Ecetes uborkát szeretnék eltenni. Hogyan marad kemény a befőttben az uborka? (tudásbázis kérdés)
Én 20 éve ezt a receptet hsználom:
1,7 liter víz
3 dl 10%-os ecet
20 dkg cukor
5dkg só
1 csapott mokkáskanál borkén por (ez tartja keményen)
1 csapott mokkáskanál szalicil vagy nátrium-benzoát
Ezeket, hidegen, olvadásig keverni. Ízlés szerint elkészíteni az üvegekbe (kapor, hagyma, mustármag) az uborkát(vagy bármi savanyítani valót) Ezzel a HIDEG lével leöntöd és berakod a helyére.
3 hétig nem lehet enni belőle, mert annyi idő kell a teljes savanyodásig.
Évekig megtartja keménységét és a színét.
figyelmeztetés (netről):
Rézgálic (-szulfát) használata esetén a felöntő lé ne tartalmazzon kálium-metabiszulfitot, azaz borként, mert azzal a rézszulfát oldata reakcióba lép!
rézgálic (réz-szulfát), de ez növényvédő szer, tehát méreg.... de nagymamám is pl tesz ilyet az uborkába, jó sötétzöldek maradnak és elég ropogósak is
amúgy egy savanyú uborka úgy "normális", ha nem kemény már, hiszen forró vízben és ecetes lében ázik...
További ajánlott fórumok:
- Kezdő vagyok. Szeretnék télire eltenni befőttet lekvárt kovászos uborkát. Ha valakinek van ötlete, receptje számomra szívesen venném :)
- Lassan indul a befőzési szezon. Szoktál eltenni gyümölcsöt, savanyúságot.?
- Hogyan kell lecsót eltenni tartósítószer nélkül?
- Cigánymeggyet szeretnék eltenni télire, ötleteket és bevált recepteket várok hogyan!
- Kovászos uborkát csinált valaki?
- Hogyan kell eltenni az ecetes szilvát télire?