Diós-barackos csodaszelet recept
180 perc
A Diós-barackos csodaszelet hozzávalói:
A tésztához:
15 dkg margarin
15 dkg porcukor
4 tojás
1 ek. kakaó
fél csomag sütőpor
12 dkg durvára vágott dió
10 dkg liszt
Első töltelék:
baracklekvár (nekem egy 360 grammos üveg kell)
Második töltelék:
20 dkg darált dió
15 dkg porcukor
1 cs. vaníliás cukor
rum aroma
Harmadik töltelék:
4 tojás
3 ek. kakaó
10 dkg porcukor
20 dkg vaj
Tortabevonó a tetejére
A Diós-barackos csodaszelet elkészítési módja:
A tészta: A 4 tojás sárgáját kikeverjük a vajjal és a cukorral. A liszthez hozzárakjuk a sütőport és a kakaót. Ezt az egészet összekeverem a tojásos vajjal. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, majd hozzáadjuk a masszánkhoz, úgy, hogy minnél kevésbé törjük össze a habot. A legvégén beleforgatjuk a diót is. Előmelegített sütőben, sütőpapírral bélelt tepsiben kb. 30 perc alatt sül meg 200 fokon. Ha kisül a piskóta, megkenjük baracklekvárral. A második tölteléknek a diót összekeverem a porcukorral (amit ajánlatos átszitálni, különben ráfogják a krémre, hogy ropog benne a cukor), a vaníliás csukorral, majd rum aromával locsolom meg. Az egésznek keménynek kell lennie (ha hozzácsapnám a falhoz, maradjon ott). Ha nem áll össze egy pár kanál vizet rakok hozzá. Ezt a diós masszát rálapigatom a lekváros piskótára. A harmadik tölteléknek a tojásokat, a kakaót és a porcukrot összeöntöm, gőz fölött elkezdem kevergetni. Aki szeret pöszmötölni, annak a kézi, aki nem, annak a gépi habverőt ajánlom. A krém folyamatos keverés mellett kb. 30-45 perc alatt sűrűsödik be. Ha van egy plusz kezünk, akkor közben a vajat kockázzuk fel. Ha a krém besűrűsödött, akkor vegyük le a gőzről, és kézi habverővel keverjük el benne a vajat. (gépit nem ajánlom, mert kicsapódhat a vaj, és nem szerencsés a cirka 3/4 órás tortúrát elölről kezdeni. Hidegre tesszük a krémet, és ha kihült, gépi habverővel jó habosra keverjük mégegyszer, aztán rárétegeljük a sütire. Tortabevonót olvasztunk a tetejére.
Nem a legegyszerűbb sütemény a világon, viszont érdemes kipróbálni. A család a 'nagyon finom sütemény'-ként ismeri, nagymamámtól származik a recept. Egyébként hihetetlen, de nem geil.
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: bincey, 2010. okt. 21. 08:36
A diós-barackos csodaszelet elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.