhatom, foglalkozz vele, nem fog csalódás érni.
Visszatérve a probiotikumra, az csak a saját véleményem, nem tudom alátámasztani. Nekem gyanúm. Többek között abból indult a gyanúm, hogy több publikáció alapján a legfontosabb szelén források egyike. Utána jött még ez a Ca felvétel, mely bizonyítottmak tűnik az inulin (csicsóka cukor) jelenlétében. Ez sok misét és kutatást megér. Sokáig engem is foglalkoztatott, de most más dolgok kötnek le, így nem tudok érdemben foglalkozni vele.
Van azért némi tapasztalat, alkalmasint megoszthatom, mert nem szeretek semmit se kidobni az ablakon, a fiókra meg nem dolgozom már, mert az tele van:)
"A B-sejtes immunrendszerre (70%) ez jó hatással van, hiszen a B-sejtek érésében a vastag bélnek nagy szerepe van."
Ez jelenti tehát azt,hogy a probiotikumok fokozzák az IgA termelést?Meg-meg...néhány citokinét is,ha jól emlékszem...Ez szép...:)))Köszi.
"Bizonyított továbbá, hogy a hasnyálmirigy nagy mértékben regenerálódik. Annyira, hogy a kezdődő, vagy enyhe fokú cukorbetegség simán helyre jöhet pusztán a csicsóka fogyasztásától."
Ez...légyszi-légyszi...tanulmányok nagyon kellenének,belevág a záródoga profilomba.Nyugi én is kajtatok eleget,távol legyen,hogy ingyenélek,csak ha lenne épp kéznél...:)Meg ha lenne kéznél az immunológiásra is...véletlen...:)))
Ide írom, hátha mást is érdekel.
A csicsóka sejtjeinek vázát, ill. energia raktárát képező anyag az inulin. Ez egy poliszaharid, nagy cukor molekula, ami nem képes felszívódni. Az emberi szervezetben nincs olyan daraboló enzim, amelyik szét tudná aprózni (gyümölcs-és szőlőcukorrá), így változatlan formában jut el a vastagbélig. Az ott élő baktérium fauna részére azonban kiváló energia forrás, így azok szaporodnak tőle. Ennek hatására a vastagbélben korábban lerakódott salakanyagok nagy része is olyan állapotba kerül, amitől megszabadulhat a szervezet. (Ez egy 40 éves embernél 4-5 kg. lehet.) A vastag bél aktív felülete így megnövekszik, ismét képes a nyomelemek korábbinál sokkal hatékonyabb felvételére. (Szerintem közre játszik az is, hogy az elpusztult baktériumok is tápanyagot képviselnek, ugyanis az említett bacik nagy többségének élettartama rövid.) A B-sejtes immunrendszerre (70%) ez jó hatással van, hiszen a B-sejtek érésében a vastag bélnek nagy szerepe van. Bizonyított továbbá, hogy a hasnyálmirigy nagy mértékben regenerálódik. Annyira, hogy a kezdődő, vagy enyhe fokú cukorbetegség simán helyre jöhet pusztán a csicsóka fogyasztásától.
De igen, ez vele jár. Ha szabad így kifejeznem magam, szabályosan fingó géppé alakul tőle az ember. Harsányan méghozzá. Akkor veszi észre, hogy ő volt, amikor már hallja is. Vígasztaljon, nem büdös:)
Ennek az okát a következő kérdésnél leírom. Ne törődj vele. Minden gyógyszernek van mellékhatása. (Én pl. ha ilyet eszek, mindenkit megkínálok vele, így aztán kollektív a dolog.)
"Hihetetlenül jó immun erősítő és ugyancsak jó segítőtárs az oszteoporózis elkerülésében, sőt gyógyításában is."
Erről tudnál nekem mesélni,hogy miért és hogyan?Priviben is jó lesz,ha gondolod.
Ha jól látom,itt a csicsókáról írtok.
Nagyon jó ez a recept,amit leírtál.
Nekem is termett csicsókám,és egyszerűen nem ehetem meg,mert rettentően felfúj.
Téged nem szokott felfújni?
Meghámozod és felszeleteled kb. 3 mm-es szeletekre, majd forró zsírban, v. olajban ropogósra sütöd. Utána megszórod ízlésednek megfelelő fűszer sóval. Kiváló csipsz, sokkal jobb, mint a tökmag.
Gyakorlatilag nulla kalória, de mégis értékes táplálék minden formában a magas inulin tartalma miatt. Hihetetlenül jó immun erősítő és ugyancsak jó segítőtárs az oszteoporózis elkerülésében, sőt gyógyításában is.
Valamikor anyám savanyította. Akkor nagyon szerettük, de nem tudom most szeretném-e.
Inkább szerintem takarmányozásra való.:)
Az édesgyökér úgy néz ki, mint a gyalogakác. Bokorszerű, nem mő magasra. Hüvelykujj vastagságú hosszú, vízszintes korbácsszerű gyökereket növeszt, erről szaporítható. Ha puha a talaj tavasszal, akkir lehet kiásni a földből. Utána ha megered a kertben, művészet kiirtani.
Akinek kell, tavasszal jelezze felém, aztán valahogy majd eljuttatom. Hasznos dolog.
Írok butaságokat - ősszel kaptam..
Már nagyon várom a tavaszt..
Előre is nagyon köszönöm!
Megbeszéljük, hogy mit tudnék érte adni: zsálya, citromfű, párlófű vagy apróbojtorján,kakukkfű (nem kerti), menta, orbáncfű stb. Vagy tudod mit? Írd meg, mit szeretnél? Jut eszembe, tavasszal kaptam csicsóka gumót, azt is el tudom felezni, majd elszaporodik...
A kedvenc témám!
Én is szeretnék, sajnos csak a szárítottat tudom venni, mifelénk nem tenyészik...
Ha van valakinek, kérem, írjon!
Előre is köszi!
Kedves Mindenki!
Most olvastam a neten, hogy az édesgyökér nagyon sok mindenre jó! Régen volt nálunk is a kertben, mindig rágicsáltam, mikor kicsi voltam.. de akkor nem is tudtam, milyen jót teszek vele. Most hogy tudom, mi mindenre jó, most meg már nincs...vhogy kipusztult.
Érdeklődnék, hogy nincs e véletlen vkinek a kiskertjében ilyen, és ha van, akkor adna nekem egy tövet, hogy itthon tudjam szaporítani? Elmegyek érte szívesen... Majd nagy cserépbe teszem tavaszig! :)