Dolgoztathat alkalmazottként a főnököm mint bolti eladót piros betűs ünnepen? Mi az erre vonatkozó jogszabály? (tudásbázis)
Nálunk a a cégnél ünnep napra dupla bér jár!!
De a mai világban a munkahely nagy kincs!
Amire csak akkor jössz rá ha nincs!! Tehát nyomathatod tovább még ünnepnapon is!!
Nem függ attól, hogy hétvégére esik vagy sem, ha nem 5/2-esben vagy foglalkoztatva, vagyis a munkarended alapján folyamatos a munkarended.
Az Mt. felsorolja, hogy mi minősül ünnepnapnak, függetlenül attól, hogy az hétköznapra vagy hétvégére esik.
El vannak tévedve a munkáltatók, de mi sajnos nem sok mindent tehetünk, legfeljebb elmegyünk a bíróságra - megnyerjük, de mire a cég fizet (kb. két év egy per), addig nekünk kell az ügyvédi költségeket fizetni.
Ünnepnapon
a) a rendeltetése folytán vasárnap is működő munkáltatónál, illetve munkakörben,
b) a készenléti jellegű munkakörben,
c) a megszakítás nélküli, illetve
d) a három vagy ennél több műszakos munkarendben foglalkoztatott
munkavállaló dolgozhat. A kereskedelemben ilyen nincs, ünnepnapon a boltok zárva vannak (kivéve persze az éjjel-nappalikat).
Ha pedig ünnepnapon dolgozik valaki, mert az előbbiekben felsorolt a munkaidő-beosztása, akkor az 200%-os bért, és egy pihenőnapot jelent (ugyanannyi pihenőnapjának kell lennie, mint egy 5/2-ben dolgozó munkavállalónak,aki hétfőtől-péntekig dolgozik, szombat-vasárnap pihen, egy adott hónapban).
Az ilyen napokon még a multik sem dolgoztathatnak. Az éjjel-nappal üzlet sajnos igen.
Ez alól csak a folyamatosan üzemelő cégek a kivételek: rendőrség, mentők, tűzoltók, kórház, vasút, helyi közlekedés, VOLÁN stb.
Szia!
Igaz, hogy én nem igazán értek ilyen dolgokhoz.. de én is ker.-ben fogok dolgozni aug.-tól, és Én ugy tanultam, hogy Piros betűs ünnepen nem dolgoztathat, mert 1, ha kap egy ellenőrzést az ünnep alatt, akkor nagyon meg ütheti a bokáját, mert 100 ezrekre büntethetik.. Mivel jogszabályba ütköző dolgot tett. Vagy is, ha saját a bolt, csak akkor lehet nyitva Piros betűs ünnep alatt, ha ő maga van a boltban, mint eladó és pénztáros.
További ajánlott fórumok:
- Fűtési gondok, rezsicsökkentés - milyen spórolást alkalmazol?
- Meg van az Istenre, mint teremtőre vonatkozó bizonyíték
- Betegszabadság, saját jogú táppénz, passzív táppénz (2008-as jogszabályoknak megfelelően)
- Vajon miért vonzóbbak a fehér köpenyes vagy művész férfiak, mint mondjuk az irodai alkalmazottak? Nektek milyen típusúak a zsánereitek?
- Mik a moped autókra vonatkozó hatályos jogszabályok? Ha van olyan....
- Mik a jogszabályok munkáltató által előírt és támogatott tanfolyamra és a munkaszerződésre vonatkozóan?